Afbeelding ter illustratie

Terwijl gepensioneerden voor een niet onaanzienlijk deel moeten rondkomen van een paar honderd euro per maand, wordt er elders kwistig met geld gestrooid: bijvoorbeeld in het zwaar in de schulden zittende Berlijn, waar luxe wijken voor asielzoekers worden gebouwd voor een bedrag van een miljard euro (!).

Kosten per vierkante meter: tot 4.500 euro! Nogal wat voor “modulaire accommodatie voor vluchtelingen (MUF)“, zoals de vermeende “geprefabriceerde gebouwen” worden genoemd. In totaal worden 53 (!) gebouwen opgetrokken voor de toekomstige gepensioneerden, terwijl de normale woningbouw stagneert, bericht UME.

Problemen met de bewoners en speciale bouwrechten incl. vernietiging van bomen

Overal zijn er problemen met de bewoners, meldt de Berliner Zeitung en geeft ook de redenen:

De wijkbewoners wordt niks gevraagd, hoewel SPD, Groenen en Links de “beste burgerparticipatie ooit” hadden beloofd.

De gebouwen worden opgetrokken volgens een speciale bouwwet die de meeste van de geldende regels en zelfs de bescherming van historische monumenten terzijde schuift. Opnieuw wordt de rechtsstaat ondermijnd als het gaat om het welzijn van mensen asielkolonisten.

Als het om migratie gaat, worden natuurbehoud en milieubescherming, die anders zo belangrijk zijn voor de Groenen, ook op een laag pitje gezet. “De bewoners zijn van officiële zijde op geen enkele wijze vooraf geïnformeerd over dit project,” schrijft het plaatselijke burgerinitiatief in een petitie aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers. “Zonder voorafgaande opheldering, werd al het oude bomenbestand meedogenloos vernietigd.”

“Hoge sociale druk”

Buren aan de Osteweg in Lichterfelde kunnen nu al terugkijken op “ervaringen” met de nieuwe buren. Hier werd op een schoolterrein een MUF gebouwd met 46 appartementen met één tot vijf kamers. Zelfs SPD-deelraadsvoorzitter Jörg Stroedter staat sceptisch tegenover de projecten: De woonwijken in de buurt hebben al “een hoge sociale druk“, zei hij.

De Berliner Zeitung laat ook een lezer aan het woord: “Hier in Weißensee, Falkenberger Straße, werden ondanks hangende juridische geschillen MUF’s met meerdere verdiepingen voor 300 vluchtelingen gebouwd op een afstand van slechts 18 meter achter vrijstaande huizen die pas twaalf jaar geleden werden gebouwd“, schrijft een lezer ons. “In de aanloop was dit bouwproject, in tegenstelling tot andere, nergens aangekondigd.”


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Berlijnse Senaat bevestigt coronafraude van de staat: PCR-tests kunnen infectie niet aantonen

 

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Puck van der Land
Puck van der Land
2 jaren geleden

De afbeelding die hierboven wordt getoond, heeft niets met Berlijn te maken.
Het is een fotomontage van een heel groot bouwproject in Valencia: een nieuwe wijk
aan de buitenkant van de stad: Turianova. Een prestigieus project om tegemoet te
komen aan het tekort aan betaalbare nieuwbouw. Het grenst aan de bouw van een nieuw
commercieel centrum naast het universitair ziekenhuis La Fe. In de oude binnenstad staan veel oude woningen leeg of zijn opgekocht door vastgoed ondernemers die ze compleet ombouwen en geschikt maken voor verhuur zoals AirB&B dat doet. De maandenlange lockdown van vorig jaar heeft er voor gezorgd dat veel mensen, zeker met kinderen, de binnenstad verlaten en op zoek zijn gegaan naar betere woonruimte, net buiten de stad of op het platteland. De afbeelding stond vandaag in de krant Levante.