De Vereniging van Sub-Saharaanse Migranten voor de Verdediging van de Rechten van de Mens en de Waardigheid (AMSDH) heeft een oproep gelanceerd om deel te nemen aan een manifestatie, die gepland is voor aanstaande vrijdag om 13.30 uur voor het Marokkaanse Parlement in Rabat.

In een verklaring hekelt de organisatie vandaag “de ondraaglijke levensomstandigheden van migranten van sub-Saharaanse afkomst“, die worden teruggestuurd naar de zuidelijke provincies, bericht Yabiladi.

De NGO betreurt het dat “al meer dan acht maanden lang migranten die in de grote steden in het noorden van het land in het algemeen en in de stad Rabat in het bijzonder wonen, het slachtoffer zijn van arrestaties en klopjachten”. “In de vorm van gezichtscontroles die uitsluitend gericht zijn op de zwarte migrantengemeenschap, die als wilde dieren worden gevangengenomen door mensen die vaak in burgerkleding zijn en soms worden geïdentificeerd als plaatselijke misdadigers,” aldus de vereniging.

Het beschrijft praktijken die migranten overkomen wanneer zij met deze personen worden geconfronteerd. “Bij legitiem verzet worden ze in elkaar geslagen en vervolgens overgedragen aan de hulptroepen of de politie waar ze enkele uren worden vastgehouden en vervolgens teruggestuurd naar de steden in het zuiden“, aldus het document, dat mede ondertekend is door het Réseau Afrique migration intégration (RAMI) en het Plateforme migrant Maroc (PLAFOMIMA).

Deze praktijken treffen “twee tot vier keer” dezelfde persoon, “soms in dezelfde maand, zozeer zelfs dat de nu uitgeputte migranten opgesloten blijven in hun huizen, bang om’ s avonds weer te worden gearresteerd na een vermoeiende dag om op de overvolle bussen op weg naar het zuiden gezet te worden midden in Covid-19, blootgesteld aan de kou“. In die zin riep AMSDH op tot “onmiddellijke beëindiging van deze campagne” en vroeg om “een onvoorwaardelijke verlenging van de verblijfsvergunning van migranten die in het bezit zijn van een kaart en die niet aan de voorwaarden voor verlenging kunnen voldoen“.

Tegelijkertijd heeft de vereniging een beroep gedaan op Koning Mohamed VI om “een nieuwe uitzonderlijke regularisatiecampagne te lanceren om de verloren waardigheid te herstellen van migranten zonder papieren die na de vorige regularisatiecampagnes zijn aangekomen“.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Algerije kiepert ‘vluchtelingen’ over de grens in de woestijn – Opgeruimd staat netjes

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stef
Stef
2 jaren geleden

Zou onze Knol dit voor elkaar geboxt hebben in Marokko?

Johannes Vermeer
Johannes Vermeer
1 jaar geleden

Neem aantekeningen Nederlandse regering!!!