Zondag werd op de Russische televisie een commentaar uitgezonden waarnaar goed geluisterd moet worden, want de commentator was niet zomaar iemand, schrijft Thomas Röper.

Het is algemeen bekend dat de grootmachten niet alleen via diplomatieke kanalen met elkaar communiceren, maar elkaar ook berichten sturen via hun staatsmedia. Zo was het ook met de Cubaanse Raketcrisis in 1962, toen publiekelijk uitgezonden toespraken van Chroesjtsjov en Kennedy de aanzet gaven tot het bezweren van de crisis. Zo was het ook in 1983, toen de VS de Sovjet-Unie zo geïrriteerd hadden met schendingen van het luchtruim dat Moskou verwachtte dat de Derde Wereldoorlog zou beginnen en Sovjet-vliegtuigen in Oost-Duitsland klaar stonden om toe te slaan met draaiende motoren en nucleaire bommen. In die tijd zond de Amerikaanse televisie demonstratieve live-verslagen uit van president Reagan die zich op zijn boerderij herstelde en naar buiten reed om Moskou duidelijk te maken dat de VS geen eerste aanval of een oorlog plande.

Dit waren slechts de bekendste en nu historisch geverifieerde gevallen, maar er waren en zijn zeker nog veel meer gevallen waarin Moskou en Washington elkaar signalen en boodschappen zonden via mediaberichten en commentaren van hun leidende journalisten.

Op de Russische televisie is het platform bij uitstek voor dergelijke boodschappen aan het adres van de VS het wekelijkse nieuwsoverzicht dat elke zondag wordt gepresenteerd door de Russische journalist Dmitri Kisselev. Kisselev, een veteraan van de Russische televisie, wordt in het Westen de “belangrijkste propagandist” van Rusland genoemd, en hij is inderdaad niet zelden de heraut van de Russische politieke lijn. Dat is een van de redenen waarom ik elke zondag veel reportages uit zijn programma vertaal, want – of men nu van “Russische propaganda” wil spreken of niet – in zijn programma verneemt men als het ware uit de eerste hand welke doelstellingen Rusland verkondigt en welke argumenten Rusland naar voren brengt.

Deze zondag was er een nogal ongewone opmerking van Kisselev, want hij sprak plotseling over de Russische hypersonische raket Zirkon, die Rusland al in Oekraïne heeft gebruikt zonder noodzaak, maar zeer demonstratief, om het Westen te laten zien dat het echt werkt en geen bluf of papieren tijger is.

De aanleiding voor Kisselevs opmerking waren berichten over de levering van raketten van de VS aan Oekraïne die tot ver op Russisch grondgebied kunnen vuren, wat voor Rusland een zeer duidelijke rode lijn zou zijn en niet te overziene gevolgen zou kunnen hebben. Ik heb daarom Kisselevs commentaar vertaald, dat volgens mij niet zozeer gericht was aan Russische televisiekijkers als wel aan Amerikaanse regeringsanalisten die ook keken.

Begin van de vertaling:

Herinnering: Het is onmogelijk om de Zirkon te onderscheppen

De Amerikaanse krant New York Times heeft, onder verwijzing naar bronnen in de regering van president Biden, melding gemaakt van Amerikaanse plannen om Oekraïne te voorzien van lange-afstandsraketten voor meervoudig gebruik. Deze satellietgestuurde mobiele raketlanceerinrichtingen zijn ontworpen om verder te schieten dan alle andere die Oekraïne momenteel gebruikt. “Ze kunnen meer dan 40 mijl vliegen, veel verder dan het bereik van elk artilleriestuk dat Oekraïne momenteel inzet,” schrijft de krant. (Noot van de vertaler: CNN meldde zelfs dat de lanceerinrichtingen waren uitgerust met raketten met een bereik van 300 kilometer).

Dit is een zeer roekeloze zet. Kiev vraagt Amerika al lang om wapens die verder het Russische grondgebied in kunnen schieten en nauwkeuriger kunnen raken dan nu het geval is. De levering van dergelijke wapens zal Oekraïne zeker geen vrede brengen, maar alleen nieuwe slachtoffers. En de Amerikanen brengen zichzelf ook in een steeds dubbelzinniger positie door zich meer en meer als partij in het conflict te tonen. En is dat niet waar Poetin al op 24 februari voor waarschuwde?

“Nu een paar belangrijke, zeer belangrijke woorden voor hen die geneigd zouden kunnen zijn zich van buitenaf te bemoeien met wat er gebeurt. Wie probeert zich met ons te bemoeien, laat staan een bedreiging te vormen voor ons land, voor ons volk, moet weten dat Rusland onmiddellijk zal reageren en gevolgen zal hebben die u in uw geschiedenis nog nooit hebt meegemaakt. Wij zijn voorbereid op elke ontwikkeling van gebeurtenissen. Alle nodige besluiten in dit verband zijn genomen. Ik hoop dat ik zal worden gehoord,” zei het Russische staatshoofd.

VS leveren lange-afstandsraketsystemen aan Oekraïne, teken van "onaanvaardbare escalatie"

Sergej Lavrov heeft het Westen donderdag gewaarschuwd geen wapens aan Kiev te leveren die Russisch grondgebied kunnen bereiken. Want het moge duidelijk zijn dat de gekken in Kiev er alleen maar van dromen om de strijd tot buiten Oekraïne uit te breiden, onder het motto “na ons de zondvloed”.

“Het Westen heeft opgeroepen om Rusland op het slagveld te verslaan, en om dat te bereiken moet de oorlog worden voortgezet en moeten de Oekraïense nationalisten en het Oekraïense regime worden voorzien van wapens die ook de Russische Federatie kunnen bereiken. Het zijn precies zulke wapens waar Selensky publiekelijk om vraagt. Wij hebben het Westen in de meest krachtige bewoordingen gewaarschuwd dat het met de handen, lichamen en hersenen van de Oekraïense neonazi’s in feite reeds een proxy-oorlog voert met de Russische Federatie, maar dit zal de ernstigste stap zijn in de richting van een onaanvaardbare escalatie. Ik hoop dat de redelijke geesten in het Westen – waarvan er nog maar een paar over zijn – dit begrijpen,” zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Het is de moeite waard om naar het standpunt van Rusland te luisteren. Voor het geval iemand twijfelt aan de mogelijkheden van Rusland: We blijven werken aan de verbetering van onze nucleaire triade. Zo heeft het fregat Admiral Gorshkov zaterdag vanuit de Barentszzee een Zirkon hypersonische kruisraket gelanceerd op een zeedoel. Het doelwit in de Witte Zee, duizend kilometer verderop, werd met succes vernietigd. De Zirkon wordt niet toevallig de “vliegdekschip moordenaar” genoemd. Het is ‘s werelds eerste hypersonische raket op zee die in staat is in de dichte lagen van de atmosfeer te manoeuvreren. Zijn topsnelheid is Mach 9 en zijn bereik is ongeveer 1.000 kilometer. Het onderscheppen van de Zirkon is onmogelijk.

Einde vertaling

Als mijn interpretatie van deze dit commentaar juist is, was dat het overduidelijke Russische dreigement om een Amerikaans vliegdekschip tot zinken te brengen als de aan Oekraïne geleverde wapens worden gebruikt om Russisch grondgebied aan te vallen. Of misschien als de Harpoon anti-scheepsraketten die door Denemarken aan Oekraïne zijn geleverd, Russische schepen in de Zwarte Zee aanvallen?


 


Knettergekke Amerikaanse generaal roept op tot ‘coalition of the willing’ om de complete Russische Zwarte Zee vloot tot zinken te brengen

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
sjef
9 maanden geleden

Kijk er naar uit, kijken of de Yanks zo dom zijn, och nee ze zijn al dom en stom daarbij. En Rutte maar als een dom schaap achter de NAVO en EU lopen te schreeuwen. Waar is de tijd van een Luns die beter zag en wist wat we nodig hadden en hebben.

pipo
pipo
9 maanden geleden

het word eens tijd dat de VS eens een goeie les krijgt