Zonder vaccinaties, zonder massale sterfgevallen – Oekraïne heeft groepsimmuniteit bereikt!

0
632
Lviv Oekraïne Pixabay

Zoals gemeld door ORF, heeft 44 tot 60 procent van de bevolking in Oekraïne (vanaf januari) reeds antilichamen tegen het Coronavirus. Dit was het resultaat van een studie van 140.000 antilichaamtesten. In juli van het vorige jaar bedroeg de waarde nog negen procent, in oktober reeds 33 procent. Oekraïne kan dus al groepsimmuniteit hebben bereikt.

Coronamaatregelen zijn in Oekraïne lang niet zo streng als in Oostenrijk. Zo mogen restaurants daar nog steeds elke dag van zeven tot elf uur ’s avonds open blijven. Tegelijkertijd is het Oekraïense gezondheidsstelsel allesbehalve toonaangevend. Toch is het Coronavirus blijkbaar door het land getrokken zonder massale sterfte te veroorzaken, schrijft Wochenblick.

Immunoloog: 50-70% vereist

Tegenover ORF gaf immunologe Ursula Wiedermann-Schmidt van MedUni Wenen al in maart 2020 informatie over het percentage waarbij een dergelijke groepsimmuniteit met het coronavirus zou kunnen worden bereikt: “Hier zou, om deze groepsbescherming in de bevolking tot stand te brengen, ongeveer 50 tot 70 procent van de bevolking de ziekte moeten doormaken, zodat zich een natuurlijke immuniteit in de bevolking zou kunnen ontwikkelen.” Vanaf dit percentage, zou het coronavirus zich niet meer verspreiden.

Kan Oekraïne zichzelf het vaccin besparen?

De Oekraïense gezondheidszorg lijdt onder de slechte economische situatie van het land en kan niet worden vergeleken met de Westeuropese normen. De aanschaf van vaccins verloopt traag. 1,9 miljoen doses zijn besteld bij China en het door oorlog verscheurde land weigert het Russische vaccin. Groepsimmuniteit kan op deze manier niet worden bereikt, waarschuwde de ARD Tagesschau onlangs. Maar het blijkt dat Oekraïne reeds kudde-immuniteit heeft bereikt of – uitgaande van een hoger, noodzakelijk immuniteitspercentage – dicht in de buurt daarvan is. In dit opzicht hoeft Oekraïne zich geen zorgen te maken over het vaccin.

Oekraïne overleefde coronavirus zonder massale sterfgevallen

Het coronavirus is blijkbaar zonder veel incidenten het land doorgekomen. 23.000 sterfgevallen werden statistisch toegeschreven aan het coronavirus. Met 41,5 miljoen Oekraïners resulteert dit in een corona-sterftecijfer van ongeveer 0,06%. Ter vergelijking: in Oostenrijk, met een bevolking van 8,8 miljoen en 8.000 officiële sterfgevallen, stierf 0,09%, meer dan in Oekraïne. Ondanks de slechte gezondheidszorg lijken de Oekraïners het coronavirus vrijwel zonder grote incidenten te hebben doorstaan.

Lees hier alles over Corona.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Klaus Schwab: We gaan jullie allemaal vaccineren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in