Protest in het Ertsgebergte: op 20 maart 2021 marcheerden duizenden burgers door het stadscentrum van Aue

In Annaberg-Buchholz, Saksen, hebben honderden ouders en hun kinderen zowel maandag als dinsdag het districtsbestuur belegerd met de eis dat de scholen en kinderdagverblijven onmiddellijk worden geopend. Kort daarvoor, op zaterdag, marcheerden duizenden mensen door Aue. De protestbeweging, die gericht is tegen de willekeurige Corona-dwangmaatregelen van de federale regering, is in het Ertsgebergte inmiddels zo sterk dat zelfs de plaatselijke burgemeesters toegeven, schrijft Günther Strauß.

Net als ten tijde van de hereniging lijkt West-Saksen opnieuw een brandpunt van anti-regeringsdemonstraties te worden. Onder het motto “Open de scholen!” hebben talrijke ouders vorige week geprotesteerd tegen de hernieuwde sluiting van scholen en kinderdagverblijven, omdat in de Erzgebirgskreis opnieuw meer dan 100 gevallen zijn geregistreerd, waardoor de regio in de zogenaamde noodremvergrendeling is gezet. “Geef onze kinderen hun leven terug” of “Samen tegen eenzaamheid” stond er op de posters te lezen.

Kinderschoenen op de trappen van het stadhuis

Soortgelijke protesten waren er ook in het nabijgelegen Zwickau. “Uw incidentie bingo rechtvaardigt niet de sluiting van scholen en kinderdagverblijven,” stond hier op een poster te lezen. De actie verspreidde zich snel via sociale netwerken. Als teken van protest plaatsten ouders kinderschoenen op de trappen van het stadhuis, dat al snel vol stond.

Maar het wijdverspreide protest heeft zich allang verspreid naar het platteland. Voor tientallen gemeentehuizen in het hele district Erzgebirge en in het district Zwickau, bijvoorbeeld in Hohenstein-Ernstthal, Olbernhau en Thalheim, werden kinderschoenen en zelfgeschilderde affiches en oproepen opgehangen.

“We verliezen de steun van het volk”

De protesten hebben zeker weerklank bij de lokale ambtenaren. Burgemeester Sascha Thamm van Neukirchen van de Vrije Kiezers merkte op:

“We zullen de schoenen en de opiniestukken overhandigen aan de besluitvormers in Dresden.”

Reeds in de voorgaande week hadden de burgemeesters van het Ertsgebergte een brief gericht aan de minister-president van Saksen, Michael Kretschmer (CDU). Er stond onder andere:

“Reeds in onze brief van 20 januari 2021 hadden wij beschreven dat, naar onze indruk, steeds minder mensen de gemaakte verordeningen kunnen begrijpen en willen steunen. De zin van sommige maatregelen heeft voor velen geen zin meer. […] Met dit beeld, dat nog wordt versterkt door de “verwarring” van normen die nu nauwelijks meer te begrijpen zijn, verliezen we de steun van de bevolking, die we in de huidige situatie dringend nodig hebben. […] Als men de ontwikkeling van de laatste weken volgt, krijgt men de indruk dat de incidentie moet worden beschermd omwille van haar eigen belang. De waarden van 100, 50, 35 of 10 worden op een zodanige wijze gemanifesteerd dat het lijkt alsof er geen ontkomen aan is zich aan deze cijfers te houden. […] Wij hebben momenteel gemeenten in het Ertsgebergte die een omvang hebben waarbij één positief getest geval in 7 dagen onmiddellijk leidt tot een incidentie van meer dan 100. Met de incidentie kunnen wij, burgemeesters en burgemeesters ter plaatse, dus niet verklaren waarom aanzienlijke beperkingen nodig waren en misschien nog steeds zijn.”

Vrije Saksen zorgen voor opschudding

Tijdens een deze week gehouden videoconferentie met de burgemeesters van het Erzgebirge verklaarde Kretschmer slechts dat hij aan de huidige voorschriften wilde vasthouden. Dus de protesten zullen waarschijnlijk volgend weekend doorgaan. Veel demonstraties worden gecoördineerd door de groep Vrij Saksen, die pas op 26 februari van dit jaar in Schwarzenberg in het Ertsgebergte werd opgericht.

Reeds de plaats van stichting was geen toeval, aangezien zij herinnert aan het waarschijnlijk laatste overblijfsel van een Saksische staat, namelijk de zogenaamde Republiek Schwarzenberg, die na de Tweede Wereldoorlog zes weken lang onbezet bleef door Amerikaanse en Sovjettroepen. De Vrij-Saksen eisen ook meer zelfstandigheid voor hun federale staat, die zowel in de relatie met Brussel als met Berlijn moet worden afgedwongen, en zij willen ook de politieke oppositie in de Vrijstaat in een netwerk onderbrengen. De voorzitter van de Vrije Saksen is het Chemnitzse gemeenteraadslid Martin Kohlmann van de burgerbeweging Pro Chemnitz.

Demonstratie in Chemnitz tijdelijk verboden

Stefan Hartung (NPD), districtsraadslid in de regio Erzgebirge en gemeenteraadslid van Aue-Bad Schlema, en busondernemer Thomas Kaden werden tot zijn plaatsvervangers gekozen. Hij is medeorganisator van de demonstraties op maandag in Plauen en mede-initiatiefnemer van de Honk-For-Hope-beweging, waarbij busmaatschappijen de handen ineen hebben geslagen om zich te verzetten tegen de Coronamaatregelen van de regering.

Voor komende zaterdag maken de Vrije Saksen reclame voor een protestmanifestatie van het burgerinitiatief Chemnitz steht auf, die eigenlijk zou plaatsvinden bij het Karl Marx-monument, de zogenaamde Nischl, maar sindsdien door de stad is verboden – zodat nu waarschijnlijk een hevig juridisch getouwtrek op til is. Maar één ding moet zeker zijn: Voorlopig zal de vrede in West-Saksen waarschijnlijk niet zo snel terugkeren.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Merkel en de EU bevestigen: Corona dient de Great Reset

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Josef
Josef
1 jaar geleden

Beste Dissident redactie,

Vrijheidskoorts in het Ertsgebergte, moet dit niet Härz gebergte zijn?

De Härz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. De hoogste berg is de Brocken met 1142 meter, die tot het Nationaal Park Harz behoort. Dit nationale park beslaat ongeveer tien procent van het gebergte. De Härz is van oudsher een belangrijk mijnbouwgebied. De gebergtevorming aan het eind van het Paleozoïcum, de Hercynische orogenese, is naar de Härz genoemd.