De Amerikaanse farmaceutische reus Johnson & Johnson en Amerika’s drie grootste medicijndistributeurs zijn overeengekomen om samen 26 miljard dollar te betalen om een einde te maken aan de wettelijke aansprakelijkheid voor hun rol in het aanwakkeren van de opioïd-crisis in de natie.

Procureurs-generaal uit zeven staten kondigden de deal woensdag aan, waarbij Johnson & Johnson $5 miljard zou betalen en distributeurs McKesson, Cardinal Health en AmerisourceBergen samen ongeveer $21 miljard, meldt CNBC.

Het geld zal in de loop van de tijd worden uitbetaald – negen jaar voor Johnson & Johnson en 18 jaar in het geval van de distributeurs – en zal gaan naar staten die ermee instemmen de schikking te aanvaarden en af te zien van de voortzetting van hun eigen rechtszaken tegen de bedrijven.

De minister van justitie van Massachusetts, Maura Healey, wiens staat meer dan 500 miljoen dollar zal ontvangen, zei dat met de overeenkomst haar belofte is nagekomen om bedrijven die rijk zijn geworden van de opioïdenepidemie een prijs te laten betalen. Met het geld kunnen programma’s worden gefinancierd om opioïdeverslaving te voorkomen en te behandelen.

De bedrijven worden geconfronteerd met duizenden rechtszaken over de crisis, die volgens de Centers for Disease Control and Prevention tussen 1999 en 2019 bijna 500.000 sterfgevallen heeft veroorzaakt.

Johnson & Johnson wordt ervan beschuldigd pijnstillers te hebben gepromoot voor overmatig gebruik en hun verslavingsrisico’s te hebben gebagatelliseerd, terwijl de distributeurs naar verluidt niet genoeg hebben gedaan om te voorkomen dat de geneesmiddelen in illegale kanalen terechtkwamen. Johnson & Johnson stemde vorige maand in met een schikking van 230 miljoen dollar met de staat New York.

“Deze bedrijven hebben bijgedragen aan de opioïdencrisis, die woedt in onze gemeenschappen,” zei Healey. Vorig jaar steeg het aantal sterfgevallen door overdosis in de VS tot een recordhoogte, voegde ze eraan toe.

Volgens de laatste overeenkomst mag Johnson & Johnson geen opioïden meer maken en zullen de distributeurs nieuwe systemen toevoegen om dergelijke producten op te sporen en te voorkomen dat ze in verkeerde handen terechtkomen, bericht Great Game India.

De staten zouden het geld begin volgend jaar kunnen beginnen te ontvangen, maar de regeling is afhankelijk van de vraag of de overgrote meerderheid van de staats- en lokale overheden zich erbij aansluit. Minstens 48 staten moeten meedoen om de volledige uitbetaling te krijgen, en 97 tot 98% van de lokale overheden moet ermee instemmen hun claims te laten vallen of ervan af te zien, meldde CNBC News.

Getroffen staten als West Virginia en Washington houden het wellicht bij hun eigen rechtszaken. Een proces in de rechtszaak van Washington tegen McKesson, Cardinal Health en AmerisourceBergen is gepland om te beginnen in september. De zaak tegen Johnson & Johnson staat gepland voor een rechtszaak in januari.

“De schikking is, om het maar eens ronduit te zeggen, bij lange na niet goed genoeg voor Washington,” zei Bob Ferguson, de procureur-generaal van de staat, in een verklaring. Hij voegde eraan toe dat zelfs als de meer dan 300 steden en districten in Washington zich bij de deal aansluiten, er in totaal 527,5 miljoen dollar aan de staat betaald zou moeten worden over een periode van 18 jaar. Washington is op zoek naar een “transformatief” bedrag om de staat en de lokale overheden in staat te stellen de epidemie aan te pakken, zei hij.

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft gewaarschuwd dat het Covid-19-vaccin van Johnson & Johnson het Guillain-Barre-syndroom kan veroorzaken, een zeldzame aandoening waarbij het immuunsysteem het zenuwstelsel aanvalt en tot verlamming kan leiden.

De Amerikaanse CDC en FDA hebben hun aanbevolen pauze in het gebruik van het coronavirusvaccin van Johnson & Johnson opgeheven op voorwaarde dat het nu een veiligheidsetiket zal bevatten met de waarschuwing dat het vaccin risico’s van bloedklontering inhoudt.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief:


Bedrijf dat wist dat er asbest in zijn babypoeder zat, distribueert nu COVID-19-vaccin

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties