Een paar maanden geleden deed de Tsjechische president Milos Zeman een ongebruikelijk verzoek: hij drong er bij de burgers op aan zich te wapenen tegen een mogelijke “super-holocaust” door moslimterroristen.

Maakt niet uit dat er minder dan 4.000 moslims zijn in dit land van 10 miljoen mensen. Een winkelier in Oost-Bohemen, een regio in het noorden van Tsjechië, vertelde een lokale krant dat men bang was voor een “golf van islamisten”.

Nu is het ministerie van Binnenlandse Zaken van het land bezig met het doorvoeren van een grondwetswijziging die burgers in staat zou stellen geweren te gebruiken tegen terroristen. Voorstanders zeggen dat dit levens zou kunnen redden als er een aanval plaatsvindt en de politie wordt vertraagd of niet in staat is om hun weg naar de scène te vinden. Om wet te worden, moet het Parlement het voorstel goedkeuren; zij zullen in de komende maanden stemmen.


LEES OOK:

Zweedse anti-immigratie politica: Maak het legaal om inbrekers dood te schieten


De Tsjechische Republiek heeft al een van de meest toegeeflijke wapenpolitiek van Europa. Het is de thuisbasis van ongeveer 800.000 geregistreerde vuurwapens en 300.000 mensen met een wapenvergunning. Het verkrijgen van een wapen is relatief eenvoudig: Bewoners moeten 21 jaar oud zijn, een wapenkennischeck doorstaan en geen strafblad hebben. Volgens de wet kunnen Tsjechen hun wapens gebruiken om hun eigendom te beschermen of wanneer ze in gevaar zijn, hoewel ze moeten bewijzen dat ze voor een reële bedreiging staan.

Dit plaatst het land op gespannen voet met een groot deel van Europa, dat al lang voorstander is van veel strengere wapenbeheersingsmaatregelen. In de nasleep van de terreuraanslagen van 2015 in Parijs heeft Frankrijk de Europese Unie aangezet tot een nog harder beleid. In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie werd opgeroepen tot een volledig verbod op de verkoop van wapens zoals Kalashnikovs of AR-15s die voornamelijk voor militair gebruik zijn bestemd. Munitiemagazines zouden beperkt blijven tot 20 rondes of minder.

De Tsjechische Republiek heeft zich hard tegen de richtlijn verzet. Ambtenaren waarschuwden – enigszins onheilspellend – dat de maatregel het vermogen van het land zou beperken om “een intern veiligheidssysteem” op te bouwen en het bijna onmogelijk zou maken om reservisten van het leger op te leiden. En een totaal verbod op geweren in militaire stijl die grote aantallen rondes kunnen afvuren, zou duizenden wapens die al in het bezit zijn van Tsjechische burgers illegaal maken, waardoor er mogelijk een zwarte markt ontstaat die terroristen kunnen uitbuiten.


LEES OOK:

Tsjechische wet garandeert het recht op wapenbezit als reactie op pogingen van de EU om burgers te ontwapenen


Na maanden van twistzieke onderhandelingen heeft de EU vorige maand een compromis aangenomen; de Raad van ministers zal de maatregel dit voorjaar bevestigen. Alle lidstaten hebben 15 maanden de tijd om aan de nieuwe wapenbeperkingen te voldoen. De laatste maatregel verbiedt de verkoop van de meeste militaire geweren en vereist dat alle potentiële kopers een psychologische controle ondergaan voordat ze een wapen kunnen kopen. Als iemand niet slaagt voor een controle in een E.U.-staat, wordt die informatie gedeeld in een internationale database, zodat de persoon niet ergens anders een wapen kan aanschaffen. Ook de online verkoop wordt ernstig beperkt. Tsjechië was het enige land dat zich tegen de richtlijn verzette omdat het te streng was. Belastingparadijs Luxemburg heeft ook tegen de maatregel gestemd, maar met het argument dat deze te zwak was.

*Archief artikel 2017


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Voormalig opperbevelhebber Frans leger: Burgeroorlog is onvermijdelijk

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties