Ouders zouden hun pasgeboren kind moeten kunnen laten doden – daar pleiten twee wetenschappers voor. Hun redenering: kindermoord is niets anders dan abortus. Baby’s zijn nog geen “echte personen“, maar slechts “mogelijke personen“, betogen Alberto Giubilini en Francesca Minerva in het gerenommeerde tijdschrift “Journal of Medical Ethics“. Moeders en vaders zouden daarom het recht moeten hebben om hun zuigeling, die nog maar een paar dagen oud is, te laten doden, vinden de onderzoekers.

Met hun stellingen veroorzaken de wetenschappers wereldwijd grote verontwaardiging. “Als we deze redenering volgen, zal het ons in de toekomst niet meer kunnen schelen of een moeder haar kind met een deken smoort,” zegt Trevor Stammers, directeur van het St. Mary’s University College in Londen.

De auteurs stellen pasgeborenen en foetussen gelijk omdat beide “nog de capaciteiten missen die een moreel recht op leven rechtvaardigen“. Een baby, net als een foetus, heeft nog geen “morele status als een persoon.” Daarom, zeggen zij, is het doden van een baby niet anders dan het aborteren in de baarmoeder. “Als de omstandigheden na de geboorte van dien aard zijn dat zij abortus zouden hebben gerechtvaardigd, dan moet abortus na de geboorte nog steeds mogelijk zijn,” zeggen de wetenschappers.

Baby’s zijn vaak een te grote last

Guibilini en Minerva pleiten ervoor dat ouders de mogelijkheid krijgen het leven van hun baby te laten beëindigen als zij zich overweldigd voelen en “economische, sociale of psychologische omstandigheden” het voor hen onmogelijk maken voor hun kind te zorgen. “Het krijgen van een kind kan een ondraaglijke psychologische last zijn voor sommige vrouwen.” Bijvoorbeeld als de partner de aanstaande moeder tijdens de zwangerschap verlaat of als na de geboorte blijkt dat de baby gehandicapt is.

Het syndroom van Down, bijvoorbeeld, wordt slechts in 64 procent van de gevallen prenataal gediagnosticeerd. “Als de handicap niet wordt ontdekt, hebben de ouders geen andere keuze dan de baby te houden, hoewel zij dat misschien niet hadden gedaan als zij van de handicap hadden geweten,” zeggen Guibilini en Minerva.Het opvoeden van een kind met het syndroom van Down kan stressvol zijn voor gezinnen en de samenleving.” Vooral financiële problemen zouden een rol spelen. Met dergelijke provocerende uitspraken willen de twee onderzoekers de moord op pasgeborenen rechtvaardigen.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Walgelijk: Groenen adverteren met klerenhangers voor abortus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in