De virologen zien begrijpelijkerwijs alleen de virussen als het enige probleem in de wereld. Helaas geldt dat ook voor de politici, die dan uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de maatregelen. Toch veroorzaken infecties van de luchtwegen slechts ongeveer 5 tot 7 procent van de sterfgevallen per jaar, terwijl kanker, diabetes en hart- en vaatziekten nog steeds het leeuwendeel van de sterfgevallen voor hun rekening nemen.

Beleidsmaatregelen tegen de verspreiding van coronavirussen zullen de komende jaren echter leiden tot een aanzienlijk hogere sterfte aan andere ziekten. Martin Kulldorf, professor aan de Harvard University, en Günter Kampf, professor in Greifswald, Duitsland, hebben enkele van de gevolgen op een rijtje gezet in een artikel in The Lancet.

Zij tonen aan dat met name lockdowns en andere maatregelen aanzienlijke collaterale gezondheidsschade veroorzaken, bericht TKP.

Minder beroertes opgenomen in ziekenhuizen

Zo waren de ziekenhuisopnames in de Verenigde Staten voor spoedbehandeling van acute beroertes in februari-maart 2020 beduidend lager dan in februari-maart 2019, met vertraagde behandeling tot gevolg. In het voorjaar van 2020 werden soortgelijke resultaten gemeld in Oostenrijk, Duitsland en vele andere Europese landen (met uitzondering van Zweden).

Vergeleken met een historische uitgangssituatie was er tussen februari en juni 2020 in Britse verzorgingshuizen en verpleeghuizen sprake van een stijging van het aantal sterfgevallen in verband met acute beroerte (een stijging van 39 procent) en hartfalen (een stijging van 25 procent).

Kankerbehandelingen aanzienlijk verminderd

De situatie is vergelijkbaar voor patiënten met kanker. In Duitse ziekenhuizen daalde het aantal kankerbehandelingen tijdens de eerste nationale lockdown tussen 12 maart en 19 april 2020: met 13,9 procent voor borstkanker, 16,5 procent voor blaaskanker, 18,4 procent voor maagkanker, 19,8 procent voor longkanker, 22,3 procent voor darmkanker, en 23,1 procent voor prostaatkanker.

Dit wijst erop dat kankers in deze periode wellicht onopgespoord en onbehandeld zijn gebleven.

In Engeland is het aantal ziekenhuisopnames voor chemotherapieafspraken met 60% gedaald en het aantal dringende verwijzingen voor een vroege diagnose van vermoedelijke kanker met 76% in vergelijking met het niveau van vóór COVID-19, wat kan bijdragen tot 6270 extra sterfgevallen in één jaar.

Verwacht wordt dat door een vertraagde diagnose en behandeling het sterftecijfer in het vijfde jaar na de diagnose met 6 tot 9% zal toenemen voor borstkanker, met 6 tot 16% voor darmkanker, met 4 tot 8% voor longkanker, en met 5 tot 8% voor slokdarmkanker.

Traditionele steun van vrienden en familie ontbreekt

Beperkingen van overheidswege verstoren de traditionele wegen van steun tussen vrienden en familieleden. Lichamelijke afstand en contactvermindering veroorzaken bij veel mensen ernstige stress en kunnen het risico op zelfmoord vergroten.

In een meta-analyse van de prevalentie van stress, angst en depressie in de algemene bevolking tijdens de COVID-19-pandemie, bedroeg de prevalentie van depressie tijdens de maanden van de pandemie tot mei 2020 33,7 procent. Tussen 22 april en 11 mei 2020 meldden 795 (78,9 procent) van 1008 personen in de leeftijd van 18-35 jaar in de Verenigde Staten symptomen van depressie.

Verdere en grotere beperkingen van fysieke en sociale contacten kunnen leiden tot een verdere toename van depressies.

Denk aan nevenschade

Kulldorff en Kampf roepen alle wetenschappers, volksgezondheidsambtenaren, journalisten en beleidsmakers op om de nevenschade van overheidsmaatregelen ter bestrijding van COVID-19 en hun negatieve invloed op vele gezondheidsresultaten op korte en lange termijn af te wegen en te overwegen.

Bij de pogingen om COVID-19 onder controle te krijgen, moeten alle aspecten van de lichamelijke en geestelijke gezondheid samen worden bekeken.

Andere levensbedreigende ziekten worden verwaarloosd, en patiënten met deze ziekten moeten dezelfde tijdige en passende medische behandeling krijgen als patiënten met COVID-19.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Merkel en de EU bevestigen: Corona dient de Great Reset

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties