Heeft ons geld straks alleen nog waarde als behang? Deskundigen achten een hyperinflatie na Corona zeer waarschijnlijk. De goederen- en dienstenmarkten zijn momenteel gesloten. Tegelijkertijd worden er triljoenen via de centrale banken in de bankwereld en de economie gepompt.

Op een gegeven moment zal de grote klap komen, ten laatste wanneer de lockdown eindigt en de economie weer opengaat. Dan zijn de schappen leeg en gaat een ongelooflijke hoeveelheid vers geld samen met heel weinig goederen en diensten. Dat is de basisdefinitie van hyperinflatie, schrijft Torsten Groß.

Jarenlang werd de inflatie in Duitsland als zo goed als onbestaande beschouwd. Sinds 2013 schommelt de stijging van de consumentenprijzen onder het streefcijfer van twee procent dat de ECB heeft vastgesteld om de inflatiedruk tegen te gaan met monetaire beleidsmaatregelen en, met name, renteverhogingen indien deze worden overschreden. In de laatste maand van vorig jaar daalde het inflatiecijfer zelfs tot min 0,3 procent. De prijzen zijn dus niet gestegen maar gedaald, althans volgens de officiële gegevens. Maar in 2021 zou de richting omgekeerd kunnen zijn. Sommige deskundigen verwachten dat de inflatie in de tweede helft van het jaar zal oplopen tot meer dan drie procent.

De laatste keer dat dergelijke stijgingspercentages werden opgetekend, was vóór de financiële crisis in 2008. De eerste tekenen van deze ontwikkeling zijn te zien in het kortetermijnbeeld: sinds het begin van het jaar is de inflatie aanzienlijk gestegen tot 1,3% in februari, een veelvoud van het dieptepunt in december. Volgens marktwaarnemers zijn er verschillende redenen om aan te nemen dat deze tendens zich in de komende maanden zal voortzetten:

  • Het herstel van de wereldeconomie na het einde van de Corona-pandemie. De WHO verwacht momenteel dat de epidemie uiterlijk over 10 maanden voorbij zal zijn als gevolg van de lopende vaccinatiecampagnes. Er wordt een aanzienlijke toename van de consumentenvraag verwacht ten opzichte van het recessiejaar 2020, wanneer de maatregelen om de epidemie in te dammen geleidelijk zullen worden opgeheven en de mensen weer vrij als consument zullen kunnen handelen. Vooral in de geïndustrialiseerde landen wordt daarom een aanzienlijke economische opleving verwacht. Voor de VS wordt een BBP-stijging van 6,5 procent voorspeld en voor China wordt zelfs een groei van 8,5 procent verwacht. Een expansie van de economie leidt natuurlijk tot stijgende prijzen voor grondstoffen, die nodig zijn voor de produktie van goederen. Deze ontwikkeling tekent zich reeds af. In de afgelopen maanden zijn de prijzen voor belangrijke industriële grondstoffen zoals aluminium, ijzererts en koper op de beurzen sterk gestegen. Daarbij komen nog de stijgende vervoerskosten door een gebrek aan capaciteit, bijvoorbeeld in zeecontainers. De ondernemingen berekenen deze extra kosten, althans gedeeltelijk, door aan de kopers van hun producten, hetgeen uiteindelijk zijn weerslag zal hebben op de consumentenprijzen, zo wordt aangenomen.
  • Detailhandelaren, dienstverleners en restaurants, die hun deuren hebben moeten sluiten tijdens de vergrendeling van Corona en daardoor met aanzienlijke omzetverliezen te kampen hebben, zouden kunnen proberen de geleden verliezen althans gedeeltelijk goed te maken door hun prijzen na afloop van de pandemie te verhogen. In het geval van kappers werd deze strategie reeds na de eerste lockdown gevolgd, met een prijsstijging van 6,3 procent in september, volgens het Federaal Bureau voor de Statistiek. Deze trend zou zich kunnen herhalen nu de kappers op 1 maart na een wekenlange gedwongen sluiting weer open mogen en een enorme toeloop van klanten te verwerken krijgen. Verwacht wordt dat andere verliezers uit Corona, zoals restaurants, hotels en autoverhuurbedrijven, dit voorbeeld zullen volgen. De golf van faillissementen die door vele waarnemers in dit land na Corona wordt verwacht, zal de prijsstijgingen waarschijnlijk verder aanwakkeren. Minder aanbieders zou immers minder concurrentie betekenen, waardoor producten en diensten duurder zouden worden ten koste van de consument.
  • Volgens berekeningen van het Institut für Wirtschaftsforschung (IfW) hebben de Duitsers in de twee Corona-jaren naar schatting 200 miljard euro bespaard omdat zij door lockdowns en contactbeperkingen geen gebruik konden of wilden maken van veel diensten zoals vakantiereizen, restaurantbezoek en culturele evenementen. Dit bedrag, dat meer dan tien procent van de jaarlijkse consumptieve bestedingen vertegenwoordigt, zal nu waarschijnlijk ten dele in de consumptie vloeien en ook een prijsopdrijvend effect hebben.
  • Volgens het adviesbureau EY wil 64 procent van de steden en gemeenten in Duitsland de belastingen en heffingen verhogen om hun krappe kas te spekken. Dit komt doordat de gemeenten tijdens de Coronacrisis niet alleen met onverwachte uitgaven werden geconfronteerd, maar ook aanzienlijke verliezen aan inkomsten uit handel en inkomstenbelasting moesten aanvaarden als gevolg van het stilvallen van grote delen van de plaatselijke economie. De pogingen van de plaatselijke overheden om hun noodlijdende begrotingen in evenwicht te brengen, hebben door de pandemie een grote tegenslag te verwerken gekregen. In de komende drie jaar verwacht een op de drie van hen een verdere toename van de schuld. Daarom zullen de penningmeesters van de steden nu steeds meer in de zakken van de burgers graaien.
  • De belasting over de toegevoegde waarde, die halverwege vorig jaar werd verlaagd van 19 naar 16 procent om de economie te stimuleren, is per 1 januari 2021 weer verhoogd tot het oude niveau. Het daaruit voortvloeiende “statische effect” zal zich vanaf de tweede helft van het jaar doen gevoelen in de vorm van een stijgend inflatiepercentage, omdat als maatstaf dan de lagere prijzen van goederen en diensten in het voorgaande jaar als gevolg van de BTW-verlaging zullen worden genomen. De in januari ingevoerde CO2-belasting en de snelle stijging van de elektriciteitskosten als gevolg van de “energietransitie” zullen eveneens een prijsopdrijvend effect hebben.
  • Het beleid van de centrale banken, dat een vloedgolf van dollars en euro’s vrijwel uit het niets heeft doen ontstaan – naar verluidt alleen vorig jaar al 20 biljoen dollar – heeft de geldhoeveelheid enorm doen toenemen. Tot dusver heeft deze liquiditeit alleen gezorgd voor aanzienlijke prijsstijgingen op de mondiale financiële en vastgoedmarkten (wat verklaart waarom de rijken de afgelopen jaren nog rijker zijn geworden). Maar dat kan veranderen als regeringen “helikoptergeld” rechtstreeks aan consumenten gaan uitdelen om de consumptie en dus de economie te stimuleren, zoals nu al in de VS gebeurt. Dan zou er volgens veel waarnemers ook een sterke inflatiegolf in de reële economie kunnen komen.

Maar omdat prognoses altijd op de toekomst gericht zijn, is ook de stelling dat de consumentenprijzen binnenkort sterk zullen stijgen – sommige analisten schilderen zelfs het horrorscenario van hyperinflatie op de muur – met veel onzekerheid omgeven.

Hoeveel geld hebben de burgers eigenlijk opzij gelegd tijdens de pandemie? Immers, delen van de stationaire handel bleven open tijdens de lockdown om goederen te kunnen kopen voor dagelijkse behoeften en meer. Veel consumentenwensen die verder gingen, konden worden vervuld door op internet te bestellen, omdat online-leveranciers aan geen enkele beperking waren onderworpen.

Zullen consumenten die hun baan of hun bedrijf verliezen in het kielzog van de verwachte golf van faillissementen na de lockdown, of daar althans bang voor zijn, echt overgaan tot een post-Corona koopwoede? Of zullen zij er de voorkeur aan geven hun geld te houden, d.w.z. te sparen, uit vrees voor de toekomst?

Kunnen de producenten van goederen de gestegen productiekosten gewoon doorberekenen aan de consumenten, of zullen zij een terughoudendheid veroorzaken om te kopen en zo hun verkoop doen instorten? En hoe zullen de centrale banken reageren als de prijzen werkelijk omhoogschieten? Pas wanneer de antwoorden op deze vragen beschikbaar zijn, zal het mogelijk zijn de toekomstige inflatie serieus te beoordelen. Beleggers moeten hier ook rekening mee houden bij hun financiële planning.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


De “Great Reset” van het MKB: Totale ineenstorting Duitse en Italiaanse detailhandel

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Namets
Namets
1 jaar geleden

De NEP PLANDAMIE gaat nooit meer voorbij ook niet wanneer miljarden mensen de MRNA gifspuiten hebben gekregen!!
Er zijn nog lang niet genoeg doden wereldwijd.
Er zullen nog zeker vele spuiten gezet moeten worden.
De WHO/WEF/NWO Psychopaten zijn uit op Miljarden MRNA doden en door Chaos en Tirranie door Oorlogen,Totale 24/7 Controle en aangezien er nergens echt verzet is tegen alle Corrupte WEF/WHO/NWO Regeringen zal deze Nep Plandamie nooit eindigen!! De Economieën moeten eerst helemaal kapot!
De burgers raken elke cent kwijt door de a.s Cyber Attack False Flag.
De NWO wil Totale Vernietiging Mensheid voor de Grote Reset.
Zonder echte Opstand gaan we allen definitief naar de Klote!