Na bestudering van de Amerikaanse gegevens voor 2020 is er nog steeds geen overtuigend bewijs dat strenge lockdowns het aantal doden door Corona hebben verminderd, meldde de New York Post.

Maar één effect is duidelijk: er zijn nu meer sterfgevallen door andere oorzaken, vooral onder jongeren, mensen van middelbare leeftijd, minderheden en de minder welgestelden.

De beste maatstaf voor het effect van de pandemie is wat statistici de oversterfte noemen. Hierin wordt het totale aantal sterfgevallen vergeleken met het totale aantal in voorgaande jaren. Dit cijfer nam toe bij oudere Amerikanen als gevolg van het coronavirus, maar nam nog sterker toe bij mensen tussen 15 en 54 jaar, en de meeste van deze extra sterfgevallen werden NIET toegeschreven aan het coronavirus, meldt Freie Welt.

Sommige van deze sterfgevallen kunnen onopgemerkte gevallen van het coronavirus-SARS-CoV-2/COVID-19 zijn, maar andere houden wellicht geen verband met de pandemie of de lockdowns. Voorlopige rapporten wijzen echter op enkele duidelijke factoren in verband met de lockdowns.

Er was een scherpe daling van het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp en een stijging van het aantal fatale hartaanvallen omdat patiënten niet onmiddellijk werden behandeld. Veel minder mensen werden gescreend op kanker. Sociaal isolement droeg bij tot een hoger sterftecijfer door dementie en Alzheimer.

Wetenschappers voorspelden dat de sociale en economische omwentelingen tijdens de Lockdowns zouden leiden tot tienduizenden “sterfgevallen van wanhoop” als gevolg van overdoses drugs, alcoholisme en zelfmoord. Naarmate de werkloosheid toenam en de programma’s voor de behandeling van geestelijke gezondheid en drugsmisbruik werden onderbroken, namen de gemelde angsten, depressies en zelfmoordgedachten dramatisch toe, evenals de verkoop van alcohol en fatale overdoses.

Het aantal doden bij auto-ongelukken in de VS steeg vorig jaar tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar, hoewel de Amerikanen aanzienlijk minder reden dan in 2019. Het was de steilste jaarlijkse stijging van het aantal doden per mijl in bijna een eeuw, blijkbaar als gevolg van meer drugsmisbruik en meer rijden met hoge snelheid op lege wegen.

Het aantal niet-Corona-doden was bijzonder hoog in Amerikaanse staten met gezinnen met een laag inkomen, die onevenredig zwaar werden getroffen door de lockdown. Bijna 40 procent van de werknemers in huishoudens met een laag inkomen verloor in het voorjaar hun baan, drie keer zoveel als in huishoudens met een hoog inkomen.

De dodelijke gevolgen van lockdowns zullen de komende jaren toenemen door de aanslepende economische gevolgen. De Verenigde Staten zullen de komende twee decennia meer dan 1 miljoen sterfgevallen te betreuren krijgen als gevolg van de enorme “werkloosheidsschok” van vorig jaar, aldus een team van onderzoekers van de Johns Hopkins University en de Duke University die de mortaliteitseffecten van vroegere recessies hebben geanalyseerd.

De bewijslast voor het opleggen van een dergelijk beleid aan de mensen ligt bij de politici en beleidsmakers, en zij hebben daaraan niet voldaan. Er is nog steeds geen bewijs dat lockdowns per saldo meer levens redden dan ze in gevaar brengen of kosten.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Zweden als bewijs: lockdowns beschermen niemand – Product van hysterie en angstzaaierij

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties