De regering-Biden werkt samen met particuliere bedrijven aan de ontwikkeling van een vaccin-paspoortsysteem en beweert dat dit de enige weg is naar normalisatie, maar critici waarschuwen dat paspoorten de vrijheid en gegevens van mensen zullen stelen.

De regering Biden en particuliere bedrijven werken aan de ontwikkeling van vaccinpaspoorten waarmee Amerikanen kunnen bewijzen dat ze zijn ingeënt tegen COVID als het land opengaat, meldde The Washington Post zondag.

Het initiatief, dat grotendeels wordt aangestuurd door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services, heeft aan momentum gewonnen nu een groeiend aantal bedrijven en locaties – van bioscopen, restaurants en muzieklocaties tot cruisemaatschappijen en sportteams – hebben gezegd dat ze een bewijs van vaccinatie zullen eisen voordat ze hun deuren openen.

De paspoorten zullen naar verwachting gratis zijn en beschikbaar via smartphone-apps, waarop een scanbare code wordt weergegeven die vergelijkbaar is met een instapkaart van een luchtvaartmaatschappij, meldt The defender. Amerikanen zonder smartphone-toegang zouden de paspoorten kunnen printen, aldus de ontwikkelaars.

Het Witte Huis weigerde vragen te beantwoorden over het paspoortinitiatief en wees in plaats daarvan op openbare verklaringen van Jeffrey Zients, de coördinator voor de reactie op het coronavirus in het Witte Huis, tijdens een persbriefing op 12 maart:

“Naarmate we het aantal gevaccineerden verhogen, weten we dat sommige mensen de behoefte kunnen hebben om aan te tonen dat ze gevaccineerd zijn … onze rol is om ervoor te helpen zorgen dat alle oplossingen op dit gebied eenvoudig, gratis, open source, toegankelijk voor mensen zowel digitaal als op papier moeten zijn, en vanaf het begin ontworpen om de privacy van mensen te beschermen.”

Volgens CNN zijn meerdere overheidsinstanties betrokken bij gesprekken en planning, gecoördineerd door het Witte Huis, aangezien dit soort systeem een rol zal spelen in vele aspecten van het leven, waaronder mogelijk ook de beroepsbevolking.

Een van de belangrijkste hindernissen voor federale ambtenaren is het aantal paspoortinitiatieven dat al loopt. De regering-Biden heeft er deze maand minstens 17 opgesomd, volgens documenten die The Washington Post in handen kreeg.

Eén initiatief – een wereldwijde inspanning onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie en een digitale pas bedacht door IBM – wordt getest in de staat New York en gaat snel vooruit terwijl het Witte Huis beraadslaagt over de beste manier om vaccinaties te traceren en de perceptie van een overheidsdwang om gevaccineerd te worden te vermijden.

Vrijdag lanceerde New York als eerste een digitaal vaccinpaspoortsysteem, Excelsior Pass genaamd, waarmee inwoners kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn of recent negatief getest op infectie, meldde USA TODAY.

Het systeem van New York, dat is gebouwd op het digitale gezondheidspasplatform van IBM, is het eerste in de natie en zal worden gebruikt bij tientallen evenementen, waaronder kunst- en amusementslocaties. Een locatie scant de QR-code, die ofwel een groen vinkje of een rode X genereert.

De nieuwe pas maakt deel uit van een groeiende maar onsamenhangende inspanning om vaccin “paspoorten” of certificeringen te verstrekken, zodat mensen niet hoeven te hangen aan een stuk papier met ezelsoren, zich geen zorgen hoeven te maken over privacykwesties of vervalsingen, of geld hoeven te betalen om te bewijzen dat ze niet besmettelijk zijn.

Volgens NPR beschreef New York de pas als volgt:

“Bedrijven en gelegenheden kunnen uw pas scannen en valideren om er zeker van te zijn dat u voldoet aan eventuele COVID-19 vaccinatie- of testvereisten voor toegang. Samen met uw pas wordt u gevraagd een identiteitsbewijs met foto te tonen waarop uw naam en geboortedatum staan om te verifiëren dat de pas aan u toebehoort. Volwassenen mogen passen houden voor begeleide minderjarigen.

“Als u en uw groep eenmaal een etablissement binnengaan, wordt u nog steeds gevraagd de richtlijnen van de staat en de CDC te volgen met betrekking tot sociale afstand, gezichtsbedekking en handhygiëne.”

Deelname aan de Excelsior Pass is vrijwillig, maar New Yorkers zullen een alternatief bewijs van vaccinatie of test moeten laten zien, zoals een andere mobiele applicatie of een papieren formulier, direct bij een bedrijf of locatie.

Zowel Madison Square Garden, dat deel uitmaakt van de pilotfase van het project, als Times Union Center zullen de passen begin april gaan gebruiken en andere bedrijven en locaties zullen naar verwachting volgen.

De staat hoopt uiteindelijk tickets te kunnen koppelen aan de Excelsior Pass, zodat mensen die bijvoorbeeld naar een evenement in Madison Square Garden gaan, hun toegangs- en gezondheidspas kunnen koppelen.

Maar volgens Dr. Naomi Wolf, oprichter en CEO van Daily Clout, schendt het paspoort de vrijheid van mensen.

Gisteravond in “The Next Revolution” met Steve Hilton op Fox News, zei Wolf:

“Ik overdrijf dit niet. Ik kan het niet krachtig genoeg zeggen. Dit is letterlijk het einde van de menselijke vrijheid in het westen als dit plan zich ontvouwt zoals gepland. Vaccin paspoorten klinken als een mooi ding als je niet begrijpt wat deze platforms kunnen doen.

“Het gaat niet om het vaccin. Het gaat niet om het virus. Het gaat om je gegevens. En als dit eenmaal is uitgerold, heb je geen keuze om deel uit te maken van het systeem. Wat mensen moeten begrijpen is dat elke andere functionaliteit zonder probleem op dat platform kan worden geladen. Wat dat betekent is dat het kan worden samengevoegd met je Paypal account, met je digitale valuta, Microsoft heeft het al over het samenvoegen met betalingsplannen. Je netwerken kunnen worden opgezogen. Het geolocaliseerd je waar je ook gaat. Je krediet geschiedenis kan worden opgenomen. Al je medische geschiedenis kan worden opgenomen.”

https://twitter.com/naomirwolf/status/1376373126032977920

Wolf is niet de enige die de vaccin paspoorten afkraakt. Rep. Pete Sessions (R-Texas) zei in een verklaring aan Fox News:

“Vaccin paspoorten zouden een complete inbreuk zijn door de overheid. Individuen in Amerika hebben een persoonlijke verantwoordelijkheid voor hun gezondheid,” zei Sessions. “Het implementeren van een ‘vaccinpaspoort’ loopt het risico het vertrouwen van het publiek te ondermijnen en de normale dagelijkse essentiële activiteiten aanzienlijk te beperken.

“Als leider heb ik ervoor gekozen om gevaccineerd te worden – dat was mijn eigen beslissing.”

Rep. Lauren Boebert (R-Colo.) heeft het idee ook op Twitter veroordeeld door de maatregel “ongrondwettelijk” te verklaren.

Andere landen maken haast met hun eigen paspoortplannen, waarbij de Europese Unie heeft toegezegd digitale certificaten te zullen uitgeven die reizen in de zomer mogelijk zouden maken, aldus de Washington Post.

Op 29 maart meldde Dissident dat de Europese Unie de eerste details van het digitaal reisvaccinatiecertificaat, “Green Passport”, presenteerde, dat bewijs zou leveren van vaccinatie en een negatieve COVID-test.

Het pasje zou informatie bevatten over het merk van het vaccin, de datum en plaats van inenting en het aantal toegediende doses, alsmede informatie van een laboratorium of ziekenhuis die de negatieve testresultaten bevestigt. Houders van het certificaat (een QR-code op een telefoon-app of op papier) zouden worden vrijgesteld van quarantaine en andere beperkingen. Het document zou voor alle EU-burgers gelden en zou bilaterale overeenkomsten tussen EU-landen en niet-lidstaten mogelijk maken.

Op 25 maart stemden leden van het Europees Parlement (MEP’s) in met een versnelde stemming over het plan van de Europese Commissie om een reispas voor de hele EU te creëren die de COVID-vaccinatie, -immuniteit of -teststatus bevestigt in een poging om de uitrol van certificaten tegen juni te forceren.

Volgens Politico hebben de Europarlementariërs, om de ambitieuze tijdslijn te halen, gestemd voor een urgentieprocedure – waarbij relevante parlementaire commissies, individuele Europarlementariërs, debat en de noodzaak van een verslag worden omzeild.

Philippe Lamberts, medevoorzitter van de groene fractie, zei woensdag tijdens de plenaire vergadering dat het versnellen van het proces “aanzienlijk wantrouwen” zou kunnen zaaien onder de burgers.

Sophie in ‘t Veld, lid van het Europees Parlement, schreef op Twitter dat het omzeilen van de parlementaire controle een “misbruik van een noodsituatie” was en neerkwam op “chantage”.

Maar de parlementsleden stemden toch met een ruime meerderheid voor de snelle optie – 468 tegen 203. Zestien parlementsleden onthielden zich van stemming.

Sommigen in het Verenigd Koninkrijk maken zich zorgen over vaccinatiepaspoorten. Volgens een opiniestuk in The Guardian zijn Israël, Estland, Zweden en Denemarken alle landen die vaccinatiepaspoorten voor binnenlands gebruik hebben ingevoerd of van plan zijn dat te doen – maar zij hebben al een nationaal ID-kaartsysteem ingevoerd.

“Als we hun voorbeeld willen volgen, moeten we eerst een op bewijs gebaseerde verklaring hebben over hoe vaccinpaspoorten zullen helpen om de verspreiding van het virus te stoppen,” schreef Stephanie Hare, een onafhankelijke onderzoeker en omroepster.

Dagen geleden werd in het VK gemeld dat het vaccinpaspoort gewoon een “duwtje in de rug” was om zogenaamd vaccinatie-onwillige jongeren ertoe aan te zetten de prik te halen, maar het is in werkelijkheid een plan dat niets minder is dan een heimelijke nationale identiteitskaart, schreef Hare.

Gegevens op vaccinatiepaspoorten zouden door de politie kunnen worden gebruikt, net zoals de autoriteiten van Singapore in januari hebben toegegeven gegevens over contacten te gebruiken.

Hare zei “we weten niet eens of vaccinpaspoorten zouden helpen de verspreiding van het virus te stoppen, hoe lang immuniteit duurt, in welke mate vaccins de overdracht verminderen, of met hoeveel, en of dit varieert afhankelijk van welk vaccin we hebben gehad.”

We weten niet hoeveel een dergelijk systeem zou kosten, hoe we zouden weten of het waar voor zijn geld zou bieden en of onze middelen niet beter in andere oplossingen zouden kunnen worden geïnvesteerd. Volgens Hare moeten deze vragen worden beantwoord en moet de regering uitleggen waarom zij een ommezwaai heeft gemaakt met betrekking tot vaccinpaspoorten.

“We kunnen onze burgerlijke vrijheden niet opgeven voor dergelijke trucjes,” zei Hare. “Het is veel beter om het probleem van de aarzeling ten aanzien van vaccins rechtstreeks aan te pakken. Toestemming impliceert keuze. Mensen uitsluiten van de samenleving tenzij ze zich laten vaccineren is geen echte keuze.”


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


U wordt verplicht gevaccineerd – Rutte is akkoord met vaccinatiepaspoort

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties