Nu de oorlog van Rusland in Oekraïne zijn vierde maand ingaat, zijn de mainstream media getrakteerd op eindeloze krantenkoppen en analyses van de omvangrijke militaire verliezen van Rusland. Tegelijkertijd zijn de Oekraïense strijdkrachten opgehemeld en is hun slagkracht geromantiseerd, terwijl er tot nu toe vrijwel geen openbare informatie is gegeven over actuele verliezen aan Oekraïense strijdkrachten, tegenslagen en uitrusting.

Maar voor het eerst komt The Washington Post met een verrassend trieste en negatieve beoordeling van hoe de door de VS gesteunde en uitgeruste Oekraïense strijdkrachten het er in werkelijkheid vanaf brengen, meldt Zero Hedge. Weg is de rooskleurige idealiserende lens waardoor elke ontmoeting met de Russen gewoonlijk wordt afgeschilderd. WaPo-correspondent en auteur van het bericht Sudarsan Raghavan onderstreept de werkelijke situatie dat “Oekraïense leiders een beeld van militaire onkwetsbaarheid tegen Rusland projecteren. Maar commandanten geven een realistischer beeld van de oorlog, waar onderbewapende vrijwilligers beschrijven dat ze in de steek worden gelaten door hun militaire kopstukken en een zekere dood aan het front tegemoet zien.”

Zoals veel voorzichtige en minder idealistische waarnemers de hele tijd al vermoedden, heeft een gestage stroom van zowel oorlogspropaganda als eenzijdige sociale mediafeeds, waarbij het lijkt alsof de enige tanks die worden opgeblazen Russische tanks zijn, ertoe geleid dat het westerse publiek een zeer scheef beeld van het slagveld heeft gekregen. Het is misschien gemakkelijker om meegezogen te worden in deze pro-Oekraïense vooringenomenheid op basis van de ontelbare zogenaamde open source intelligence zelfbenoemde “deskundigen” op Twitter, maar dit is minder het geval als men Telegram induikt, waar een vloedgolf van ongecensureerde video’s van beide kanten een waarheidsgetrouwer beeld geeft, zoals het verse verslag ook lijkt te suggereren.

In het verslag van de Washington Post wordt pas laat toegegeven dat er een lawine van propaganda is ontstaan die van meet af aan was gebaseerd op een pro-Kiev, pro-West verhaal.

Het rapport draait vervolgens om de realiteit van een ondergetrainde, slecht gecommandeerde en uitgeruste, rag-tag troepenmacht van voornamelijk vrijwilligers in het oosten die zich steeds meer omsingeld zien door het numeriek superieure Russische leger dat bijna de hele Donbas-regio is binnengedrongen.

De bronnen van het rapport spreken zich uit ondanks de dreiging voor de krijgsraad te komen te midden van een zwaar gecontroleerde informatiestroom.

In het verslag wordt verwezen naar een video die deze week op grote schaal online circuleerde en waarin een groep ter grootte van een peloton verklaart dat zij eenvoudigweg niet kunnen vechten bij gebrek aan wapens, munitie, voedsel en goede commando-ondersteuning:

“We worden naar een zekere dood gestuurd,” zei een vrijwilliger, eraan toevoegend dat een soortgelijke video werd gefilmd door leden van de 115e Brigade 1e Bataljon. “We zijn niet alleen, we zijn met velen.”

Het Oekraïense leger weerlegde de beweringen van de vrijwilligers in hun eigen video die online werd geplaatst, en zei dat de “deserteurs” alles hadden wat ze nodig hadden om te vechten: “Ze dachten dat ze kwamen voor een vakantie,” zei een lid van de dienst. “Daarom verlieten ze hun posities.”

In de nasleep van de video worden de Oekraïense troepen in kwestie beschuldigd van “desertie”:

Er zijn nog meer soortgelijke video’s opgedoken: eenheden klagen zelfs over het feit dat zij worden achtergelaten om te vechten in toch al onmogelijke omstandigheden met geweren uit het WOI- en WOII-tijdperk, die weinig kunnen uitrichten tegen de superieure vuurkracht van Rusland.

Het verbluffende WaPo rapport documenteert verder vrijwillige groepen mannen die voorheen oliebron technici, verkopers, of andere gewone banen zoals boeren werden gestuurd naar frontlinie posities in het zuiden en oosten – ook al dachten ze dat ze eerst naar eenvoudige veiligheidsposten in veel minder intense omgevingen zoals Lviv gestuurd zouden worden.

“We schoten 30 kogels af om te oefenen en toen zeiden ze: ‘Meer kun je niet krijgen; te duur,'” beschreef een vrijwilliger. En: “Toen we hier kwamen, werd ons verteld dat we in de derde verdedigingslinie zouden komen,” zei Lapko. “In plaats daarvan kwamen we in de frontlinie. We wisten niet waar we heen gingen.”

En in de afgelopen weken, zei hij, is de situatie nog veel erger geworden. Toen hun bevoorradingsketen twee dagen lang werd afgesneden door het bombardement, waren de mannen gedwongen genoegen te nemen met een aardappel per dag.

De meeste dagen en nachten brengen ze door in loopgraven, gegraven in het bos aan de rand van Toshkivka of in de kelders van verlaten huizen. “Ze hebben geen water, niets daar,” zei Lapko. “Alleen water dat ik hen om de andere dag breng.”

De veranderende retoriek van prominente functionarissen en deskundigen van de laatste tijd doet sterk vermoeden dat niet alles goed gaat met de Oekraïense militairen…

De WaPo bevat verder de volgende verwoestende getuigenis en beoordeling:

“Velen kregen een shell shock. Ik weet niet hoe ik ze moet tellen,” zei Lapko.

De slachtoffers hier worden grotendeels geheim gehouden om het moreel onder de troepen en het grote publiek te beschermen.

“Op de Oekraïense TV zien we dat er geen verliezen zijn,” zei Lapko. “Er is geen waarheid.”

Veel van de slachtoffers die de hierboven genoemde vrijwilligerseenheid heeft geleden, waren te wijten aan een gebrek aan beschikbare logistiek om de gewonden naar ziekenhuizen achter de frontlinies te vervoeren. Het rapport benadrukt dat het geheel van de catastrofale omstandigheden van de frontstrijdkrachten ertoe heeft geleid dat officieren en manschappen steeds meer weigeren om bevelen van hogerhand op te volgen.

Met dit verse en onverwachte rapport van de Washington Post lijkt de mainstream nu laattijdig toe te geven wat nog maar weken geleden iemand van Twitter kon doen verbannen…

Ook Bloomberg meldt dat Rusland de oorlog aan het winnen is:


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Het Oekraïense leger staat op instorten – Het Westen ook

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over:

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
9 maanden geleden

En die leip van een Zelensky loopt maar in zijn uniform,maar blijft zelf op zeer veilige afstand .

Bartelo
Bartelo
9 maanden geleden

Zo verdrietig hoe burgers zich hebben laten misleiden om alleen maar te worden opgeofferd.

pipo
pipo
9 maanden geleden

Zelenski heeft geen respekt voor zijn volk zelfs niet voor zijn soldaten.
ze doen er alles aan om de VS en EU er in te betrekken dat is het plan van de VS om zijn oorlogsindustrie te laten draien , want daar leven ze van,maar het zijn weer de multi miljardairs die zich verrijken zij hebben de wapenindustrie in handen en de arme burgers moeten dat betalen