De Russische politicoloog Evgeny Satanovsky vond ongebruikelijk scherpe uitspraken over de huidige relatie van zijn land met Duitsland en Europa. Zijn woorden komen neer op het doorbreken van een taboe. Ze markeren een keerpunt in de Russische perceptie, schrijft Vladislav Sankin.

Ondanks de gedrochten van de Duits-Russische geschiedenis, stonden de Duitsers in Rusland in hoog aanzien. Dit had evenzeer te maken met eeuwenlange Duitse wortels in de Russische regio als met respect voor de Duitse wetenschap en cultuur. Ook het professionele verleden van president Poetin speelt een rol. Dat hij een bijzondere band heeft met Duitsland is algemeen bekend, zowel in Rusland als daarbuiten.

Sinds het begin van het Oekraïne-conflict eind 2013 zijn er in de Russische media steeds meer kritische geluiden te horen vanwege de steun van Duitsland aan de anti-Russische coup in Kiev. Maar respect voor de politieke grootheid van Angela Merkel hield retoriek die kritisch was over Duitsland tot op zekere hoogte tegen. De regeringswisseling in Berlijn eind 2021 kwam op een moment dat de situatie rond de Donbass en Oekraïne op scherp kwam te staan. In deze periode stelde Rusland zijn eisen aan het Westen op het gebied van het veiligheidsbeleid. Daarbij kwam nog het schandaal met de laster en uiteindelijk het verbod van de Russische buitenlandse omroep RT in Berlijn.

Ten laatste na het optreden van de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz half februari in Moskou, toen hij de beschuldiging van genocide aan het adres van Oekraïne wegens de Donbass-oorlog “belachelijk” noemde, zou men kunnen spreken van een definitieve vervreemding tussen beide landen. Toen kwam de Russische invasie in Oekraïne in de loop van de speciale militaire operatie en de reactie van Duitsland daarop.

Het Russische antwoord hierop wordt opnieuw ondersteund door het feit dat de vermeende verklaring van Olaf Scholz dat de Russische aanvalsoorlog Duitsland vrijpleitte van zijn historische schuld, graag werd geloofd. Scholz heeft dat niet gezegd, maar de verkeerde uitspraak, die te wijten was aan een journalistieke fout, is in Rusland een eigen leven gaan leiden, althans gedurende een paar weken. Ook vervalsingen over de niet-bestaande SS-grootvader van Olaf Scholz werden populair verspreid op sociale media, zozeer zelfs dat het populaire internetmagazine Moskovsky Komsomolets moest ingrijpen met een ontkenning.

Op 26 mei publiceerde het hoofd van de uitgeverij “Russisch Zwitserland” Alexander Peske zijn interview met de Russische Midden-Oosten deskundige en geleerde Evgenij Satanovski. Satanovsky wordt beschouwd als een veelgevraagd commentator over alle politieke kwesties in de regeringsgezinde media vanwege zijn brede algemene kennis en retorische vaardigheden. In de jaren 2000 was Satanovsky drie jaar lang voorzitter van het Joods Congres. In de radioprogramma’s die hij presenteert, komt hij herhaaldelijk terug op zijn joodse wortels en de daaruit voortvloeiende haat tegen het nazisme. In het interview met Peske deed de politieke commentator een opzienbarende uitspraak over de relatie van de Russen met Duitsland, die vervolgens op talrijke Telegram-kanalen werd verspreid.

“Afgezien van Poetin is er momenteel niets dat het instinct van het grootste deel van de bevolking van het land waar ik woon, kan afremmen dat er geen Duitsland meer zal zijn. En dat, indien nodig, alle landen in Europa die nu wapens leveren aan Oekraïne, moeten worden veranderd in een vlakke, gesmolten parkeerplaats. Mensen krijgen alle kansen om in vrede te leven. En dan leveren ze wapens aan Oekraïne om onze mensen te vermoorden? Oekraïne is onze familieaangelegenheid, geen Europese aangelegenheid”.

Volgens hem is de grote hoop voor Europa en Amerika om überhaupt een toekomst te hebben “vreemd genoeg” Poetin, die de “meest pro-Westerse” Russische politicus is. Zijn opvolgers zouden niet dezelfde beperkingen, verplichtingen en “sympathie voor dit Duitsland” hebben als hij.

“De overgrote meerderheid van degenen die hem opvolgen zal niets anders overhouden dan het wrede gevoel van vernedering, vijandigheid die tot het uiterste is doorgevoerd, en het besef dat er een vijand aan de andere kant van de grens is. En een vijand die nog niet is aangepakt en die aangepakt moet worden,” concludeerde Satanovsky.

Wij vroegen Alexander Kamkin, een vooraanstaand Russisch deskundige op het gebied van Duitsland en onderzoeker aan de Russische Academie van Wetenschappen, of het waar zou kunnen zijn dat dergelijke anti-Duitse sentimenten nu daadwerkelijk in staat zijn om een meerderheid in Rusland te behalen. Hij kon de woede van de voormalige vertegenwoordiger van de Russische Joden begrijpen. “Satanovsky heeft gelijk, in zekere zin. Velen in Rusland begrijpen niet waarom het Westen en vooral Duitsland, waar rechts-radicalen worden vervolgd door de politiek, de media en het maatschappelijk middenveld, blind zijn voor rechts als het gaat om neonazi’s in Oekraïne,” zei de deskundige. De fakkeltochten van Bandera-aanhangers vinden in Oekraïne al vele jaren plaats en de Duitse media hebben deze noch besproken noch bekritiseerd, zei hij. “Hetzelfde geldt voor het ontwaken van het neonazisme in de Baltische staten. De steun aan de nazi’s in Oekraïne – laten we duidelijke taal spreken – heeft deze fantoomwonden van de Grote Patriottische Oorlog in de Russische samenleving doen ontwaken en historische vooroordelen tegen Duitsland nieuw leven ingeblazen,” zei Kamkin.

Op 13 mei berichtte Russia Today over uitspraken van Roscosmos-chef Dmitry Rogozin in een radio-uitzending. Zo noemde hij de woorden van Scholz dat Duitsland gedwongen was Oekraïne van wapens te voorzien “volslagen lomp”. “Wij dachten dat Duitsland en de hele nazi-fascistische as waren gedenazificeerd,” merkte Rogozin op, en vervolgde: “Wij vergeven alles, en nu spugen degenen wier grootouders ons land ooit hebben beroofd en vermoord, in ons gezicht.”

Ook de politicoloog Kamkin was het met Satanovski eens in zijn oordeel dat Vladimir Poetin een pro-westerse politicus is. Een van de dromen van Vladimir Poetin, zo zei hij, was een stabiele en strategische samenwerking tussen Duitsland en Rusland.

“Maar aangezien het huidige Duitsland een vazalstaat van de VS is, kan men helaas niet spreken van een strategische samenwerking tussen Duitsers en Russen. Duitsland blijft in het kielzog van zijn grote broer in Washington”.

Kamkin noemde het besluit van de Duitse regering om zware wapens aan Oekraïne te leveren een “point of no return” in de Duits-Russische betrekkingen. Hij merkte ook op dat de pantservoertuigen en andere wapensystemen die Duitsland tot dusver heeft geleverd of nu wil leveren, verouderd zijn. Hij is ook van mening dat Duitsland niet onafhankelijk genoeg is om zelf over dergelijke kwesties te beslissen. “Maar het moet gezegd dat Duitsland gechanteerd is en dat de aarzeling van Olaf Scholz door veel andere NAVO-landen, met name de AngelSaksen, op grote schaal is bekritiseerd.” Hij wees ook op de rol van de transatlantisch georiënteerde Duitse media in het aanwakkeren van de anti-Russische hysterie, terwijl de Duitse bevolking op zich geen oorlog tegen Rusland wil.

In de loop van het gesprek noemde de Russische Duitsland-expert de pers, die tekeer gaat tegen Rusland, pro-Russische politici of Europese soevereinisten zoals Marie Le Pen of Gerhard Schröder “mediaterroristen”. Volgens hem is Duitsland een “vazalstaat” die in het kielzog van het VS-beleid moet blijven, terwijl de VS zelf een “schurkenstaat” is die “zich eigenlijk als een bandiet gedraagt in de wereldpolitiek”.

Op de vraag of hij het ermee eens kon zijn dat in deze nieuwe fase van hybride oorlog met het Westen in Rusland voor hem en vele andere deskundigen de retorische dammen zijn gebroken en zij de diplomatieke uitdrukkingswijze hebben losgelaten, antwoordde Kamkin met een volmondig “ja”.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Rusland is klaar om de Verenigde Staten aan te vallen – onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
8 maanden geleden

‘Een grote gesmolten parkeerplaats’, hahaha geweldig.
Kan niet wachten tot Poetin ons komt bevrijden.