De Italiaanse migrantensmokkel-NGO Mediterranea Saving Humans is ervan beschuldigd 125.000 euro te hebben aangenomen voor het vervoer van illegale vreemdelingen, en volgens nieuwe beweringen zou de groep aanvankelijk maar liefst 270.000 euro hebben gevraagd.

De beschuldigingen hebben betrekking op een schip van de Deense onderneming Maersk dat in augustus vorig jaar 27 migranten oppikte in de Middellandse Zee, bericht Breitbart. De NGO wordt ervan beschuldigd te hebben onderhandeld over een betaling om de migranten weken later, op 11 september, over te brengen naar haar transportschip, de Mare Jonio.

In november heeft Maersk naar verluidt 125.000 euro (151.000 dollar/ 108.000 pond) overgemaakt aan Idra Social Shipping, de onderneming die eigenaar is van de Mare Jonio. Er wordt beweerd dat over het geld werd onderhandeld voordat de NGO de migranten oppikte en dat de groep aanvankelijk €275.000 ($331.000/£237.000) had gevraagd, meldt Il Giornale.

Hoewel noch Maersk noch Idra Social Shipping ontkent dat de geldoverdracht heeft plaatsgevonden, beweren beiden dat het geld werd overeengekomen weken na de migrantentransfer en niet ervoor.

Idra Social Shipping verklaarde dat het geld was overeengekomen om de kosten te dekken die de Mare Jonio had gemaakt tijdens haar missie in de Middellandse Zee.

Italiaanse aanklagers zeggen intussen dat de NGO winst wilde maken met het oppikken van de migranten en gaven informatie vrij dat Beppe Caccia, een bestuurslid van de NGO, van 8 tot 10 september vier keer telefonisch contact had gehad met een Deens nummer.

De zaak is niet de eerste keer dat Mediterranea Saving Humans de afgelopen jaren onder onderzoek is gekomen van de Italiaanse autoriteiten. In april van 2019 ondervroeg de politie mede-oprichter Luca Casarini over beschuldigingen dat de groep illegale migratie hielp faciliteren.

Andere ngo’s die migranten oppikken in de Middellandse Zee zijn er ook van beschuldigd rechtstreeks samen te werken met mensensmokkelaars om migranten naar Europa te krijgen.

Zo verklaarde het Duitse Gemeenschappelijk Analyse- en Strategiecentrum voor Illegale Migratie (Gasim) afgelopen juli dat mensensmokkelaars actief de locatie van NGO-schepen voor de Libische kust in de gaten hielden: “Volgens vluchtelingen en migranten gebruikten mensensmokkelaars de trackingfunctie op verschillende websites om de locatie van NGO-schepen te bepalen en namen zij in individuele gevallen contact met hen op via een satelliettelefoon.”


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


De EU betaalde 6,2 miljoen euro aan mensensmokkel-netwerk

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties