Monsters van meer dan 300 vleermuizen gevangen in het noorden van Nigeria in 2010-2011 werden geanalyseerd met behulp van reverse transcriptie polymerase om de aanwezigheid van arenavirus, coronavirus, paramyxovirus, reovirus, rhabdovirus, en influenzavirus te bepalen. Fylogenetische analyse toont aan dat bij deze zoogdieren in Nigeria een verscheidenheid van rotavirussen aanwezig is, waarvan sommige verwant zijn aan het menselijke rotavirus en andere tot nieuwe soorten behoren.

In Nigeria worden vleermuizen graag gegeten door verschillende etnische groepen, meldt Vox News. Momenteel zijn er maar enkele studies die zoönotische virale pathogenen bij vleermuizen in Nigeria hebben gedocumenteerd, b.v. Lyssavirus, een SARS-CoV-achtig virus bij een bladneusvleermuis in Zaria, Nigeria.

Intussen kunnen de nauwe associatie met de mens en de frequente vangst en consumptie van vleermuizen een bedreiging vormen voor de volksgezondheid.

In de studie, die is gepubliceerd in het American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, zijn RNA-virussen onderzocht die van belang zijn voor de menselijke gezondheid, zoals het arenavirus, CoV, paramyxovirus (PMV), rhabdovirus, reovirus, rotavirus (RV) en influenzavirussen bij vleermuizen uit Plateau State, Nigeria.

Bloed, fecesswabs en weefselmonsters werden verzameld en in het veld opgeslagen in vloeibare stikstof en vervolgens bij -80 °C. Vervolgens werd een willekeurige selectie gemaakt van een representatieve verzameling fecale swab-monsters (n = 95) en werden de monsters naar CDC, VS, gestuurd voor virale tests.

In deze studie werd viraal RNA van CoV (8,4%), PMV (1,1%), reovirus (1,1%) en RV (15,8%) gedetecteerd in vleermuizen uit Nigeria.

Rhinolophus spp. is gesuggereerd als reservoir voor SARS-CoV-achtige virussen. Hoewel SARS-CoV-achtige virussen vooral zijn aangetroffen bij insectenetende vleermuizen van de soorten Hipposideros sp. en Chaerephon sp., zijn er, ondanks uitgebreid onderzoek in Afrika, maar weinig aangetroffen bij vleermuizen van de soort Rhinolophus sp.

Aanwezigheid van rotavirussen bij mens en dier is in Nigeria onderzocht vanwege de hoge zuigelingensterfte als gevolg van diarree. Deze studie is de eerste waarin de aanwezigheid van het virus is gedocumenteerd bij Nigeriaanse vleermuizen, die in de buurt van menselijke woningen leven en vaak door de plaatselijke bevolking worden geconsumeerd.

De onderzoekers verklaren dat de diversiteit en de aanwezigheid van virussen die in deze studie zijn ontdekt, indicatief is voor het risico dat vleermuizen kunnen hebben bij het ontstaan van interspecies varianten die ziekte-uitbraken kunnen veroorzaken bij de mens en bij huisdieren en wilde dieren. Daarom is voortgezet wereldwijd onderzoek van virussen bij vleermuizen en andere in het wild levende dieren om inzicht te krijgen in de oorsprong, aanpassing en evolutie van vleermuisvirussen belangrijk om toekomstige uitbraken van zoönoses te voorkomen en te beheersen.


We zijn geschorst van twitter. Volg ons via email en verspreidt onze berichten via de social media-buttons.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Italië: Nigerianen verkrachten en hakken 18-jarig meisje in 20 stukken

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties