Oekraïense soldaten worden gefouilleerd na het verlaten van Azovstal (afp)

Drie vermoedelijke huurlingen uit Groot-Brittannië en Marokko, die zich aansloten bij het Oekraïense leger en later gevangen werden genomen door de troepen van de Volksrepubliek Donetsk (DPR), kunnen daar de doodstraf tegemoet zien, zei het Bureau van de procureur-generaal van de republiek op vrijdag, meldt RT.

Viktor Gavrilov, de woordvoerder van justitie, onthulde dat een onderzoek naar de activiteiten van “een groep buitenlandse huurlingen” die naar verluidt “deelnamen aan de voorbereiding en uitvoering van vijandelijkheden tegen de DPR,” was voltooid en dat een strafzaak “volledig was gevormd.”

“Het materiaal van de zaak is overgedragen aan een van de rechtbanken van de republiek voor onderzoek dat, rekening houdend met oorlogstijd, zou kunnen resulteren in de toepassing van de doodstraf,” vertelde Gavrilov aan journalisten.

Gevangene Shaun Pinner, 48 (links), op de foto van de afgelopen dagen, is een veteraan van het Royal Anglian Regiment. Rechts: ex-verzorger Aiden Aslin, 28, ging in 2018 naar Oekraïne na te hebben gevochten met Koerden in Syrië

Het bureau van de procureur-generaal verklaarde dat het onderzoek had bevestigd dat de Britten Shaun Pinner en Andrew Hill, samen met de Marokkaan Ibrahim Saadoun, betrokken waren bij misdrijven die onder drie artikelen van het strafwetboek van de DPR vallen: “het plegen van misdrijven door een groep personen”, “de gewelddadige overname of van de macht”, en “huurlingenhandel”.

Volgens het wetboek van strafrecht van de DVR kan huurling zijn, dat internationaal als een misdrijf wordt beschouwd, worden bestraft met een gevangenisstraf van drie tot zeven jaar, en het met geweld grijpen van de macht – met 12 tot 20 jaar. Verzwarende omstandigheden of oorlogstijd kunnen leiden tot de doodstraf.

De Russische militaire woordvoerder generaal-majoor Igor Konashenkov zei eerder dat het beste wat de buitenlandse huurlingen konden verwachten een “lange gevangenisstraf” was.

Pinner en een andere vermeende Britse huurling, Aiden Aslin, hebben de Britse premier Boris Johnson opgeroepen om hun ruil tegen de Oekraïense oppositieleider Viktor Medvedchuk, die door de Oekraïense strijdkrachten werd vastgehouden, te vergemakkelijken. Londen heeft zich er echter kennelijk toe beperkt Pinner en Aslin “krijgsgevangenen” te noemen, in plaats van “huurlingen”, en heeft gezegd dat zij dienovereenkomstig moeten worden behandeld.

Begin mei publiceerde Andrew Hill een video waarin hij zei dat hij na zijn komst naar Oekraïne besefte dat “het daar een hel was”. Hij beweerde ook dat de buitenlandse huurlingen met wie hij vocht “echt slechte mensen en sadisten” waren.

“Ik begrijp dat alles verkeerd is gedaan en ik hoop op clementie van de Volksrepubliek Donetsk,” zei hij.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Helikopter met buitenlandse huurlingen neergeschoten boven Mariopol – Frankrijk schuimbekt

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Adriaan W.
8 maanden geleden

RATTEN VLUCHTEN HET zinkende schip: VOORMALIGE PRESIDENT VAN OEKRANE BIJ DE GRENS GEVANGEN DIE OEKRANE PROBEERT TE VLUCHTEN

https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/rats-fleeing-the-sinking-ship-former-ukraine-president-caught-at-border-trying-to-flee-ukraine