Andrea Zürcher via Facebook

Een arts in Baden-Wüttemberg zou een medische behandeling hebben geweigerd aan AfD-politica Andrea Zürcher nadat hij uit de krant had vernomen dat zij zich kandidaat had gesteld voor de Bondsdag, aldus een bericht in Junge Freiheit.

Zürcher is sinds 2016 lid van de AfD en werd onlangs verkozen tot Bondsdagkandidaat voor het kiesdistrict Waldshut. Volgens haar eigen verklaringen lijdt de 37-jarige aan een chronische ziekte, waarvoor zij regelmatig een arts moet bezoeken. Zij is sedert twee jaar patiënte in een groepspraktijk te Stühlingen; sedert een jaar heeft zij daar een huisartsencontract. Tijdens haar meest recente bezoek op donderdag, werd dit contract abrupt beëindigd.

De arts zei dat hij uit de krant had vernomen dat zij zich kandidaat had gesteld voor de AfD. “Hij zei dat de vertrouwensrelatie hierdoor was verbroken en dat hij niet langer 100 procent kon geven in mijn behandeling,” meldde Zürcher. Alleen in medische noodgevallen zou hij ingrijpen. Voor andere gevallen moet ze op zoek naar een andere huisarts, zei hij.

Arts handelt in strijd met grondwet en artsengelofte

Zürcher was geschokt door de uitspraken van de dokter, “Ik was in tranen.” In feite is het optreden van de arts niet alleen in strijd met de Duitse grondwet, volgens welke niemand op grond van zijn politieke opvattingen mag worden gediscrimineerd, maar ook sterk in strijd met de artseneed, die, als verdere ontwikkeling van de eed van Hippocrates, in Duitsland in de preambule van de medische beroepscode is vastgelegd. Daar staat namelijk:

Als lid van de medische beroepsgroep beloof ik plechtig mijn leven te wijden aan de dienst van de mensheid. […] Ik zal niet toestaan dat overwegingen van leeftijd, ziekte of handicap, geloofsovertuiging, etnische afkomst, geslacht, nationaliteit, politieke gezindheid, ras, seksuele geaardheid, sociale status of enige andere factor tussen mijn plichten en mijn patiënt komen te staan.

Weliswaar kan, volgens de beroepscode, een arts de behandelingsovereenkomst kan opzeggen wegens gebrek aan vertrouwen. Meestal gaat het echter om gevallen waarin bijvoorbeeld medische bevelen door de patiënt worden genegeerd of de patiënt behandelingsmaatregelen eist die medisch niet gerechtvaardigd zijn. Of artsen echter op grond van persoonlijke gevoeligheden en om openlijk meegedeelde discriminerende redenen een behandeling mogen weigeren, moet waarschijnlijk juridisch worden betwist. Ondertussen heeft Zürcher een aanklacht ingediend wegens discriminatie en andere mogelijke strafbare feiten die verband zouden kunnen houden met de weigering van behandeling.

De arts wilde geen commentaar geven op de beschuldigingen; in antwoord op een vraag van Junge Freiheit zei hij eenvoudig: “Geen commentaar”.

Weigering om asielzoekers te behandelen leidde tot verlies van vergunning

Het valt nog te bezien of de arts enige gevolgen zal ondervinden. Als gevolg van de massale toestroom van migranten sinds 2014/15 wilden verschillende artsen niet langer de zogenaamde vluchtelingen behandelen – bijvoorbeeld omdat ze het medisch toerisme van de migranten en hun agressieve gedrag niet langer wilden dulden. Dit werd niet getolereerd door de medische vereniging: Degenen die de vluchtelingen niet behandelen, kunnen worden vervolgd, zeiden zij. Een Weense arts verloor prompt zijn medische licentie omdat hij geen asielzoekers in zijn praktijk wilde toelaten.

Beroepsverbod vanwege Facebook-bericht

Een andere Oostenrijkse arts werd uit zijn beroep gezet wegens een Facebook-post: In zijn statusbericht “Öllinger heeft kanker?” had hij de Facebook-vraag “Hoe voel je je op dit moment?” beantwoord met een lachende emoji. De politicus van de Groene Partij, Karl Öllinger, leed op dat moment aan kanker. Uit de posting kon worden afgeleid dat de arts blij was met de kanker: de Oostenrijkse medische vereniging trok toen zijn betrouwbaarheid in twijfel, volgens Wochenblick.

Sommigen zijn meer gelijk?

Gedogen dat AfD-politici niet worden behandeld, zou het zoveelste signaal zijn dat sommige (grond)rechten alleen gelden voor degenen die bepaalde standpunten vertegenwoordigen. Waar moet dat eindigen? Moeten mensen die de vaccinatie tegen Corona weigeren, dan ook vrezen dat hun huisarts in de toekomst verdere behandeling zal weigeren? Of worden in de nabije toekomst patiënten uit de spreekkamer van de dokter geweerd als zij komen aanrijden in een auto met verbrandingsmotor? We zullen zien…


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


“Speciale evaluatie” van Duitse veiligheidsdienst geeft toe dat migranten massaal misdaden plegen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Adriaan W.
1 jaar geleden

Stel u eens voor, wanneer u lid van het Forum of de PVV bent en u moet onverhoopt de huisarts raadplegen voor een vervelend kwaaltje, en deze u laat weten dat u niet geholpen kan worden, nu nog een rariteit in Nederland, maar in de nabije toekomst realiteit geworden.