Lukashenko midden met kalashnikov

Door VS gesteunde staatsgreep met moordplan op Wit-Russische president en andere functionarissen verijdeld door Minsk en Moskou.

Verscheidene mensen, waaronder twee in Rusland, zijn gearresteerd omdat zij een gewapende opstand tegen de president van Wit-Rusland zouden hebben beraamd. Hij beweert dat de VS de moordaanslag mogelijk hebben gesanctioneerd.

Eerder deze week werden verschillende Wit-Russische oppositieleden in hun eigen land en in buurland Rusland gearresteerd, bericht RT. De twee landen maakten duidelijk dat alle arrestanten ervan worden verdacht een gewapende opstand te beramen tegen president Aleksandr Loekasjenko, wiens langdurige greep op de macht vorig jaar door massale protesten op losse schroeven werd gezet. Leden van de vermeende samenzwering, die vrij blijven, wezen de beschuldigingen van de hand en zeiden dat ze gewoon fantaseerden over de ondergang van Loekasjenko.

Het bestaan van een vermeend complot om Loekasjenko, andere Wit-Russische topambtenaren en zelfs hun familieleden te vermoorden, werd zaterdag bekendgemaakt. In Minsk bracht de nationale omroep ONT een verhaal waarin de vermoedelijke samenzweerders werden genoemd en hun plannen aan het licht werden gebracht. De reportage bood als bewijs verschillende fragmenten van wat lijkt op Zoom-vergaderingen tussen hen.

In één ervan noemt de politicoloog en commentator Aleksandr Feduta de dood van de Egyptische president Anwar Sadat als een gebeurtenis die leidde tot een “succesvolle roulatie” van het nationale leiderschap. Sadat werd in 1981 tijdens een militaire parade vermoord door islamistische leden van de Egyptische strijdkrachten die niet gelukkig waren met zijn toenadering tot Israël.

In een andere discussie, stelde advocaat Yury Zenkovich zich voor om tegen iemand te zeggen: “Laten we nu Luka afmaken, en bij de stembus beslissen wie later Wit-Rusland zal regeren”. In weer een ander segment besprak het tweetal hoe je na een staatsgreep de loyaliteit van ambtenaren kunt verzekeren door andersdenkenden te dreigen met vervolging.

Beide personen werden deze week in Moskou gearresteerd, zo maakte de FSB, de Russische veiligheidsdienst, zondag bekend. Het agentschap zei dat het door hun tegenhangers in de Wit-Russische KGB was getipt dat Zenkovich en Feduta naar Moskou zouden gaan om mensen te ontmoeten waarvan zij dachten dat het “Wit-Russische generaals” waren die zich tegen Loekasjenko wilden keren.


Help ons BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Geen Lockdown in ‘dictatuur’ Wit-Rusland – Minder doden dan in Oostenrijk

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties