Rusland, de “wereldleider” op het gebied van hypersonische raketten, is naar verluidt nu bezig met de ontwikkeling van raketten van de volgende generatie, terwijl de VS nog steeds hun weg zoeken met de technologie.

De Russische vice-premier Joeri Borisov vertelde vorige week aan het Russische persbureau Interfax dat Rusland doorgaat met het ontwikkelen van krachtige en geavanceerde hypersonische wapens. Het heeft momenteel drie operationele hypersonische raketten – de Avangard, Kinzhal, en Tsirkon of Zircon.

“Er wordt gewerkt aan een nieuwe generatie hypersonische raketten voor platforms te land, in de lucht en op zee. Wat hun eigenschappen betreft, zullen zij de bestaande en toekomstige ontwikkelingen van de leidende staten overtreffen,” zei Borisov tegen Interfax.

Borisov verklaarde dat de tests van de volgende generatie bewapening op Tupolev Tu-22 supersonische bommenwerpers zijn begonnen. De ontwikkeling van nieuwe hypersonische wapens, met name de nieuwe hypersonische Zircon-raket, heeft echter vertraging opgelopen.

De lucht-grondversie van de raket is uitgesteld ten gunste van de marinevariant, kennelijk vanwege een werkachterstand.

In maart van dit jaar was Rusland het eerste land ooit dat een hypersonisch wapen in de strijd gebruikte toen het zijn Kinzhal hypersonische raket afvuurde op een militaire installatie in Oekraïne. Onlangs bleek uit een rapport van het Pentagon dat Moskou minstens een dozijn hypersonische raketten op Oekraïne heeft afgevuurd.

“We hebben de Russen in het verleden hypersonische raketten zien gebruiken in de afgelopen 75-plus dagen, grotendeels om gebouwen te raken. Ze hebben, volgens onze inschatting, niet veel hypersonische raketten afgevuurd. En het is een beetje een raadsel waarom je een hypersonische raket zou gebruiken tegen een gebouw,” zei perschef John F. Kirby van het Pentagon.

Momenteel hebben alleen Rusland en China operationele hypersonische raketten, terwijl de VS nog een paar jaar verwijderd zijn van een eigen raket, ondanks een verhoogde aandacht voor onderzoek, ontwikkeling en het testen van hypersonische wapens in de afgelopen tijd.

De VS hebben tot dusver twee succesvolle proeven gedaan met raketten in het kader van het Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) programma van het DARPA, waarvan de laatste eerder deze maand plaatsvond. De eerste test werd medio maart in het geheim uitgevoerd en werd door de functionarissen als een succes toegejuicht.

De tweede test vond plaats precies één dag voordat de US Congressional Research Service op 5 mei een rapport over hypersonische wapens uitbracht.

Vandaag heeft de Amerikaanse luchtmacht nog een test uitgevoerd met een hypersonische raket vanuit een B-52 bommenwerper.

Indien het rapport over de vorderingen van Rusland met zijn hypersonische programma echter authentiek blijkt te zijn, zal dit de VS en andere westerse landen opnieuw voor hoofdbrekens stellen.

Hypersonische wapens van de volgende generatie in Rusland

Borisov zei dat Rusland zich vooral richt op de ontwikkeling van nieuwe hypersonische wapens en op de verbetering van de efficiëntie, het bereik en de nauwkeurigheid van bestaande platforms zoals de Kh-47M2 “Kinzhal”-raket.

“Er is niets zoals Kinzhal. Hij vliegt met een snelheid die meer dan tien keer hoger ligt dan de geluidssnelheid, en tegelijkertijd manoeuvreert hij over het hele traject van zijn vlucht, waardoor hij onmogelijk kan worden onderschept door luchtverdedigingssystemen,” zei Borisov.

Hypersonische raketten zijn projectielen die zich voortbewegen met een snelheid die groter is dan Mach-5 of vijf keer de geluidssnelheid (ongeveer 3.800 mph, 6.100 km/h, of 1,7 km/s). Een raket die zich voortbeweegt met een snelheid van Mach-5 zou Washington in ongeveer anderhalf uur kunnen bereiken vanuit Moskou en in iets meer dan een uur vanuit het Russische eiland Sachalin boven Japan naar Hawaï.

De snelheid en de behendigheid van deze raketten, vooral in de hoge atmosfeer, vormen een bedreiging voor de bestaande raketafweersystemen, aldus deskundigen van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Bovendien zouden de hypersonische raketten een kernkop kunnen dragen en onopgemerkt blijven door de radars.

Hypersonische wapens, zoals de Russische 3M22 Zircon, vliegen met snelheden tot Mach 6 en hebben een lage atmosferisch-ballistische baan, waardoor ze typische raketafweersystemen kunnen omzeilen.

Volgens de Russen gebruikt de raket verbeterde brandstof met een bereik tot 1.000 kilometer. En hij beweegt zo snel dat de luchtdruk voor het wapen een plasmawolk creëert die radiofrequenties absorbeert en hem vrijwel onzichtbaar maakt voor actieve radarsystemen.

Het feit dat het Amerikaanse leger niet over de middelen beschikt om deze aanvallen van Rusland op te sporen, noch over een raket van dezelfde klasse om een doeltreffende afschrikking te creëren, plaatst de VS in een nadelige en kwetsbare positie ten opzichte van Rusland.

In een show van door de staat gesteunde media werd eerder gedreigd met een nucleaire aanval door hypersonische raketten op drie Europese hoofdsteden (Londen, Berlijn, Parijs) binnen enkele seconden.

Een hooghartig Russisch leiderschap, gekoppeld aan de vooruitgang van zijn hypersonische raketten, zou een bedreiging voor de NAVO kunnen blijken. De Amerikaanse investeringen in hypersonische wapens zijn een verwoed antwoord op die dreiging.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Amerika heeft geen militaire munitie meer en kan die niet meer vervangen door industriële achteruitgang en ineenstorting van de bevoorradingsketen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ravian
Ravian
10 maanden geleden

“De Amerikaanse investeringen in hypersonische wapens zijn een verwoed antwoord op die dreiging.”

Ook dat gaat ze niet redden…
Het werkelijke probleem is dat ze geen verdediging tegen deze wapens hebben.
Wat dan vervolgens met name de US vloot machteloos maakt.
En terwijl Rusland en China ook zonder een overwicht op zee kunnen kan de VS / NAVO dat niet.
Ze hebben Rusland volledig onnodig, letterlijk, tegen zich in het harnas gejaagd.
En het budget dat gebruikt had moeten worden om een effectieve verdediging tegen deze nieuwe wapens te creëren hebben ze aan Lockheed Martin’s faaljager weggegooid.
De Nederlandse defensie is daar, dankzij Dick “leuk commissariaat je bij een Lockheed Martin toeleveringsbedrijf” Berlijn, ook het slachtoffer van geworden.
Daarom beschikt het Nederlandse leger inmiddels, bijvoorbeeld, over het imposante aantal van twaalf tanks, en moeten onze soldaten tijdens oefeningen Pang Pang roepen.
De NAVO zit nu in ieder geval met een tien tot twintig jaar ontwikkelingsachterstand op het gebied van cruciale wapens, en dat is zowel dodelijk als niet met een stapel geld weg te poetsen.
Dat krijg je er nu van als je een land haar beleid door lobbyisten en corrupte domme ambtenaren laat bepalen.

Peter
Peter
10 maanden geleden

Ziet er naar uit dat de 5000 helmen die zijn verstuurd vanuit Duitsland te weinig zijn.Beter zouden ze zich niet meer bemoeien met alles en Putin gewoon een bezem erdoor haalt .