Westerse regeringen hebben Wit-Rusland op de vingers getikt omdat het een vliegtuig zou hebben gedwongen op zijn grondgebied te landen om een activist van de oppositie te arresteren. Maar ze vertelden een ander verhaal in 2013, toen een gelijkaardige poging werd ondernomen om Edward Snowden te grijpen.

Zondag werd een commerciële vlucht van Ryanair van Griekenland naar Litouwen kort voor het verlaten van het Wit-Russische luchtruim van zijn koers afgeleid en maakte een noodlanding in Minsk. Dit stelde de Wit-Russische autoriteiten in staat Roman Protasevich, voormalig hoofdredacteur van het in Polen gevestigde oppositiekanaal NEXTA Live, in hechtenis te nemen. In zijn land van herkomst hangt hem een zware aanklacht boven het hoofd wegens het aanzetten tot massale onrust met zijn verslaggeving over de anti-regeringsprotesten van vorig jaar.

Westerse regeringen veroordeelden Minsk en beschuldigden het van het met geweld aan de grond houden van het vliegtuig onder het valse voorwendsel van een bomdreiging. Toen bijvoorbeeld de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken de gebeurtenissen een “schaamteloze en schokkende daad” noemde en een internationaal onderzoek eiste, kwam deze oproep voor sommige waarnemers hypocriet over, meldt RT. Was dat immers niet hetzelfde wat de VS en zijn bondgenoten deden toen ze NSA-klokkenluider Edward Snowden wilden ontvoeren?

Het incident in kwestie vond plaats in juli 2013, kort nadat de naam van Snowden wereldwijd bekend was geworden. De VS verklaarden zijn paspoort nietig, en de man die hielp bij het blootleggen van invasieve elektronische surveillance door de VS, strandde in de transitzone van een luchthaven in Moskou, niet in staat om te vertrekken.

Rusland was op dat moment gastheer van een internationale energieconferentie en een van de gasten, de toenmalige president van Bolivia Evo Morales, gaf aan dat zijn land Snowden politiek asiel zou kunnen verlenen. Sommige mensen in Washington veronderstelden blijkbaar dat hij Snowden mee zou nemen naar Bolivia.

Na het vertrek van Morales uit Moskou ontzegden verschillende Europese landen het toestel het gebruik van hun luchtruim, waardoor het uiteindelijk in Oostenrijk moest landen. Plaatselijke functionarissen beweerden dat ze het vliegtuig hadden doorzocht, maar de voortvluchtige Amerikaan was nergens te vinden. Het vliegtuig was vertrokken van de Moskouse luchthaven Vnukovo en niet van de Sheremetyevo luchthaven, waar Snowden op dat moment gestrand was.

Het incident werd op grote schaal veroordeeld door Bolivia en enkele van zijn vrienden in Latijns-Amerika. Frankrijk en Spanje boden uiteindelijk hun verontschuldigingen aan voor hun aandeel in de episode.

WikiLeaks oprichter Julian Assange beweerde later dat de VS in de val waren getrapt van een list van zijn team, die de mogelijkheid bespraken om Snowden uit Rusland te smokkelen met een presidentieel vliegtuig van een ander land, maar in plaats daarvan Bolivia noemden om de Amerikaanse inlichtingendienst af te leiden. Het smokkelplan werd echter nooit uitgevoerd. Snowden kreeg uiteindelijk politiek asiel in Rusland zelf en heeft daar sindsdien gewoond.

De parallellen tussen de twee situaties zijn moeilijk te missen, en veel mensen op sociale media wezen op de gelijkenissen. Snowdens naam was maandag trending op Twitter, terwijl de discussie over de gebeurtenissen in Wit-Rusland op het socialemediaplatform woedde.

Het geval Morales is echter niet het enige recente voorbeeld van een geval waarin de regels voor de veiligheid van het luchtverkeer ondergeschikt werden gemaakt aan de wens van een bepaalde regering om politiek gemotiveerde arrestaties te verrichten. En er is niet eens een politiek zwaargewicht als de VS voor nodig om dat te doen en geen piep te horen van krijsende westerlingen.

In 2016 werd een Wit-Russisch vliegtuig door de door de VS gesteunde regering in Oekraïne aan de grond gehouden, 20 minuten na vertrek uit Kiev. De Oekraïense rechtshandhaving ging over tot het in hechtenis nemen en fouilleren van een Armeense verslaggever genaamd Armen Martirosyan, die zeer kritisch was over de Oekraïense regering.

De SBU, de Oekraïense veiligheidsdienst, zei te zijn getipt dat een buitenlandse burger aan boord van het vliegtuig een bedreiging voor de nationale veiligheid vormde. De man zei dat SBU-agenten dachten dat hij een flashdrive met gevoelige informatie bij zich had, maar hem vrijlieten toen er niets werd gevonden.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief:


Wit-Rusland arresteert een Amerikaanse terrorist – Kartelmedia geschokt, EU woest

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties