Telkens weer worden mensen weken of maanden na het oplopen van COVID-19 door PCR positief getest op SARS-CoV-2. Een groep onderzoekers uit Cambridge heeft nu de reden hiervoor gevonden: het RNA van het virus is opgenomen in het menselijk genoom.

Tijdens de Corona-crisis kwam er herhaaldelijk kritiek op de PCR-tests die werden gebruikt om de SARS-CoV-2-ziekteverwekker op te sporen: al vroeg in de crisis merkten gezondheidswerkers dat sommige mensen die symptomatisch ziek waren met COVID-19 zelfs weken of zelfs maanden later nog positief testten. Bijvoorbeeld, toen een team van onderzoekers onder leiding van Ithan Peltan aan de Universiteit van Utah in Salt Lake City COVID-19 patiënten onderzocht die 60 of meer dagen na een positieve Corona-test opnieuw positief testten op het virus met een PCR-test, ontdekten zij dat in ongeveer 90 procent van de gevallen, ondanks een positieve PCR-test, er geen ziekte was van COVID-19, dus was er geen sprake van herinfectie.

Hoewel bekend is dat mensen in zeldzame gevallen opnieuw besmet kunnen raken met de SARS-CoV-2-pathogeen, leek dit niet het geval te zijn bij deze personen, die na hun herstel in strikte quarantaine leefden: Uit de monsters van de patiënten konden geen levende virussen worden geïsoleerd. Bovendien heeft RNA, het genetisch materiaal van coronavirussen, over het algemeen een vrij korte levensduur van enkele minuten en vervalt het gemakkelijk. Het is dus ook onwaarschijnlijk dat de positieve tests te wijten zijn aan RNA-residuen.

Maar onderzoekers onder leiding van Liguo Zhang van het Whitehead Institute for Biological Research in Cambridge hebben nu een mogelijke verklaring gevonden, meldt RT-de: In hun onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, toonden zij aan dat genetische sequenties van het RNA van de SARS-CoV-2-pathogeen kunnen integreren in het genoom van de menselijke gastheercel via een proces dat bekend staat als omgekeerde transcriptie. SARS-CoV-2 is echter niet het enige virus dat in het menselijk genoom kan integreren: Tot acht procent van het menselijk genoom, of DNA, bestaat uit “oude” virussen, volgens deskundigen.

Het waargenomen proces was aanvankelijk verrassend, aangezien SARS-CoV-2 geen retrovirus is en de ziekteverwekker zelf niet over enzymen beschikt die nodig zijn om het virale genoom, dat uit RNA bestaat, te integreren in menselijk DNA, dat anders gestructureerd is dan RNA. De onderzoekers veronderstelden daarom dat zogenaamde LINE1-transposons, ook bekend als “springgenen”, verantwoordelijk zijn voor de incorporatie van het virale RNA. Zij worden vaak geactiveerd onder omstandigheden zoals stress of in het geval van kanker. De transposon gensegmenten kunnen zichzelf herschrijven in RNA en dan opnieuw in het menselijk DNA worden ingebracht. Deskundigen vermoeden al lang dat transposon-elementen ook vreemd RNA kunnen herschrijven en integreren.

Om na te gaan of dit ook mogelijk is voor SARS-CoV-2, verhoogden zij eerst het aandeel van LINE1-transposons in menselijke celculturen en infecteerden deze vervolgens met de SARS-CoV-2-pathogeen. Twee dagen later voerden zij DNA-analyses uit met verschillende methoden. Volgens Zhang suggereren de resultaten dat het RNA van SARS-CoV-2 kan worden getranscribeerd en het resulterende DNA kan worden geïntegreerd in het genoom van gastheercellen:

“We vonden DNA kopieën van delen van het virale genoom in bijna alle menselijke chromosomen.”

Ongeveer 67% van het ingebrachte virale genoom werd geflankeerd door sequenties die wijzen op de betrokkenheid van retrotransposons zoals LINE1. De wetenschappers vonden ook gensegmenten waarin menselijke en virale genomen waren samengesmolten. De incorporatie van viraal RNA in het menselijk genoom kon echter ook buiten de reageerbuis worden gedetecteerd: De onderzoekers vonden ook gensequenties van SARS-CoV-2 in menselijke cellen in weefselmonsters en in de longvloeistof van COVID-19-patiënten.

Het is echter nog niet mogelijk te zeggen hoe sterk dit effect is. Zhangs collega Rudolf Jaenisch benadrukte dat er meer informatie nodig is om te bepalen hoe vaak dit verschijnsel zich in de praktijk precies voordoet. Het is mogelijk dat slechts een fractie van de COVID-19-patiënten sequenties van SARS-CoV-2 in hun DNA dragen:

“De beschikbare klinische gegevens wijzen erop dat slechts een klein deel van de cellen in weefsel van patiënten virale eiwitten tot expressie brengt op een niveau dat met immunohistochemische tests kan worden aangetoond.

Toch zou het fenomeen klinisch relevant kunnen zijn bij talrijke getroffen personen. De onderzoekers benadrukken in hun paper dat het niet mogelijk is dat nieuwe virussen ontstaan uit de geïncorporeerde DNA-segmenten. Het is echter mogelijk dat sommige virale eiwitten worden gevormd door de bouwinstructies die in het menselijk genoom zijn geïntegreerd.

Volgens de wetenschappers zou het denkbaar zijn dat de door de eigen virussen geproduceerde eiwitten werken als een “interne vaccinatie” en het immuunsysteem helpen om de ziekteverwekker te bestrijden. De aanwezigheid van de gensegmenten van de ziekteverwekker zou ook kunnen verklaren waarom PCR-tests positief blijven, zelfs bij herstelde patiënten. Maar verder onderzoek hiernaar is dringend nodig, aldus Zhang.

De gevolgen van deze nieuwe bevindingen voor de mRNA-vaccins die in tal van landen bij massavaccinaties worden gebruikt, zijn eveneens nog onduidelijk. Viroloog Joachim Denner van het Robert Koch Instituut vertelde het Handelsblatt echter dat de activiteit van LINE1 transposons in normale menselijke cellen “extreem laag” is, zodat de waarschijnlijkheid dat een mRNA-vaccin in DNA wordt omgezet en in het menselijk genoom wordt opgenomen “bijna nul” is. Hij kon dan ook geen “gevaar voor de menselijke gezondheid” vaststellen.


De Nederlandse expert in moleculaire genetica Pieter Borger denkt daar iets anders over. Zie deze draad:


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief:


Kunnen mRNA-vaccins het DNA permanent veranderen? Recente wetenschap suggereert dat ze dat kunnen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties