IS-kinderen terug in Zweden – Poseerden met wapens en afgehakte hoofden

0
448

Kinderen van een vrouwelijke IS-terrorist die naar Zweden terugkeerde, poseerden met wapens en afgehakte hoofden op foto’s die in Syrië werden gemaakt, meldt SVT.

De nu 48-jarige IS-vrouw reisde in 2013 met haar vijf minderjarige kinderen naar Syrië en sloot zich aan bij de terreurgroep Islamitische Staat. Diezelfde zomer werd haar toenmalige echtgenoot, volgens het Bulletin bekend als “Abu Omar al Kurdi”, gedood tijdens gevechten in Syrië.

Nu is de vrouw terug in Zweden en heeft ze twee van haar dochters meegenomen, die nu veertien en drie jaar oud zijn. De dochters zijn opgevangen door de sociale dienst volgens de Wet Jeugdzorg. Het blijkt uit een twee weken oude uitspraak van de administratieve rechtbank in Göteborg, die Samhällsnytt heeft ingezien.

Volgens de uitspraak zijn drie broers van de meisjes in Syrië vermoord en heeft de vrouw ook nog twee dochters die in Idlib in hetzelfde land blijven. Bij aankomst in Zweden verklaarde de 48-jarige dat ze niet naar Zweden wilde en dat ze daarvoor ook niet wilde. “Dit komt overeen met het feit dat ze haar kinderen geen Zweeds heeft geleerd, ondanks het feit dat ze zelf vloeiend Zweeds kan spreken en een Zweedse opvoeding heeft gehad”, schrijft de rechtbank in haar arrest.

Het feit dat de vrouw heeft aangegeven niet naar Zweden te willen en dat twee van haar dochters in Syrië blijven, betekent dat de Zweedse autoriteiten vrezen dat de vrouw zal proberen terug te keren naar Syrië en haar twee kinderen in Zweden mee zal nemen, als ze de kans krijgt. Een omstandigheid die zwaar woog bij de beslissing om voor de dochters in Zweden te zorgen. “Ze moeten worden omringd door gezonde waarden die niet worden gekenmerkt door gewelddadig extremisme”, schreef de rechtbank.

Volgens het vonnis heeft het 14-jarige meisje “meest traumatische gebeurtenissen meegemaakt, zoals de dood van haar vader en drie broers” in Syrië. Uit een bezorgdheidsrapport van de politie blijkt dat het 14-jarige meisje twee jaar geleden is gescheiden, toen ze nog maar twaalf jaar oud was. De indruk dat de kinderen traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt, wordt versterkt door privéfoto’s van de kinderen van de IS-vrouw in Syrië. Op de foto’s zijn de kinderen te zien die poseren met wapens en afgehakte hoofden in het islamitische kalifaat.

De 48-jarige vrouw ontkent een gewelddadige islamist te zijn. Ze zegt dat ze door haar toenmalige echtgenoot werd misleid om naar Syrië te gaan en dat ze slechts een huisvrouw was die zich niet mocht bemoeien met de activiteiten van de terreurgroep.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Irakees onthoofdt 17-jarig Zweeds meisje – Bewaart haar hoofd als trofee in een koffer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in