Enkele weken geleden, toen president Biden zijn eerste persconferentie sinds zijn ambtsaanvaarding gaf, beloofde hij dat 200 miljoen volwassenen ten minste één vaccin toegediend zullen hebben gekregen tegen de tijd dat zijn eerste 100 dagen erop zitten – een verdubbeling van zijn oorspronkelijke doelstelling van 100 miljoen. In bijna 130 landen, die een bevolking van 2,5 miljard mensen vertegenwoordigen, heeft echter nog geen enkele volwassene een dosis gekregen.

De redenen hiervoor kunnen worden herleid tot één man: Bill Gates. Gates waarschuwt al jaren voor de gevaren van een pandemie – al lang voordat COVID in Wuhan opdook, meldt Zero Hedge. En toen de pandemie toesloeg en er voor het eerst over vaccins werd gesproken, was er één kwestie die in de discussie opvallend buiten beschouwing werd gelaten: wie verdiende de eer en de betaling? Zoals de New Republic meldt in haar laatste stuk in een serie waarin de mythe van Bill Gates wordt aangevallen dat hij en de Gates Foundation de kapitalistische redders van de wereld zijn – klaar en gretig om armere landen te redden van de dreiging van een pandemie met miljarden gratis vaccins.

Voorstanders van de open-vaccin beweging, die hadden gehoopt op een open-source “volksvaccin” dat goedkoop en gemakkelijk door verschillende regeringen zou kunnen worden geproduceerd, liepen al snel tegen een muur aan, gehinderd door een wereldwijd medicijnensysteem dat is gebaseerd op eigendomsrechtelijk beschermde wetenschap en streng bewaakte marktmonopolies.

Eind mei lanceerde de WHO de Covid-19 Technology Access Pool, of C-TAP, met de bedoeling alle openbaar toegankelijke kennis over vaccins samen te brengen in één centraal clearinghouse. Publieke en private actoren zouden onderzoek en de bijbehorende intellectuele eigendom verzamelen in een wereldwijd kennisfonds voor de duur van de pandemie. Het leek allemaal vrij eenvoudig. Maar de kiem voor de ondergang van deze aanpak was al een maand eerder gelegd, toen Bill Gates zijn eigen technologieversneller lanceerde.

In april lanceerde Bill Gates een gedurfde poging om de wetenschappelijke reactie van de wereld op de pandemie te beheren. Gates’ Covid-19 ACT-Accelerator verwoordde een status quo-visie voor het organiseren van onderzoek, ontwikkeling, productie en distributie van behandelingen en vaccins. Net als andere door Gates gefinancierde instellingen op het gebied van de volksgezondheid, was de Accelerator een publiek-privaat partnerschap gebaseerd op liefdadigheid en verlokkingen van de industrie.

Van cruciaal belang, en in tegenstelling tot het C-TAP, was dat de Accelerator Gates’ lang gevestigde verbintenis om exclusieve intellectuele eigendomsrechten te respecteren, vastlegde. Zijn impliciete argumenten – dat intellectuele eigendomsrechten geen problemen zullen opleveren om aan de wereldwijde vraag te voldoen of billijke toegang te garanderen, en dat ze moeten worden beschermd, zelfs tijdens een pandemie – droegen het enorme gewicht van Gates’ reputatie als een wijs, welwillend en profetisch leider.

Gates heeft zijn model van bedrijfsfilantropie, dat hij gebruikte om malaria in Afrika aan te pakken, toegepast om COVID te verslaan. Maar in tegenstelling tot malaria is COVID een dringende wereldwijde pandemie. Toch hebben de bevindingen van Gates de mondiale reactie gedomineerd, aangezien een handvol geneesmiddelenproducenten enorme invloed uitoefent op het lot van de wereld.

Gates wees deze waarschuwingen niet alleen van de hand, maar probeerde ook actief alle uitdagingen voor zijn autoriteit en de op intellectueel eigendom gebaseerde liefdadigheidsagenda van de Accelerator te ondermijnen.

“In het begin was er ruimte voor Gates om een grote invloed uit te oefenen ten gunste van open modellen,” zegt Manuel Martin, een beleidsadviseur van de toegangscampagne van Artsen zonder Grenzen. “Maar hooggeplaatste mensen in de Gates-organisatie hebben heel duidelijk de boodschap afgegeven: Pooling was onnodig en contraproductief. Ze temperden het vroege enthousiasme door te zeggen dat intellectueel eigendom geen barrière is voor toegang tot vaccins. Dat is gewoon aantoonbaar onjuist.”

Een van de belangrijkste bronnen die de New Republic aanhaalde was James Love, oprichter en directeur van Knowledge Ecology International, een in Washington DC gevestigde groep die zich heeft ontpopt als een belangrijke criticus van Bill Gates, de Gates Foundation en – in het bijzonder – de wereldwijde uitrol van het COVID-vaccin. In het begin, zei James, had het alle kanten op kunnen gaan. Maar “Gates wilde de exclusieve rechten behouden” – en dat gebeurde ook.


Lees ook:

De Gates Foundation verdient miljarden aan de ontwikkeling van gevaarlijke vaccins


En nu, dankzij Gates, wordt verwacht dat de VS dit jaar groepsimmuniteit zal bereiken, terwijl de meest optimistische schattingen voor wanneer armere landen diezelfde benchmark zullen bereiken 2024 is.

Weinigen hebben de toewijding van Bill Gates aan de monopolistische geneeskunde van meer nabij gevolgd dan James Love, oprichter en directeur van Knowledge Ecology International, een in Washington D.C. gevestigde groep die het brede verband bestudeert tussen federaal beleid, de farmaceutische industrie en intellectueel eigendom. Love betrad de wereld van het wereldwijde volksgezondheidsbeleid rond dezelfde tijd als Gates, en heeft twee decennia lang toegekeken hoe hij de hoogte in ging terwijl hij het systeem versterkte dat verantwoordelijk is voor de problemen die hij zegt te willen oplossen. De rode draad voor Gates was zijn onwrikbare inzet voor het recht van farmaceutische bedrijven op exclusieve controle over de medische wetenschap en de markten voor hun producten.

“Het had alle kanten op kunnen gaan,” zegt Love, “maar Gates wilde de exclusieve rechten behouden. Hij handelde snel om een halt toe te roepen aan het delen van de kennis die nodig is om de producten te maken – de knowhow, de gegevens, de cellijnen, de technologieoverdracht, de transparantie die in een dozijn opzichten van cruciaal belang is. De aanpak die C-TAP voorstond, omvatte dat alles. In plaats van deze eerste besprekingen te steunen, ging hij snel verder en gaf hij blijk van zijn steun voor business-as-usual inzake intellectuele eigendom door in maart de ACT-Accelerator aan te kondigen”.

Terwijl de ongeveer tien leidende ontwikkelde economieën opmerkelijke successen hebben gemeld met hun programma’s voor de verspreiding van vaccins – waaronder de VS, het VK, Israël en de EU – heeft de rest van de wereld het moeilijk gehad. Een jaar later zijn Gates en zijn bedrijven er niet in geslaagd hun doel te bereiken om vaccins tegen gereduceerde prijzen te verstrekken aan de “prioritaire vijfde” van bevolkingsgroepen met lage inkomens. De farmaceutische bedrijven en rijke landen die het initiatief een jaar geleden nog toejuichten, hebben in plaats daarvan gekozen voor het sluiten van bilaterale overeenkomsten die hebben geleid tot een ieder voor zich-mentaliteit.

“De lage- en middeninkomenslanden staan er alleen voor, en er is gewoon niet veel”, aldus Peter Hotez, decaan van de National School of Tropical Medicine in Houston. “Ondanks hun beste inspanningen zijn het Gates-model en zijn instellingen nog steeds afhankelijk van de industrie.”


LEES OOK:

Feit: Bill Gates financiert en beïnvloedt bijna elk instituut dat het ‘wereldwijde pandemie’ verhaal aanwakkert


Als gevolg daarvan vechten de ontwikkelingslanden terug op de enige plaats die hun ter beschikking staat: de WTO, waar een strijd aan de gang is over het openstellen van vaccintechnologie voor ontwikkelingslanden – met Gates aan de kant van de bedrijven.

Deze gemakkelijk te voorziene mislukking van de markt – tezamen met het feit dat het C-TAP niet van de grond is gekomen – heeft de ontwikkelingslanden ertoe aangezet een nieuw front te openen tegen belemmeringen van intellectuele eigendom in de Wereldhandelsorganisatie. Sinds oktober staat de Raad voor Handelsgerelateerde Aspecten van Intellectuele Eigendomsrechten van de WTO centraal in een dramatische noord-zuid patstelling over de rechten om kennis, technologie en markten over vaccins te beheersen. Meer dan 100 landen met lage en middeninkomens steunen een oproep van India en Zuid-Afrika om voor de duur van de pandemie af te zien van bepaalde bepalingen in verband met intellectuele eigendom van Covid-19. Hoewel Gates en zijn organisatie geen officieel standpunt hebben over het debat dat de WTO in beroering brengt, hebben Gates en zijn plaatsvervangers weinig twijfel laten bestaan over hun verzet tegen het ontheffingsvoorstel. Net zoals hij deed na het uitrollen van het C-TAP van de WHO, heeft Gates ervoor gekozen om zich aan de zijde te scharen van de geneesmiddelenbedrijven en hun beschermheren bij de overheid.

Het verhaal van Gates’ dominantie in de wereldwijde uitrol van vaccins brengt ons terug bij een verhaal dat we afgelopen zomer hebben gedeeld, nadat de Columbia Journalism Review een ongemakkelijk licht liet schijnen op de invloed die Gates en de Gates Foundation uitoefenen op de westerse pers.

Weinig miljardairs zijn bedrevener in het managen van hun reputatie, en die van hun organisaties, dan Bill Gates. Hij slaagde erin de wereld ervan te overtuigen dat hij met de WHO samenwerkte om de toegang tot vaccins in de ontwikkelingslanden uit te breiden. In plaats daarvan staat hij letterlijk in de weg van het delen van technologie die honderdduizenden levens zou kunnen redden.


Help ons BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Rechters gekocht? George Soros en Bill Gates zijn twee van de grootste donoren van de Raad van Europa

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties