De VS hebben besloten de militaire hulp aan Oekraïne verder uit te breiden door lange-afstandsraketsystemen aan het land over te dragen, terwijl Rusland vorderingen blijft maken met zijn speciale operaties in de Donbas.

Amerikaanse functionarissen zeiden vrijdag dat ondanks hun eerdere bedenkingen met betrekking tot het sturen van raketsystemen naar Oekraïne, na aandringen van Kiev Washington ermee had ingestemd hen volgende week het Multiple Launch Rocket System (MLRS) of het M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) te leveren.

Westerse landen, aangevoerd door de Verenigde Staten, hadden Oekraïne reeds langeafstandswapens geleverd, waaronder M777 houwitsers. Kiev drong er echter op aan dat het grondwapens met een groter bereik wilde, met name raketwerpers, om het te helpen de artilleriegevechten te winnen.

Tot nu toe had Washington afgezien van het verstrekken van dergelijke wapens aan Kiev, deels om een escalatie te voorkomen als Oekraïne doelen diep in de Russische gebieden zou aanvallen. Amerikaanse en diplomatieke functionarissen vertelden Reuters dat Washington zelfs aan Kiev de bezorgdheid van de functionarissen van het Witte Huis over deze kwestie had overgebracht. “We maken ons zorgen over escalatie en toch willen we geen geografische grenzen stellen of hun handen te veel binden met de spullen die we ze geven,” zo werd een Amerikaanse functionaris geciteerd, die op voorwaarde van anonimiteit met Reuters sprak.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov had het Witte Huis echter al gewaarschuwd tegen het verstrekken van lange-afstandsraketsystemen aan het land.

Lavrov wees erop dat het leveren van wapens aan de Kievse strijdkrachten die Russisch grondgebied kunnen bereiken, “een ernstige stap zou zijn in de richting van een onaanvaardbare escalatie” van het conflict.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Het Oekraïense leger staat op instorten – Het Westen ook

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ate Hoeksma
Ate Hoeksma
7 maanden geleden

Degene die dit heeft besloten kunnen ze maar beter opsluiten en de sleutel weggooien.

Matt
7 maanden geleden
Antwoord aan  Ate Hoeksma

Diegenen (‘onze’ “regeringsleiders”) die in dit besluit toestemmen zijn net zo gevaarlijk en strafbaar en mogen dus ook opgesloten worden. Liefst met TBS erachteraan, levenslang.
Davos is een gemiste kans voor bepaalde rebellen die in 1 klap (met gepikte rotzooi uit Oekraïne) de wereld van het kwaad hadden kunnen zuiveren.
Zo een kans krijgen ze voorlopig niet meer.

Verontruste
Verontruste
7 maanden geleden

Nu ja, als ze er de gebruiksaanwijzing niet bij leveren zal het wel meevallen.
Verder het nieuwe normaal van onverantwoord handelen.

Nibz
Nibz
7 maanden geleden

Biden: “VS zal geen raketwerpers leveren die Rusland kunnen treffen”

Hermi
7 maanden geleden
Antwoord aan  Nibz

Europa wordt een slagveld niet de USA.