Er is weer een bouwschandaal in Berlijn. Het draait om een programma om in de hele stad 50 zogenaamde modulaire onderkomens voor “vluchtelingen” (MUF’s) te bouwen. 

De 50 MUF’s zullen naar verluidt in totaal 6000 individuele appartementen omvatten, meldt Zuerst. Maar critici stellen zich nu steeds luider vragen over de extreem hoge kosten van de regeling. Omdat de stad dwarsligt, zijn er slechts vage details over, variërend van 750 miljoen tot een miljard euro. Maar dit zijn alleen de zuivere bouwkosten. Met alle extra uitgaven zal het MUF-programma volgens deskundigen de grens van 1 miljard overschrijden.

Experts hebben de rekensom gemaakt. De afzonderlijke flats zijn niet groot, maar de bouwkosten liggen tussen 1600 en 2600 euro per vierkante meter, aldus de Senaat. Volgens berekeningen van een burgerinitiatief loopt de prijs zelfs op tot 3500 euro per vierkante meter. Tegelijkertijd zijn de MUF’s eenvoudige geprefabriceerde gebouwen zonder kelders of balkons. Voor particuliere bouwers liggen de kosten tussen 1000 en 1500 euro, maar voor deze prijs hebben de flatgebouwen ondergrondse garages, kelders en balkons.

In Duitsland zijn er talrijke vergelijkbare projecten waar de prijs per vierkante meter bijvoorbeeld 1250 euro bedraagt. Geëxtrapoleerd naar het gehele Berlijn-project zou dit het programma hebben beperkt tot 465 miljoen euro en de belastingbetaler een hoop geld hebben bespaard. Dit zou de begroting van Berlijn hebben ontlast met 285 miljoen, misschien zelfs een half miljard euro.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


In Berlijn wordt elke 10 uur een vrouw verkracht, 45% van de daders zijn buitenlanders – AfD eist dat ze uitgezet worden

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties