Donald Trump heeft het Witte Huis nog maar net verlaten of de “haviken” zetten alweer de toon in Washington. Nu heeft een vaktijdschrift openlijk gespeculeerd over hoe een gewapend conflict met Rusland zou kunnen worden gewonnen.

Het militaire tijdschrift “Overt Defense”, dat wordt uitgegeven door een mediagroep in de Amerikaanse staat Michigan, heeft eind januari een artikel gepubliceerd waarin het mogelijke scenario van het gewapende conflict gedetailleerd wordt beschreven, bericht Zuerst.

Volgens het artikel zou de regio Königsberg (Kaliningrad) het toneel kunnen worden van een beslissende slag indien een conflict tussen Rusland en het Westen zou uitbreken. Er wordt uitdrukkelijk verklaard dat Moskou in de oblast Kaliningrad tienduizenden soldaten en bataljons Iskander korteafstandsraketten heeft gestationeerd, die in staat zijn nucleaire ladingen af te vuren op steden in Duitsland, Polen en de Tsjechische Republiek.

Wat bijzonder explosief is aan het scenario dat door “Overt Defense” wordt geschetst onder de titel “Kaliningrad Gambit”, is dat het Westen een preventieve aanval zou moeten uitvoeren op de Russische strijdkrachten in en rond Königsberg.

Volgens het draaiboek zou in een eerste fase van het conflict NAVO-lid Polen in de bres moeten springen om een nucleaire uitwisseling te voorkomen en de gemoderniseerde Russische kernbunkers in de regio Königsberg te neutraliseren. Daartoe zouden de 45.000 soldaten in actieve dienst van het Poolse leger het 50.000 man sterke garnizoen van Kaliningrad moeten overwinnen en de controle over de installaties moeten overnemen voordat de Russische verdedigers op de rode knop kunnen drukken.

Het artikel speculeert – niet erg realistisch – dat Polen zijn troepen snel genoeg zal kunnen mobiliseren voor een preventieve aanval. “Snelheid en verrassing” zijn “essentieel”. In dit verband wordt nadrukkelijk de mogelijkheid van een preventieve Westerse raketaanval in genoemd als de Poolse grondaanval zijn doel niet snel genoeg bereikt. Uiteindelijk zouden de meeste Russische eenheden in de regio “uitgeschakeld” moeten worden.

In de online-editie van “Overt Defense” vragen sommige – kennelijk Russische – lezers zich af hoe serieus het artikel moet worden genomen. Het artikel kon alleen afkomstig zijn van de pen van “pathologische zelfmoordenaars”.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Biden is uit op oorlog: Groot Amerikaans militair konvooi rijdt Noordoost-Syrië binnen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties