Een ontwerpverslag dat online werd gezet door de commissie buitenlandse zaken van het parlement veroorzaakte maandag consternatie in de Russische media nadat uitspraken aan het licht waren gekomen dat het blok “een transatlantisch bondgenootschap met de VS moet aangaan om de democratie wereldwijd te verdedigen” en “Rusland moet afschrikken” van vermeende agressie in Oost-Europa.

Als onderdeel van haar “visie” op de toekomstige betrekkingen met Moskou concludeert het document dat de EU een reeks stimuleringsmaatregelen moet voorstellen om de Russen ervan te overtuigen dat het heilzaam zou zijn zich tot het Westen te wenden, met inbegrip van visumliberalisering en “vrijhandelsinvesteringen”.

Het voegt eraan toe dat het blok “ook moet aangeven welke potentiële voordelen het bereid is te bieden in ruil voor de democratische transformatie van Rusland”, waarmee het zich in feite vastlegt op een strategie van regimeverandering zonder zich uit te spreken over de populariteit van de huidige regering of de voorkeur van de kiezers, aldus RT.

In het document, waarover parlementsleden eerder deze maand voorstellen konden indienen, wordt gesteld dat “de situatie in Rusland vreselijk verslechtert door de systematische onderdrukking van de democratische krachten door president Poetin”, waarbij wordt verwezen naar een groot aantal arrestaties bij onbestrafte protesten in januari. Zij beweerde ook explosief dat Poetin “een oorlog tegen het Russische volk” voert in de aanloop naar de parlementsverkiezingen later dit jaar, die zouden kunnen verergeren naarmate de resultaten binnenkomen.

Uit een dinsdag gepubliceerde opiniepeiling blijkt dat de Russische leider de steun heeft van ongeveer 56% van de kiezers, terwijl elk van de potentiële oppositiekandidaten in de ééncijferige cijfers zit.

Een van de instrumenten in het arsenaal van de EU om de “Russische propaganda” aan te pakken en de door haar gewenste verandering teweeg te brengen, zou volgens het rapport de “oprichting van een vrije Russische televisie met 24 uur per dag en 7 dagen per week uitzendingen” zijn. Gezien de dalende kijkcijfers van de traditionele media is het onduidelijk waarom een conventionele televisiezender die EU-propaganda uitzendt het landschap in Rusland zou veranderen, vooral omdat andere staatsomroepen zoals de Amerikaanse RFERL en de Britse BBC reeds soortgelijke diensten aanbieden. Bovendien is er een groot aantal Russischtalige nieuwssites en YouTube-kanalen met een kritische houding ten opzichte van de regering, wat betekent dat er geen gebrek is aan toegang tot berichtgeving over de oppositie.

Tegelijkertijd stelt de commissie een aantal extreme stappen voor die het blok zou moeten nemen. Het dringt erop aan dat Brussel “bereid moet zijn het Russische parlement niet te erkennen en moet oproepen tot verwijdering van Rusland uit internationale organisaties met parlementaire vergaderingen indien de Russische parlementsverkiezingen van 2021 als frauduleus worden erkend”.

In het afgelopen jaar daalde de handel tussen de EU en Rusland met 21% als gevolg van de toenemende politieke spanningen, met een dieptepunt van 219 miljard dollar ten opzichte van de 417 miljard dollar daarvoor. Brussel heeft sindsdien sancties opgelegd aan een aantal Russische functionarissen voor hun vermeende rol bij de detentie van oppositieleider Alexei Navalny en vermeende “mensenrechtenschendingen” bij het politieoptreden tegen de daaropvolgende protesten.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief:


Corruptieschandaal in Brussel: hebben vaccinfabrikanten de EU-commissaris omgekocht?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra
1 jaar geleden

In de EU is het inmiddels duidelijk slechter gesteld met democratische waarden dan in Rusland, dus de dictators in Brussel maken zichzelf hiermee belachelijk

Antiislam
Antiislam
1 jaar geleden

Wat een lef Putin heeft meer respect van de meerderheid van de Europeanen dan het smerige bagger wat daar ongekozen in Brussel aan het parasiteren is dat is pas ondemocratisch.