Flickr: prensapcm (CC BY-NC-SA 2.0)

Gerechtigheid bestaat, soms. De 58-jarige ex-president van Peru, Martin Vizcarra, en zijn vrouw, die reeds tegen Covid-19 waren ingeënt, zijn nu positief getest. Beiden hebben symptomen en zijn in quarantaine. Deze omstandigheid roept vragen op.

De ex-politicus schreef: “Ondanks alle inspanningen om te voorkomen dat ik het virus mee naar huis zou brengen, zijn mijn vrouw en ik positief getest op COVID en hebben wij de symptomen. Mijn familie heeft de nodige isolatiemaatregelen genomen. We mogen onze waakzaamheid niet laten zakken.”

Reusachtig vaccinatie-schandaal: haastige spoed beschermt niet tegen virus

Hij had zich in september jongstleden, toen nog als waarnemend president, “in het geheim” het vaccin van de Chinese fabrikant Sinopharm laten toedienen, zo werd in februari onthuld. Vizcarra beweerde dat hij als proefpersoon had meegedaan aan het Sinopharm-onderzoek, maar de verantwoordelijke universiteit liet weten dat de ex-president niet voorkwam in het deelnemersbestand.

In november vorig jaar werd Vizcarra afgezet na beschuldigingen dat hij steekpenningen ter waarde van 2,3 miljoen soles (550.000 euro) had aangenomen van bedrijven die contracten voor openbare werken in de wacht hadden gesleept toen hij gouverneur was van de zuidelijke regio Moquegua.

Bij het inentingsschandaal waren bijna 500 politici, ambtenaren en beambten in Peru betrokken. De voormalige minister van Volksgezondheid en de voormalige minister van Buitenlandse Zaken kregen eveneens een “beroepsverbod” opgelegd, en beiden namen ontslag naar aanleiding van het vaccinatieschandaal.

Anticorruptiepoliticus gestruikeld over vaccinatieschandaal

Door zijn schorsing kan Vizcarra nu ook zijn parlementszetel, die hij op 11 april kreeg, niet bekleden, meldt Wochenblick. De politicus, die politiek gezien in het midden wordt beschouwd, was van 2018-2020 president van Peru en was zeer populair bij het volk. Hij was de eerste Zuid-Amerikaanse leider die een klimaatwet invoerde. Zijn belangrijkste politieke doel was het bestrijden van de corruptie, die in het land wijdverbreid was.

Vizcarra wilde in 2018 per referendum onder meer particuliere financiering van verkiezingscampagnes verbieden, wat werd aangenomen. In 2020 heeft hij het Congres ontbonden en er nieuwe verkiezingen doorgedrukt. Hij kan machtige vijanden hebben gemaakt in het proces. Zijn “voordringen” bij vaccins was waarschijnlijk een welkome aanleiding voor zijn tegenstanders om eindelijk van hem af te komen. Het Congres had al verschillende malen geprobeerd om Vizcarra van het presidentschap te ontheffen.

Peru is het zoveelste bewijs dat lockdowns niet werken, behalve om de economie te verwoesten

Bij het uitbreken van de pandemie werd Vizcarra alom geprezen voor het feit dat hij een strenge lockdown had ingesteld en massale tests had uitgevoerd voordat enig ander Latijns-Amerikaans land dat deed. Desondanks noteerde het land volgens de New York Times het hoogste dodental per hoofd van de bevolking ter wereld. Het BBP van Peru is in het tweede kwartaal van 2020 met 30 procent gekrompen – de diepste inzinking die ooit in een grote economie is geregistreerd, meldde Bloomberg.

Peru telt ongeveer 1,75 miljoen gerapporteerde coronagevallen en meer dan 59.000 mensen die aan de gevolgen van corona zijn overleden. De cijfers gaan de laatste weken weer omhoog. De maatregelen zijn verscherpt. Sinds kort moeten mensen in Peru in bedrijfsruimten, winkelcentra en winkels maskers dragen – onder de voorheen verplichte plastic schermen. Maskers worden gratis uitgedeeld.

Op zondag is nu een algemene quarantaine van kracht in de hoofdstad Lima en in 41 van de 196 provincies. De volgende presidentsverkiezingen worden in juni gehouden. De linkse kandidaat Pedro Castillo en de conservatieve Keiko Fujimori zijn verkiesbaar. De dochter van de voormalige president Alberto Fujimori (1990-2000), die in 2009 7,5 jaar gevangenisstraf kreeg wegens wandaden onder zijn bewind, was in 2011 al eens eerder kandidaat en haalde toen net niet de meerderheid.


Help ons BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Rechtbank in Peru: COVID-19 uitvinding van een “wereldwijde criminele elite”

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties