We hadden verwacht wapens te vinden, maar niet zoveel,” vertelde Stéphanie Cherbonnier, hoofd van de anti-terrorisme dienst.

Het hoofd van het OFAST (anti-terrorisme bureau) heeft zojuist een onderzoek van bijna twee jaar afgesloten dat heeft geleid tot de inbeschuldigingstelling van acht handelaars, waaronder twee broers die worden beschouwd als de echte “peetvaders” van Saint-Ouen, nabij Saint-Denis, dat grenst aan het noorden van Parijs en de hoofdstad is van de straathandel en de afrekeningen.

Aan het hoofd van de organisatie staat, zoals Lepoint heeft onthuld, een zekere Samir Ider, 42 jaar oud. Het hof van beroep van Parijs had hem in 2011 veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens cocaïnehandel tussen Brazilië en Frankrijk.

Elektronische enkelband

Samir, die in 2019 werd vrijgelaten, droeg sindsdien een elektronische enkelband. Samen met zijn jongere broer Lyes en zijn luitenants wordt hij ervan verdacht de belangrijkste groothandelaar-distributeur van drugs (cannabis en cocaïne) in Saint-Ouen te zijn en ook de “baas” te zijn van de drugsverkooppunten aan de Avenue Michelet in Saint-Ouen en andere die zich met name in L’Ile-Saint-Denis bevinden.

Van de tien personen die maandag bij het krieken van de dag in de Parijse regio zijn gearresteerd, zijn er vrijdag acht aangeklaagd wegens drugshandel maar ook wegens wapenhandel.

Kalasjnikov, M 16, Mauser, TNT…

Het “kindermeisje” van de organisatie – een echtpaar dat in een paviljoen in de Val-de-Marne woonde – verborg niet alleen drugs, maar ook een waar oorlogsarsenaal. Een twintigtal vuurwapens en honderden stuks munitie werden in beslag genomen, waaronder aanvalsgeweren (Kalasjnikov, HK, M 16…), machinepistolen, een Glock en een Mauser sluipschuttersgeweer. Maar ook explosieven (TNT en pentriet) met hun onstekingsmechanismen.

We zitten echt aan de top van de narcoticahandel“, zegt algemeen controleur Stéphanie Cherbonnier, die zich afvraagt waar dit arsenaal vandaan komt en waar het voor wordt gebruikt: “Hoewel we het terroristische spoor niet helemaal kunnen uitsluiten, illustreert het de poreusheid die bestaat tussen de kringen van de georganiseerde misdaad en de drugshandel. Een van de hypotheses is dat zij zich met drugshandel hebben ingelaten of dat zij deze wapens gebruiken voor de verdediging van hun grondgebied in het kader van een afrekening“.

Verscheidene politiediensten, de criminele brigade of SDPJ 93, met name die welke belast zijn met talrijke onderzoeken naar moorden en pogingen die sinds 2019 in een angstaanjagend tempo het nieuws in Saint-Ouen hebben gesierd, wachten met spanning op de resultaten van de ballistische tests om na te gaan of deze wapens onlangs zijn gebruikt.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Het is elke avond oorlog in tientallen Franse steden – 150 districten zijn al compleet verloren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties