De onderhandelingen over de aankoop en het gebruik van het Corona-vaccin van Pfizer/Biontech zijn in Zuid-Amerika vastgelopen. De reden hiervoor waren de brutale eisen van het Amerikaanse bedrijf.

Tot nu toe werden in Brazilië het Chinese vaccin CoronaVac en het vaccin van Astra-Zeneca gebruikt, die beide een nood-goedkeuring van de autoriteiten hadden gekregen. Enkele dagen geleden werd het vaccin van Pfizer/Biontech ook goedgekeurd in het Zuid-Amerikaanse land. Waarschijnlijk zal het nu echter niet worden gebruikt, want hoewel de onderneming in augustus vorig jaar al 70 miljoen doses had aangeboden, zijn de onderhandelingen tussen Brazilië en Pfizer nu stukgelopen. Hetzelfde geldt voor de onderhandelingen met Argentinië, meldt Wochenblick.

Eisen van het concern afgewezen

De reden voor de mislukking waren waarschijnlijk de eisen van het farmaceutisch bedrijf. De autoriteiten drongen erop aan dat de fabrikant van het vaccin aansprakelijk zou zijn in geval van onvoorziene bijwerkingen. De onderneming wilde dit echter onder geen beding aanvaarden. Naar verluidt wilde Pfizer juist garanties van de staten in geval van rechtszaken vanwege bijwerkingen. Meer bepaald moesten de regeringen hun nationale bankreserves of militaire bases en ambassadegebouwen in het buitenland als onderpand aan het bedrijf afstaan. Bovendien moesten de staten de aansprakelijkheid op zich nemen voor eventuele civiele schadeclaims in geval van complicaties of zelfs sterfgevallen als gevolg van de vaccinatie, zoals Argentijnse overheidsmedewerkers meldden.

Voorwaarden met andere landen onbekend

Pfizer heeft reeds onderhandelingen gevoerd met meer dan 100 landen over de hele wereld. Er zijn overeenkomsten ondertekend met Chili, Colombia, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Mexico, Panama, Peru en Uruguay. Argentinië en Brazilië zijn dus bijna de enige landen in Zuid- en Midden-Amerika die het bedrijf hebben afgewezen en nu andere vaccins kopen, zoals het Russische “Spoetnik V”. Hoe de contracten van Pfizer met andere landen gestructureerd zijn, is echter grotendeels onbekend.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Spanje: Tweede Pfizer-prikken gestopt nadat 46 verpleeghuisbewoners stierven na eerste prik

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties