De ontmanteling van kernenergie in combinatie met de uitbreiding van windenergie zal deze zomer naar verwachting leiden tot een verdubbeling van de elektriciteitsprijs, schrijft Tidningen Näringslivet.

“Ik maak me zorgen”, zegt nucleair expert Carl Berglöf.

Het is niet in de laatste plaats de ontmanteling van kernenergie in combinatie met de investering in windenergie die Zweden een steeds onbetrouwbaarder elektriciteitssituatie bezorgt, meldt Fria Tider.

Afgelopen zomer beschikte Zweden over zeven kernreactoren. Nadat Ringhals 1 rond de jaarwisseling was gesloten, zijn er nu nog maar zes over. En de overige reactoren moeten in de zomer tijdelijk worden stilgelegd voor onderhoud.

Gebeurt er iets onverwachts, bijvoorbeeld dat een in bedrijf zijnde reactor snel moet worden stilgelegd, dan zijn er geen marges in het elektrische systeem.

Meer windenergie

Het plan van de politiek is om de kerncentrales te vervangen door windturbines en de laatste jaren zijn er veel nieuwe gebouwd. In 2010 was er ongeveer 2 GW aan geïnstalleerd windenergie in Zweden, tien jaar later vervijfvoudigd tot 10 GW, volgens het Zweedse Energieagentschap.

Maar windenergie is moeilijk te plannen. Het is niet mogelijk om de wind te beheersen. Daarom zijn er energiecentrales nodig om bij te springen en het tekort te dekken op de dagen dat het niet waait. Maar om zogenaamde regelcentrales te krijgen om te compenseren op windstille dagen is moeilijk.

We hebben eerder een zeer kleine bereidheid gezien om actief te zijn op de regelgevende markten en regelgevende biedingen in te dienen door de windenergie-industrie in Zweden“, zei Erik Ek, strategisch operations manager bij Svenska kraftnät, vorige week in een persbericht.


LEES OOK:

Zweden roept de bevolking op niet te stofzuigen – Anders begeeft het elektriciteitsnetwerk het


Moeilijk om elektriciteit te transporteren

Een gedeeltelijke natuurlijke oplossing voor het probleem is om elektriciteit die wordt geproduceerd in waterkrachtcentrales in Noord-Zweden over te dragen naar Zuid-Zweden. Maar de capaciteit van het zogenaamde transmissienet is beperkt. Ook delen van dat netwerk moeten in de zomer worden stilgelegd voor onderhoudswerkzaamheden.

Daarnaast wordt er steeds meer elektriciteit getransporteerd tussen niet in de laatste plaats Noorwegen en Finland en Noorwegen en Denemarken, via Zweden. Delen van de capaciteit in het transmissienetwerk moeten daarom worden gebruikt door onze Noordse buren, waarmee het Zweedse elektriciteitsnet is verbonden.

We hebben gezien dat het interne netwerk overbelast raakt tijdens uitwisselingen in oost-west richting. Hier zien we een voortdurende behoefte om dit transport tijdens de zomer te verminderen om de bedrijfszekerheid niet in gevaar te brengen“, zegt Erik Ek.

Verdubbeling elektriciteitsprijs

Carl Berglöf, een expert op het gebied van kernenergie en analist van het energiesysteem bij Energiföretagen, wijst Tidningen Näringslivet erop dat het Zweedse elektriciteitsnet oorspronkelijk werd gebouwd op basis van twaalf kernreactoren in Zuid-Zweden. De helft daarvan is inmiddels afgebouwd.

Aangenomen wordt dat het verwachte elektriciteitstekort deze zomer zal leiden tot een stijging van de elektriciteitsprijs – een verdubbeling. Dat baart Carl Berglöf zorgen, die vreest dat het bedrijfsleven hard zal worden geraakt.

Terugkerende hoge elektriciteitsprijzen riskeren een probleem voor het opstarten van bedrijven en langetermijninvesteringen. Ik maak me zorgen over hoe grote delen van de industrie van elektriciteit moeten worden voorzien in de toekomst“, zegt hij.


Help ons BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Europa stond op de rand van een totale ineenstorting van de stroomvoorziening vrijdag

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
tigron
tigron
1 jaar geleden

Laten ze meer werk maken in het verder ontwikkelen van Thorium centrales.
Destijds is gekozen voor de huidige kernenergie, zeker gezien het feit dat het afval daarvan gebruikt kan worden voor militaire doeleinden wat bij Thorium centrales niet kan.
Van deze ingeslagen weg zal men niet makkelijk afstappen.