Gisteren kwam het bericht dat de rechtbank van Ragusa de inbeslagneming heeft gelast van de Mare Jonio, die eigendom is van Idra Social Shipping onder leiding van haar directeur Alessandro Metz en Beppe Caccia, die beiden ook een rol spelen in de Italiaanse NGO Mediterranea Saving Humans.

De NGO, die in 2018 is opgericht om zoek- en reddingsoperaties uit te voeren in de zeegebieden voor de Libische kust (SAR’s), heeft 400.000 euro aan startkapitaal ontvangen van de Banca Etica; tot de financiers behoren voormalig parlementslid Nichi Vendola en Europees Parlementslid Erasmo Palazzotto, die enige tijd geleden ook aan een SAR-operatie heeft deelgenomen als hoofd van de operaties.

De inbeslagneming van het vaartuig, samen met de uitgebreide documentatie en uitrusting aan boord, maakte deel uit van het onderzoek dat is ingesteld door het parket van Ragusa, dat een onderzoek instelt naar criminele samenzwering met als doel hulp te verlenen aan illegale immigratie na incidenten vorig jaar, meldt UME.

In augustus 2020 heeft het onder Deense vlag varende schip Maersk Etienne, eigendom van Maersk Tankers, 27 migranten gered voor de kust van Malta. De Maltese autoriteiten weigerden echter hen aan land te laten gaan, en de Maersk Etienne bleef ongeveer een maand gestrand, wachtend op de toekenning van een aanlegplaats, zodat de invasiejihadisten van boord konden gaan.

Vanaf dit punt heeft de officier van justitie een scenario gereconstrueerd dat op zijn zachtst gezegd weerzinwekkend is: op dit punt zouden de vennoten van de Italiaanse rederij, met name Caccia, met de Deense rederij hebben onderhandeld om tot een overeenkomst te komen die, in ruil voor een financiële tegenprestatie, zou voorzien in de overslag en verzorging van de migranten aan boord van een Italiaans schip. Na de overeenkomst kreeg de Mare Jonio op 10 september 2020 van de rederij opdracht de haven van Licata te verlaten en de Maersk Etienne voor de kust van Malta op te halen. Daar aangekomen zou de Mare Jonio zijn medisch personeel naar het schip hebben gestuurd, dat de gezondheidstoestand van de passagiers zou hebben overdreven en ook een niet-bestaande zwangerschap zou hebben gemeld om de nood van de migranten, die vervolgens naar het Italiaanse schip werden overgebracht en op 12 september te Pozzallo van boord gingen, nog te verergeren.

Bij de door de kustwacht na het aanmeren uitgevoerde inspectiemaatregelen zouden verschillende onregelmatigheden aan het licht zijn gekomen, die vervolgens hebben geleid tot het onderzoek van de aanklager. Zo werd bekend dat de Deense scheepvaartmaatschappij Maersk Tankers in november 2020, na “moeizame onderhandelingen” (volgens de hoofdaanklager van Ragusa Fabio D’Anna), naar verluidt een bedrag van 125.000 euro (in plaats van de oorspronkelijk geëiste 237.000 euro) heeft gestort op de rekening van Idra Social Shipping, dat er vervolgens kennelijk mee instemde de migranten over te nemen.

Het meest weerzinwekkend is de toon die uit de onderschepte telefoongesprekken naar voren komt, volgens welke Casarini, bekend om zijn verleden als leider van de “ongehoorzamen” zou hebben gezegd: “Met Deens geld drinken we champagne”. Dit beeld doet huiveren en geeft een goed beeld van wat de NGO’s die in SAR’s werkzaam zijn, systematisch doen in het Middellandse-Zeegebied, waarbij zij een ware stroom van illegale immigratie op gang brengen, waarvan vooral de mensensmokkelaars profiteren die, zeker van de tussenkomst van de NGO’s, lekkende boten de zee opsturen.

Er is al veel gezegd over de rol van NGO’s als aantrekkende factor bij illegale immigratie, maar dit nieuwe incident schetst een nog somberder beeld, waarbij aan het risico van de dood op volle zee, de gruwelijke uitbuiting van vrouwen en kinderen, en de ineenstorting van ons systeem als gevolg van de oncontroleerbaarheid van de enorme aantallen migranten, een misselijkmakend winstbejag wordt toegevoegd. Maar doemdenkend en krankzinnig immigratie links verdoezelt dit, haalt zijn schouders op, rechtvaardigt, knipoogt en applaudisseert; het neemt daarentegen nooit het probleem ter hand, maar wordt medeplichtig aan een ongekende ramp.

Fratelli d’Italia wil duidelijkheid in deze zaak en heeft gisteren een door senator Fazzolari ondertekende vraag ingediend waarin hij minister van Binnenlandse Zaken Luciana Lamorgese vraagt welke maatregelen zij denkt te nemen om te voorkomen dat zogenaamd humanitaire maatregelen in werkelijkheid gruwelijke speculatieve praktijken van mensenhandel in immigranten verhullen.

De ernst van de feiten die naar voren zijn gekomen uit het door het Openbaar Ministerie van Ragusa ingestelde onderzoek is zo groot dat wij niet onverschillig kunnen blijven“, verklaart Fazzolari. “Dit is niet de eerste keer dat Italiaanse aanklagers soortgelijke zaken hebben onderzocht. Dit is een teken dat NGO’s deel uitmaken van een systeem dat zeer aantrekkelijk is voor mensenhandelaars, die werken met ongeschikte boten die voortdurend gevaar lopen schipbreuk te lijden, waarbij zij het leven van weerloze mensen ernstig in gevaar brengen en op deze manier staten chanteren om hun ontscheping toe te staan“.

Men wacht op het antwoord van Lamorgese, maar het is waarschijnlijk dat het niet bevredigend zal zijn.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


De Libische kustwacht plukt 1000 asielparasieten uit zee en brengt ze terug naar Afrika

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties