Laten we nu overgaan tot het meest problematische deel van het verhaal, want dat is nog ernstiger. Bij hun onafhankelijkheid erfden Wit-Rusland, Kazachstan en Oekraïne een groot deel van het kernwapensysteem van de Sovjet-Unie. Deze drie nieuwe staten ondertekenden in 1994 het Memorandum van Boedapest met de Verenigde Staten, Rusland en het Verenigd Koninkrijk. De grote drie beloofden hun grenzen te beveiligen, terwijl de kleine drie beloofden al hun kernwapens aan Rusland over te dragen en zich te houden aan het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens, schrijft Thierry Meyssan.

Naar dit memorandum wordt vaak verwezen door degenen die de nadruk willen leggen op de dubbelhartigheid van Rusland, dat na ondertekening het memorandum heeft geschonden. Dit is niet waar, aangezien het memorandum bepaalt dat elk van de grote drie zal worden ontheven van zijn belofte om niet in te grijpen in geval van “zelfverdediging of op enige andere wijze die in overeenstemming is met de bepalingen van het Handvest van de Verenigde Naties”. Toch heeft Rusland de Donbass-republieken officieel erkend nadat de Oekraïense staat weigerde zijn ondertekening van de akkoorden van Minsk na te komen en zijn leger de Donbass 8 jaar lang heeft beschoten.

Tussen 2014 en 2022 heeft Oekraïne vier keer om nieuwe onderhandelingen over het Memorandum van Boedapest gevraagd. Uiteindelijk zei president Volodymyr Zelensky op de jaarlijkse bijeenkomst van de Veiligheidsconferentie van München op 19 februari 2022: “Ik, als president, zal het voor het eerst doen. Maar Oekraïne en ik doen het voor de laatste keer. Ik start het overleg in het kader van het Memorandum van Boedapest. De minister van Buitenlandse Zaken is gevraagd ze bijeen te roepen. Indien dit niet meer plaatsvindt of indien de resultaten ervan de veiligheid van ons land niet garanderen, zal Oekraïne het recht hebben te denken dat het Memorandum van Boedapest niet werkt en dat alle algemene besluiten van 1994 in twijfel worden getrokken” [11]. [11Speech by Volodymyr Zelenskyy at the 58th Munich Security Conference”, by Volodymyr Zelensky, Voltaire Network, 19 February 2022.

Het in twijfel trekken van “alle algemene besluiten van 1994” kan niets anders betekenen dan het terugnemen van kernwapens. Daarom kan het standpunt van president Zelensky als volgt worden samengevat: laat ons de separatisten van de Donbass onderdrukken of we zullen ons militair nucleair programma in ere herstellen. Er zij op gewezen dat de belangrijkste leiders van het Atlantisch Bondgenootschap in de zaal aanwezig of vertegenwoordigd waren. Toch heeft geen van hen geprotesteerd tegen de aankondiging van een schending van het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens.

In een reactie op de toespraak zei de Russische president Vladimir Poetin: “Het enige wat [Oekraïne] ontbeert is een systeem voor uraniumverrijking. Maar dit is een technische kwestie, en voor Oekraïne is het geen onoplosbaar probleem.”

De Russische inlichtingendiensten waren ervan op de hoogte dat Oekraïne een nucleair militair programma had. We weten niet hoeveel ze wisten over dat programma.

Rafael Grossi van Argentinië, die aan het hoofd staat van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie, heeft overigens op 25 mei op het Forum van Davos gezegd dat Oekraïne 30 ton plutonium en 40 ton verrijkt uranium had opgeslagen in zijn fabriek van Zaporizhia en dat zijn agentschap zich afvroeg wat daarmee was gebeurd.

Bovendien was de fabriek van Zaporizja een van de doelwitten van het Russische leger, dat deze fabriek op de tweede dag van zijn speciale operatie, 26 februari, overnam. Tijdens een Russisch-Oekraïense botsing op 4 maart werd brand gesticht in een aanpalend laboratorium. Destijds werd de onverantwoordelijkheid van het Russische leger aan de kaak gesteld. Klaarblijkelijk was het iets anders, zoals Moskou verklaarde. Rusland was begonnen met het overbrengen van de brandstof en Oekraïense speciale troepen probeerden hen tegen te houden.

Plutonium wordt verkocht voor $5.000 tot $11.000 per gram. 30 ton gekocht tegen kostprijs is $150 miljard waard. De prijs van uranium hangt af van de mate van verrijking. Bij minder dan 5% kan het alleen voor civiele doeleinden worden gebruikt en moet het minstens 80% bereiken voor militair gebruik. Zonder de verrijkingsgraad te kennen, kan de prijs niet worden geraamd. De inbeslagneming door Rusland van deze niet-aangegeven voorraad is waarschijnlijk een compensatie voor alle sancties die hun zijn opgelegd.

De informatie waarover wij beschikken doet verschillende vragen rijzen: sinds wanneer heeft Oekraïne, dat al zijn voorraden uit het Sovjettijdperk aan Rusland had afgestaan, deze materialen in zijn bezit? Waar komen ze vandaan en wie heeft ervoor betaald? En wat is het verrijkingsniveau van het uranium en wie heeft het verrijkt?

Aan deze vragen voegt de Russische pers nog een andere toe: hoe betrouwbaar is het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie, dat deze informatie tot vorige week geheim hield?

In het licht van deze elementen is het aangewezen om de gangbare beschuldiging dat Rusland verantwoordelijk is voor deze oorlog, te herzien.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Bouwde Oekraïne een vuile bom? Opmars van Russische troepen onthult nieuwe omstandigheden

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties