Slecht nieuws voor onder meer halfgeleiderchipfabrikanten. Rusland heeft beperkingen opgelegd aan de uitvoer van edelgassen als tegenmaatregel tegen de westerse sancties, meldt Report24.

Moskou heeft herhaaldelijk verklaard dat het dienovereenkomstig zal reageren op de toenemende westerse sancties. Nu Intel, Samsung, TSMC en Qualcomm de Russische markt hebben verlaten nadat de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie uitvoercontroles hebben opgelegd voor chips die in de VS of Europa zijn vervaardigd of ontworpen, reageren de Russen dienovereenkomstig.

Tot 31 december van dit jaar is voor de uitvoer van edelgassen een speciale vergunning van de Russische regering nodig. “Wij geloven dat wij de kans zullen krijgen om onze stem te laten horen in deze mondiale keten en dat dit ons een concurrentievoordeel zal opleveren wanneer het nodig is om voor beide partijen voordelige onderhandelingen te voeren met onze tegenhangers”, zei de Russische onderminister van Handel Vasily Shpak donderdag tegen Reuters.

Nu Rusland ongeveer een derde van de mondiale productie van de edelgassen neon, krypton en xenon voor zijn rekening neemt en de twee edelgasproducenten van Oekraïne, Ingas en Cryoin in de Donbass, hun productie in maart wegens de oorlog hebben stopgezet, wordt het mondiale aanbod krapper. Deze produceerden ongeveer de helft van de wereldvraag naar neon. Neon wordt bijvoorbeeld gebruikt in lasers bij lithografie, een onderdeel van het chipfabricageproces waarbij patronen in silicium worden gebrand.

De Russische stap belooft een wereldwijde crisis in de halfgeleiderbevoorrading te verlengen, die nu al verwoestende gevolgen heeft voor een groot aantal industrieën die gebruik maken van de steeds algemener wordende chips. Taiwan – de grootste producent van chips in het algemeen en van 92 % van de meest geavanceerde chips – heeft ook zijn uitvoer naar Rusland beperkt en kan nu inderdaad verwachten dat het in ruil daarvoor te maken krijgt met een sterk verminderde aanvoer van edelgassen.

Het wordt steeds duidelijker dat de sancties tegen Rusland als een boemerang terugslaan op de westerse economieën. De beer is in een hoek gedreven en slaat nu terug. Met rampzalige gevolgen voor de mensen en bedrijven in Europa die te lijden hebben onder de sancties die door hun politici worden opgelegd.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


“EU economie zal dit jaar instorten” – Sanctiechaos

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Matt
9 maanden geleden

Dat is eigenlijk goed nieuws voor ons wat het houdt in dat het implanteren van chips voor de gehele bevolking in het kader van het WEF programma om het volk te ‘digitaliseren’ flinke achterstand kan oplopen.
Wat mij betreft komen die chips er helemaal niet en hebben de elites die de mensen willen onderdrukken het nakijken.

jonan
jonan
9 maanden geleden

Taiwan in de armoede en wordt overgenomen door China zonder moeite anders laten verhongeren….

Eddy
Eddy
9 maanden geleden

De Russische Federatie heeft heel lang geduld getoond en vergeefs diverse malen een handreiking naar het westen gedaan. Steeds werd dit respectloos afgewezen. Het westen wilde geen vriendschap maar oorlog. Goed dan, nu heeft het haar oorlog. Helaas zijn het de burgers die eronder lijden en nooit oorlog wilden maar door corrupte regeringen meegezogen worden.

Fredjohan
Fredjohan
9 maanden geleden

De werelden van politiek en handel zijn totaal verschillend in belangen. Als de handelswereld gepolitiseerd wordt loopt alles vast.