Wikipedia

Op 13 november 2015 werd Parijs getroffen door jihadistische aanslagen waarbij 130 mensen omkwamen en 350 mensen gewond raakten buiten het Stade de France, op terrassen in de hoofdstad en in het auditorium van Bataclan. Een terugblik op de trieste gebeurtenissen die deze vreselijke nacht kenmerkten.

Vijf jaar geleden kende Frankrijk de dodelijkste aanslagen die ooit op zijn grondgebied waren gepleegd, de eerste gepleegd door zelfmoordterroristen. Op de avond van 13 november 2015 lanceerden jihadistische commando’s bijna gelijktijdige aanvallen op het Stade de France, in Saint-Denis, op terrassen en in de Bataclan in Parijs. Ze doden 130 mensen en verwonden 350.

Drie zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op aan de poorten van het Stade de France, in Saint-Denis, tussen 21.20 uur en 21.53 uur tijdens een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland. Een 63-jarige Portugese buschauffeur die al lang in Frankrijk woont, Manuel Colaco Dias, komt om het leven. President François Hollande wordt discreet uit het stadion geëvacueerd om geen paniek onder de 80.000 supporters te veroorzaken. In- en uitgangen zijn gesloten tot het einde van de wedstrijd.

Ondertussen rijdt een commando van drie mannen rond in een zwarte Seat langs de Parijse terrassen die druk zijn op deze zoete herfstavond in het 10e en 11e arrondissement van de hoofdstad. 39 mensen sterven binnen een half uur onder het vuur van hun aanvalsgeweren.

Het restaurant Le Petit Cambodge en de bar Le Carillon, vlakbij het Canal Saint-Martin, zijn de eersten om 21.25 uur, daarna de bar À la Bonne bier, de pizzeria Casa Nostra en de bistro La Bellequipe. Een van de aanvallers heeft zichzelf opgeblazen in het Comptoir Voltaire café, waarbij hij meerdere gewonden heeft veroorzaakt.

Bloedbad in Bataclan

Twee kilometer verderop, in Bataclan, treedt de Californische rockband Eagles of Death Metal op voor 1.500 enthousiaste mensen. De artiesten spelen het nummer “Kiss the devil” wanneer een derde commando om 21.40 uur de concertzaal binnenstormt en begint te schieten.

Het bloedbad zal 90 mensen het leven kosten. Overlevenden vinden schuilplaatsen of veinzen de dood tussen de lijken, anderen weten te ontsnappen.

Kort voor 22.00 uur komt een politiecommissaris de zaal binnen en schiet een aanvaller neer wiens bomgordel ontploft. De andere twee jihadisten houden boven gijzelaars. Beiden blazen zichzelf op als elitetroepen om 00:18 uur eindelijk het gebouw bestormen.

De Islamitische Staat claimt de verantwoordelijkheid voor de aanslagen, onderzoekers volgen de voortvluchtige terroristen en hun medeplichtigen. Een figuur van het Franstalige jihadisme in Syrië, de Belgische Abdelhamid Abaaoud, vermoedelijk coördinator van de aanslagen en terrasaanvallen, werd op 18 november gedood bij de politie-aanval op een appartement in Saint-Denis, evenals een medeplichtige die zich opblaast en een neef die dit ‘veilige huis’ voor hen had gevonden.

Het enige nog in leven zijnde lid van de commando’s, de Frans-Belgische Salah Abdeslam, werd vier maanden later in Brussel gearresteerd. Hij zal begin 2021 in Parijs worden berecht, samen met 19 andere verdachten (logistiek medewerkers, begeleiders en vermoedelijke tussenpersonen), waaronder vijf – waarschijnlijk dood in de Iraaks-Syrische zone – bij hun afwezigheid.

Wikipedia

De horror die uit de media gehouden werd

De terroristen van Islamitische Staat die het Bataclan-theater in Parijs hebben aangevallen, hebben niet alleen tientallen onschuldigen gedood – ze hebben ook de ogen uitgestoken en de geslachtsdelen van een aantal van de slachtoffers afgesneden, aldus een getuigenis in een verontrustend Frans rapport.

De lichamen van sommige slachtoffers op de tweede verdieping van het theater waren onthoofd, van de ingewanden ontdaan en anderszins verminkt, volgens verslagen die werden gemeld aan een parlementaire commissie die was opgericht om de aanval te onderzoeken.

De voorzitter van het onderzoek, de conservatieve wetgever Georges Fenech, klaagde bij de commissie dat de details van de verminkingen voor families en de pers zijn achtergehouden.

Hij zei ook dat hij had gehoord van een bijzonder pijnlijk verhaal: De vader van een slachtoffer had hem verteld dat zijn zoon was ontdaan van de ingewanden en gecastreerd, met zijn testikels in zijn mond.

“Ze hadden zijn testikels afgesneden,” zei Fenech tijdens de getuigenis.

De beschuldigingen van marteling kwamen in maart 2016 aan het licht tijdens een 200 uur durende getuigenis voor een onderzoekscommissie van de Franse Nationale Assemblee.

Uit het onderzoek bleek een gebrek aan coördinatie tussen de Europese inlichtingendiensten, waardoor gecoördineerde aanvallen met 130 doden op zes locaties in en nabij Parijs niet konden worden voorkomen.

         3 dagen voor Bataclan deed Dick Schoof – toen NCTV – een Sargentini’tje.              Hij heeft promotie gekregen.

“De lichamen zijn niet aan de families getoond omdat het mensen zijn die onthoofd zijn, mensen die opgeblazen zijn en mensen die ontdaan zijn van de ingewanden”, vertelde een politiegetuige aan de ambtenaren, volgens het transcript.

Toen Fenech vroeg of de verminkingen door de terroristen op video waren opgenomen, antwoordde de getuige: “Het lijkt me wel.”

“Er zijn mensen onthoofd en van de ingewanden ontdaan. Er zijn tekenen van seksuele handelingen tegen vrouwen en snijwonden in de genitaliën. Als ik me niet vergis, zijn sommige ogen van bepaalde mensen verwijderd,” zei de getuige.

De getuige werd later door Fenech gevraagd hoe hij van de barbaarse daden had geleerd. Hij antwoordde dat hij zelf alleen getuige was geweest van lichamen die door kogels waren geraakt, op de begane grond.

Maar hij leerde de gruwelijke details van een andere rechercheur, die hij brakend en huilend vond na het zien van het bloedbad boven, vertelde hij onderzoekers.

“Na de aanval waren we met onze collega’s in de Saint-Pierre-Amelot steeg toen ik een rechercheur in tranen zag vertrekken, die op het punt stond om te kotsen”, zei de politiegetuige.


Franse geheime dienst: We staan tegenover massa’s mohammedanen die ons willen vernietigen

 

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties