Een groeiend conflict tussen het politieke en militaire leiderschap van Oekraïne dreigt het land nu te verdelen. Dat zegt de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko.

Volgens de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko laait een conflict op tussen het politieke regime van Kiev enerzijds en de leiding van de Oekraïense strijdkrachten anderzijds.

Het gaat over de president van Oekraïne Volodomyr Zelenski en zijn assistenten die ondanks het gebrek aan militaire ervaring bij de oorlog betrokken raken, terwijl ze overeenkomsten sluiten met Polen die niet worden gewaardeerd door het leger.

“Volgens mijn informatie is nu reeds in Oekraïne een serieuze confrontatie en conflict begonnen tussen Zelensky en het Oekraïense leger”, zei Loekasjenko vrijdag volgens RT.

Volgens Loekasjenko heeft Oekraïne problemen met het vervangen van gesneuvelde soldaten door nieuwe en wordt het gedwongen om mannen van lokale binnenlandse veiligheidsverenigingen in te zetten om de leemten in het leger op te vullen.

Tegelijkertijd zijn de overeenkomsten die Zelenski met Polen sluit, waaronder de afschaffing van de grens tussen de landen en het geven van een “speciale juridische status” aan Polen, volgens Loekasjenko niet populair bij het leger. De militaire leiding van Oekraïne en de nationalisten van het land zijn van mening dat dit een stap is in de richting van Polen om de geclaimde delen van West-Oekraïne te kunnen bezetten.

“Ze zagen dat hij de Polen een speciale status gaf [om vrij de grens over te steken], wat een stap is in de richting van het verlies van de westelijke regio’s”, zegt de Wit-Russische president.

Volgens Loekasjenko zijn zowel het leger als de Oekraïense nationalisten bereid iedereen te “onthoofden” die het risico neemt het land op te splitsen en Zelenski is daarop geen uitzondering.

“We hebben dit niet nodig. Ik heb hier lang geleden voor gewaarschuwd. Maar het gebeurt, zoals ik al zei, en op termijn zullen ze ons en Rusland moeten vragen om Oekraïne te behouden”, zegt Loekasjenko.

De buitenlandse inlichtingendienst van Rusland: Polen wil controle over een deel van Oekraïne

De Russische inlichtingendienst heeft eerder ook informatie vrijgegeven dat Polen van plan is “vredestroepen” naar West-Oekraïne te sturen om “de regio te stabiliseren”. Volgens Rusland is dit een stap in de overname van Oekraïense gebieden die van oudsher aan Polen toebehoorden.

Volgens dezelfde inlichtingendienst hebben de Verenigde Staten hun zegen gegeven aan de Poolse vredeshandhavers, terwijl ze hebben aangekondigd dat de NAVO niet zal helpen als ze in directe confrontatie komt met Russische troepen.

De informatie van Loekasjenko moet misschien met een korreltje zout worden genomen, aangezien Wit-Rusland een van Ruslands nauwste bondgenoten is. Het land is echter niet betrokken bij de oorlog in Oekraïne, ondanks het feit dat zowel Oekraïne als de westerse media bij verschillende eerdere gelegenheden hebben beweerd dat Wit-Russische troepen “nu in de oorlog zijn gestapt”.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Loekasjenko: “De internationale oplichters moeten eindelijk een eind maken aan de pandemie”

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
henk
henk
8 maanden geleden

In uw artikel wordt gezegd dat je misschien de uitspraken van Loekasjenko met een korrel zout moet nemen omdat hij vriend is van Rusland. Maar dat doet niet ter zake. Rusland heeft al gezegd dat het niet is geinteresseerd in wat Poen en de Ukraine uitvreten. Het zijn hun zaken niet. Immers, Rusland denazificeerd alleen, en wil geen atoom Tomahawks aan hun grenzen en voor de rest niks. Als hun doelen bereikt zijn gaan ze de Ukraine weer uit.