Covid-19 maakt miljardairs rijker en de rest van de wereld armer

0
294
Fotomontage: MPI

In twee rapporten die vorige week zijn verschenen, wordt de dramatisch groeiende kloof beschreven tussen de rijkste mensen ter wereld en het groeiende aantal gezinnen dat in armoede leeft als gevolg van het beleid ter bestrijding van de COVID-19-pandemie.

Volgens een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties (IAO) is in het vierde kwartaal van 2019 wereldwijd 8,8% van de arbeidsuren verloren gegaan, wat neerkomt op 255 miljoen voltijdbanen. Dit betekent een banenverlies “dat ongeveer vier keer zo groot is als tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2009“, bericht Medias-presse.info.

Bovendien zal het mondiale inkomen uit arbeid in 2020 naar schatting met 8,3% zijn gedaald.

Oxfam International heeft ook een rapport uitgebracht met de titel “The Inequality Virus”, waarin wordt samengevat dat “honderden miljoenen mensen gedwongen zijn in armoede te leven terwijl veel van de rijksten – individuen en bedrijven – welvarend zijn,” als gevolg van het COVID-19-beleid dat door regeringen over de hele wereld wordt gevoerd.

In het rapport worden verschillende mondiale organisaties genoemd, waaronder het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

“De gevolgen zullen ingrijpend zijn,” zei Kristalina Georgieva, directeur van het IMF, “met toenemende ongelijkheid die leidt tot economische en sociale ontwrichting: een verloren generatie in de jaren 2020 waarvan de erfenis nog decennia lang zal worden gevoeld.”

Oxfam, een linkse organisatie die zich inzet voor “de bestrijding van ongelijkheid om een einde te maken aan armoede en onrechtvaardigheid“, baseerde zich op een enquête onder 295 economen in 79 landen waarin “87% van de respondenten verwachtte dat de inkomensongelijkheid in hun land zou toenemen of sterk zou toenemen als gevolg van de pandemie“.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Bill Gates koopt enorme hoeveelheden landbouwgrond terwijl de ‘Great Reset’ Amerikanen vertelt dat de toekomst zonder privébezit is

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties