West-Oekraïners willen lid worden van de EU en de NAVO. Beide momenteel al tientallen jaren onmogelijk. Maar een “hereniging” van Polen met de nu Oekraïense voormalige Poolse gebieden zou een kortere weg zijn, meldt Report24.

Het is algemeen bekend dat met name Poolse nationalisten dromen van een “Groot Polen” dat niet alleen meer Duitse gebieden zou omvatten (met inbegrip van Berlijn) maar ook de van oudsher Poolse gebieden in Oekraïne. Een ideologie die ook wordt gedeeld door veel vertegenwoordigers van de regerende PiS in Warschau. Met het Oekraïne-conflict zou de droom van territoriale expansie wellicht binnen bereik komen, althans wat de voormalige Poolse oostelijke gebieden betreft.

Thomas Röper van de “Anti-Spiegel” heeft in een recent bericht de aandacht gevestigd op de huidige ontwikkelingen in dit verband. Hij verwijst onder meer naar de verklaring van de Poolse president begin mei dat er “niet langer een grens zou zijn tussen onze landen, Polen en Oekraïne”. Beide volkeren zouden “samen op dit land wonen”. Het gevolg: op 23 mei kondigde Selenskyj voor het Oekraïense parlement aan (nadat zijn Poolse tegenhanger daar een toespraak had gehouden) dat hij onmiddellijk een wet zou invoeren die speciale rechten zou verlenen aan Poolse burgers in Oekraïne en de staatsgrens tussen de twee landen de facto zou opheffen.

Journalist Joost Niemöller meldt het ook:

Om deze stap te kunnen zetten, zou de Oekraïense leiding het verlies van het zuiden en oosten van het land moeten erkennen. Een afscheiding, zo te zeggen. Het oostelijke en zuidelijke deel van Oekraïne zou dan een Russische cliëntstaat worden (tenzij deze gebieden zich gewoon bij de Russische Federatie aansluiten), terwijl de gebieden van Lviv tot Kiev zich gewoon bij Polen zouden aansluiten. Voor de pro-Westerse krachten in West-Oekraïne zou dit waarschijnlijk de gemakkelijkste en snelste manier zijn om deel uit te maken van de EU en de NAVO. Want zoals zelfs CNN in 2014 opmerkte, is Oekraïne een verdeeld land. Tot voor de staatsgreep van Maidan stemden de zuidelijke en oostelijke delen altijd voor pro-Russische presidenten en partijen, terwijl de noordelijke en westelijke delen voor pro-westerse partijen stemden. Een dergelijke deling zou een einde maken aan de binnenlandse spanningen en wellicht een vreedzame oplossing van het conflict mogelijk maken.

Het probleem daarbij is: wie gaat dat betalen? De Oekraïense infrastructuur is vervallen en zou eerst met tientallen miljarden euro’s aan subsidies op een niveau moeten worden gebracht dat ten minste voldoet aan de Europese minimumnormen. Uiteindelijk zouden de overblijvende EU-lidstaten daarvoor moeten betalen met hogere EU-bijdragen. Maar uiteindelijk zou dit waarschijnlijk een win-win situatie zijn voor de Polen (territoriale uitbreiding), de West-Oekraïners (EU en NAVO lidmaatschap in één klap), de Oost-Oekraïners (eindelijk vrede) en Rusland (bescherming voor de Russen in Zuid- en Oost-Oekraïne). Pragmatici zouden ook kunnen zeggen dat het uiteindelijk waarschijnlijk beter is voor de Europeanen om meer te betalen via infrastructuursteun dan via hoge elektriciteits-, aardgas-, brandstof- en voedselprijzen als gevolg van westerse sancties tegen Rusland.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Bezet Polen Lviv? NAVO oefening in Oost-Europa is begonnen

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over:

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Angie
Angie
10 maanden geleden

Dan moet Duitsland land terugkrijgen tot aan de Oder-Neisse-grens + Kaliningrad. En Rusland de Donbass. Dat zal die Poolse ambities wel temperen.

Johan
Johan
10 maanden geleden
Antwoord aan  Angie

Zeer juist, echter het Duitsland van nu is niet het Duitsland van weleer. Lijkt mij dat we dan als “Nederland” zijnde ook nog een stukje tegoed hebben in het zuiden, als we het dan toch hebben over “verloren” grondgebied.

Matt
10 maanden geleden

Ik woon in een land dat ook verdeeld is: België ,met 3 verschillende landsdelen met ieder hun eigen regering en gewest: Vlaams, Frans en Duits, en in het midden een stadstaat (Brussel) die het nogal hoog in de bol heeft zitten, want ze bestaat uit 19 gemeenten met ieder een volwaardig schepencollege en burgemeester, daarnaast het Brussels Gewest en als klap op de vuurpijl ook nog eens een eigen volwaardige regering. Het mag wat kosten in België.
Opsplitsen die handel en van Noord Brabant en Limburg samen met Vlaanderen een nieuw land maken want we spreken dezelfde taal. De Walen verkassen maar naar Frankrijk en de Duitstaligen mogen kiezen waar ze bij willen zitten.
En dan is dit landje nog kleiner dan Nederland!

Angie
Angie
10 maanden geleden
Antwoord aan  Matt

Of alle Nederlandstaligen (dus ook in Nederland) samenvoegen tot een nieuwe republiek der 7 provinciën!

Ravian
Ravian
10 maanden geleden
Antwoord aan  Angie

Nah, wat boven de grote rivieren ligt mogen ze houden, en dan met name Noord en Zuid Marokkostan, met dat fijne Islamerdam als hoofdstad.

Hagar
Hagar
10 maanden geleden

De Polen mogen eerst eens beginnen met herstelbetalingen te doen, voor hun grote rol in het veroorzaken van WO2

Hagar
Hagar
10 maanden geleden

Ja een win-win situatie voor iedereen.

Behalve voor de EU-belastingbetaler, want die gaat voor heel de heropbouw mogen betalen.

Ursula von Coudenhove-Kalergi staat al te trappelen van plezier om hier triljoenen Euro’s tegenaan te gooien.

Want dat geld hebben ze helemaal niet, dus dat moet geleend worden van de ECB.
De Europese belastingbetaler zal het wel terugbetalen, plus interest.

En dat geld zal natuurlijk grotendeels op mysterieuze manier verdwijnen

En de huidige inflatie is nog niet hoog genoeg, laten we nog wat triljoenen bijdrukken.

Heel deze Oekraine grap is de ene gigantische stommiteit na de andere.

Is er dan in heel die EU-politiek echt niemand die iets geeft om de bevolking?