Muezzin-oproepen zijn mogelijk zonder toestemming, aldus de Hessische deelstaatregering. “Voor de islamitische oproep tot het gebed, met of zonder luidsprekers, is – in tegenstelling tot de veronderstelling van de vragenstellers – geen vergunning nodig; vergunningen zijn dus niet afgegeven en kunnen dus ook niet worden ingetrokken of herroepen”, antwoordde de deelstaatregering op een belangrijke vraag van de AfD-fractie.

De reden die in het antwoord werd gegeven, was dat de luidsprekers die worden gebruikt voor de islamitische oproep tot het gebed installaties zijn waarvoor geen vergunning is vereist. De regering heeft geen overzicht van de gemeenten in Hessen waar de muezzin-roep wordt gehoord, meldt Junge Freiheit.

Achtergrond van het onderzoek was onder meer een uitspraak van het Oberverwaltungsgericht Münster, dat in de herfst had beslist dat de Ditib-gemeente in Oer-Erkenschwick weer via luidsprekers mocht oproepen tot gebeden. Een inwoner had eerder geprocedeerd tegen de vrijstelling die de stad op grond van de wet op de geluidshinder had verleend en kreeg in eerste aanleg gelijk.

“Geen recht om gespaard te worden van afwijkende geloofsuitingen”.

De AfD had in haar vraag geklaagd dat de islamitische gebedsoproep “vaak onder massale afkeuring van de betrokken, niet-moslimbevolking plaatsvindt, die in de muezzin-oproep een uitdrukking van de islamitische machtsaanspraak en een aantasting van de eigen religieuze en culturele identiteit ziet”.

De oppositiepartij vroeg zich ook af of de oproep van de muezzin geen inbreuk vormde in de zin van negatieve godsdienstvrijheid. Hieronder wordt verstaan de vrijheid om geen geloof te hebben of geen geloofsbelijdenis te hoeven doen. De Hessische regering zag dat echter anders: “In een samenleving die ruimte geeft aan verschillende geloofsovertuigingen bestaat er geen recht, zelfs niet onder het aspect van de zogenaamde negatieve vrijheid van godsdienst, om gevrijwaard te blijven van contact met afwijkende geloofsuitingen of religieuze symbolen.”

De buitenlandse gebedskreten veroorzaken altijd politieke debatten. De Groene Partij in Gelsenkirchen had zich onlangs uitgesproken voor een openbare oproep tot de muezzin en diende een dienovereenkomstig voorstel in bij de Integratieraad.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Illegale migranten kosten 27,4 miljard euro: Merkel laat Duitsland gecontroleerd doodbloeden

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties