Methode, bij de uitgang van de rechtszaal naast zijn advocaat, Martin Pradel LP/D.L.

Net als in 2019 voor het Strafhof van Nanterre, zei de 41-jarige man woensdag voor het Hof van Beroep van Versailles dat hij tot slaaf was gemaakt tijdens de tien jaar die hij in dienst was van een voormalig minister van Justitie van Burundi en zijn vrouw.

De voormalige Burundese minister, Gabriel Mpozagara, en zijn vrouw deden zich deze woensdag opnieuw voor als model en welwillende werkgevers. Net als twee jaar geleden beschrijft Methode, de voormalige klusjesman van het echtpaar die in 2008 in Frankrijk aankwam, met een toeristenvisum voor drie maanden, een heel andere realiteit.

Hij herinnert zich zijn wekenlange zwoegen zonder de minste vrije dag en lange dagen doorgebracht met schoonmaken van het huis, het verzorgen van de tuin, het bereiden van maaltijden en het zorgen voor Christian, de gehandicapte en autistische zoon van de Mpozagara-echtgenoten.

Hij vergat noch de inbeslagname van zijn paspoort bij zijn aankomst uit Burundi in de rijke villa van het paar, in Ville-d’Avray, noch de sinistere kamer waar hij zijn nachten doorbracht, in de kelder, aan de voet van een ketel waaruit een onhoudbare geur van stookolie ontsnapte. Een kelder waar twee van de nichtjes van het paar in dezelfde nachtmerrie hadden geleefd als hij in de jaren negentig, wat leidde tot de veroordeling van het paar in 2007 voor de strafrechtbank van Nanterre, voordat het vonnis in hoger beroep werd vernietigd.

“We waren klaar om een ​​koffieplantage voor hem te kopen”

Volgens het Mpozagara-stel verrichtte de man, die nooit een arbeidsovereenkomst heeft gehad, slechts wat kleine diensten in ruil voor de hem aangeboden kamer.

Methode werd beschouwd als een kind van het gezin, zweert de voormalig minister van Burundi en voormalig directeur van Unesco. Deze beschuldigingen van mensenhandel bestrijd ik zoals alle misdrijven waarvan ik word beschuldigd. ”

De voormalige Burundese hoogwaardigheidsbekleder zweert er alles aan gedaan te hebben om zijn ondergeschikte gelukkig te maken. Een ondergeschikte, die volgens hem vrij was om te komen en gaan zoals hij wilde.

We waren bereid om voor hem een ​​koffieplantage en een huis in Burundi te kopen“, verzekert de ex-minister van Justitie vol vertrouwen. Maar later realiseerden we ons dat het zijn plan niet was om terug te gaan. Hij heeft ons gewoon bedrogen.”

We wilden hem aanmoedigen om te vertrekken“, zegt Candide, zijn vrouw gehuld in een lange, kleurrijke jurk. Maar hij wilde in Frankrijk blijven. We hebben hem nooit tegen zijn wil vastgehouden.”

De slaaf woog slechts 44 kg toen hij werd ontdekt

Een versie die lichtjaren verwijderd is van de versie die door Method wordt geleverd. “Ik had honger, ik werkte in angst, en ik durfde niet weg te gaan. Ze hadden mijn paspoort ingenomen en zeiden dat ze de politie zouden bellen als ik wegging. Zelfs de sleutel van het huis, zij waren degenen die het behielden.

Toen zijn beproeving eindigde in 2018, nadat hij in de tuin van het pand was gezien door een medewerker van Lapeyre, woog Methode slechts 44 kg, meldt Le Parisien.

Hij maakte geen deel uit van de familie, benadrukt zijn advocaat, Me Martin Pradel. Hij was een bediende, een slaaf die in de kelder werd ondergebracht.’ De advocaat eist 526.000 euro aan schadevergoeding, wegens niet-geïnde sociale bijdragen tussen 2008 en 2018.

De beslissing van het Hof van Beroep van Versailles is in behandeling genomen. Het vonnis is op 26 maart.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Het Ashanti Rijk verkocht slaven voor goud en geweren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties