Onze vrijheid wordt niet alleen bedreigd door het verlies van nationale soevereiniteit, maar ook door het verlies van de soevereiniteit over persoonsgegevens en de aanvallen op ons recht op vrije meningsuiting.

Wat is het machtigste goed in de wereld? Goud? De technologie voor een Tesla voertuig? Bitcoin? Olie?

In werkelijkheid, is het geen van deze, schrijft James R. Gorrie.

Momenteel stellen we vast dat data het meest waardevolle goed ter wereld zijn. De grote techbedrijven in Silicon Valley hebben deze grondstof voorlopig stevig in handen. Het tijdschrift Wired heeft onze data uitgeroepen tot het aardolie van de digitale economie.

Het lijkt erop dat ze gelijk hebben.

Van een digitale naar een datagestuurde wereld

Een snelle terugblik geeft inzicht in waar – en waarom – het met de wereldeconomie naartoe gaat. En heel, heel snel.

Eind jaren negentig begon de digitale transformatie van de analoge economie met de komst van het internet. Die transformatie is sindsdien snel voortgeschreden. Facebook, Amazon, Google, Twitter, enzovoort, hebben hierin een grote rol gespeeld.

Vandaag de dag is digitale transformatie stevig verankerd in ons leven, in alles van bankieren tot dineren tot uitgaan. Smartphones, leveringsdrones en aangesloten huizen zijn een vast onderdeel van onze dagelijkse activiteiten.

Data zijn de sleutel tot de wereld

De uitgebreide en totale manipulatie en exploitatie van onze gegevens via kunstmatige intelligentie (AI) zijn de volgende stap. (Dit gebeurt allemaal zonder onze toestemming, trouwens). De ongelooflijke kracht van AI en voorspellende analyses wordt al gebruikt in zogenaamde slimme steden. Dit zijn in feite surveillancesteden, zoals die welke in China reeds wereldfaam hebben verworven.

Alles wat u doet – of juist niet doet – van het dragen van een masker buitenshuis in tijden van het C-virus tot het kijken naar de “verkeerde” nieuwszender, wordt daar waargenomen. Deze gegevens worden toegevoegd aan uw dataprofiel. De mens wordt zo handelswaar. Hij wordt in feite gereduceerd tot een eenheid van arbeid in het proces.

Surveillancesteden maken deel uit van een groter project in China en andere delen van de wereld: toegang tot en verzameling van onze gegevens. Ze worden gebruikt om ons te vangen.

Vandaag is de wereldeconomie afhankelijk van al deze gegevens. Voor vrijwel alles. Waar je bankiert, hoe je je geld uitgeeft, op wie je stemt, welke schoenen je koopt, welke media je consumeert – alles wat je doet en zelfs denkt of schrijft op Facebook wordt vastgelegd, gekwantificeerd, gecategoriseerd en gecommodificeerd voor iedereen die er geld aan kan verdienen.

Uw gegevens zijn niet van u

De grootse plannen van de zogenaamde “Great Reset” zouden niet kunnen worden uitgevoerd zonder deze totale toegang tot al onze gegevens.

Je denkt toch niet dat je gegevens echt van jou zijn, of wel?

Denk harder.

U hebt uw datarechten jaren, zo niet decennia, geleden in een aantal gebruikersovereenkomsten weggegeven. Je hebt ze nooit gelezen of er zelfs maar naar gekeken. Je klikte op “Ik ga akkoord.”

U weet wellicht dat de apps op uw telefoon de belangrijkste bronnen van uw persoonlijke gegevens zijn. Van daaruit wordt het doorgegeven aan particuliere socialemediabedrijven en buitenlandse naties zoals China en andere.

Een “broederschap van de mensheid” – of niet

“Gegevens delen” is waar het in een digitaal verbonden wereld allemaal om draait, nietwaar?

Zijn we, zoals John Lennons globalistische hymne “Imagine” verkondigde, goed op weg naar een “broederschap van de mensheid”, of?

Of naderen wij veeleer de voltooiing van een wereld die gebaseerd is op de “slavernij van de mensheid”?

Daar lijkt het wel op.

De wereld is klein geworden en onderling verbonden. Wij leren elkaar allemaal heel goed kennen – maar niet half zo goed als de “technologische tsaren” die niemand van ons heeft gekozen.

Big Tech haat u

Helaas vinden de Big Tech oligarchen, zoals Facebook, Google enzovoort, niet leuk wat miljoenen Amerikanen leuk vinden. Meest in het bijzonder, ons klassieke recht op vrije meningsuiting. (N.B.: de auteur van dit commentaar maakt onderscheid tussen vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie. Een juridisch onderscheid dat in de Duitstalige juridische wereld onbekend is).

In feite zijn ze zelfs tegen de vrijheid van meningsuiting. Onze eigen gegevens worden tegen ons gebruikt.

Ze geven ons “vrijheid van expressie“. Dit is een amorf en politiek gecastreerd concept, gebaseerd op “Europese beleefdheid”, dat moet worden onderscheiden van de klassieke “vrijheid van meningsuiting”. Gehoorzaamheid aan het gezag is wat zij voor ons in gedachten hebben, ter vervanging van de rechten van vrije meningsuiting die wij in Amerika hebben genoten sedert de geboorte van het land.

De Heritage Foundation is hier heel duidelijk over: “De vrijheid van meningsuiting zoals die oorspronkelijk werd opgevat, belemmert de onlangs bevorderde vrijheid van expressie. Google en Facebook maken dat duidelijk. Het conflict tussen de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van expressie wordt door onze tech-giganten in de openbaarheid gebracht. Zij hebben er blijkbaar zowel een moreel als een monetair belang bij om alleen de meest aangename vrijheid van expressie te bevorderen.”

Het voortdurende proces om de vrije meningsuiting uit te roeien is geplaveid met “goede bedoelingen”. Ze willen tenslotte niemands gevoelens kwetsen, vooral niet over genderidentiteit. Dat alle Amerikanen daarbij hun ware rechten verliezen, wordt graag aanvaard. Het middel om de vrije meningsuiting te beknotten of zelfs te criminaliseren is de zogenaamde haatzaaierij. Met de beschuldiging van haatdragende taal wordt de burger aan de schandpaal genageld tot hij vrijwillig zelfcensuur pleegt.

Nu de nieuwe regering het roer heeft overgenomen met de gecoördineerde en alomtegenwoordige macht van Big Tech achter zich, kan de poging om ons het zwijgen op te leggen een extra impuls krijgen.

Toch leggen ze ons uit dat het resultaat van deze datagestuurde wereld en de onderdrukking die ermee gepaard gaat, zeker wereldwijde vrede en wederzijds begrip zal brengen.

Wat zou er mis kunnen gaan?


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Duitse econoom: ‘The Great Reset’ zal een crash veroorzaken die erger is dan in de jaren dertig

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties