China’s dalende demografie is ernstiger dan eerder werd ingeschat, een uitdaging op leven en dood voor de beleidsmakers van ’s werelds op een na grootste economie, die er tot nu toe niet in zijn geslaagd er iets aan te doen.

Uit voorlopige provinciale bevindingen van een nationale volkstelling die nu aan de gang is, blijkt dat de bevolkingsgroei in 2019 is gekelderd tot een 60-jarig dieptepunt, ondanks Pekings stap in 2016 om zijn beruchte “één-kind”-beleid te laten varen.

De 14,65 miljoen pasgeborenen die vorig jaar in heel China werden geregistreerd, waren een derde lager dan het jaarlijkse gemiddelde in de jaren 1990 en 2000, toen het strikte bevolkingsbeheersingsbeleid nog van kracht was, laten de eerste landelijke tellingsbevindingen zien.

China Business News meldde onlangs dat China tussen 1990 en 2019 142 miljoen minder geboorten telde in vergelijking met de voorgaande 30 jaar van bevolkingsgroei, op basis van statistieken van de bevolkingsdatabank van het Nationaal Bureau voor de Statistiek.

In de jaren 1960 werden bijna 240 miljoen Chinezen geboren met een bruto geboortecijfer van 43,6%. De scherpe demografische daling sinds 1990 komt ondanks het feit dat de handhaving van het één-kind-beleid, dat sinds 1979 van kracht is, in die periode is verslapt voordat het in 2016 helemaal werd afgeschaft.

Pekings verlate versoepeling van de bevolkingscontrole, die sinds 2016 alle koppels toestaat niet meer dan twee nakomelingen te krijgen, leidde in dat specifieke jaar tot een babyboom. Het was echter een kleine en kortstondige spurt: Terwijl het totale aantal geboorten in 2016 17,86 miljoen bereikte, daalde het twee jaar later weer tot 15 miljoen.

Uit de laatste gegevens van het Shanghai Bureau voor de Statistiek, die door Asia Times zijn bekeken, blijkt dat er nu een half miljoen meer ouderen van 65 jaar of ouder zijn dan jongeren onder de 35 jaar in China’s dichtstbevolkte en naar verluidt meest bruisende stad. In Shanghai, een stad met 24 miljoen inwoners, werden in 2019 slechts 92.000 baby’s geboren.

Het bureau heeft gewaarschuwd voor een komende “pensioentsunami” die de reeds bijna uitgeputte pensioenfondsen van de stad in de komende twee tot vijf jaar dreigt leeg te zuigen, aangezien het grootste deel van de babyboomgeneratie van de jaren zestig met pensioen zal gaan of met pensioen zal worden gestuurd.

Meer bij The Asia Times.

Misschien is het ‘Gele Gevaar’ op de lange termijn dan toch wat minder gevaarlijk dan het nu lijkt.

Alleen nationalistische regeringen zijn er in het verleden in geslaagd een bevolkingsafname weer om te keren. Onze Oosterburen zijn daar een voorbeeld van, maar al het goeds dat daar gebeurd is, is net zo makkelijk taboe verklaard als al het andere.

En het zal ook de reden zijn dat Orban zo gehaat wordt door de apparatsjiks van de EU, net als Salvini die ook allerlei ‘familie-programma’s’ doorgevoerd had.

Het is zeer wel mogelijk de eigen bevolking te laten groeien, maar daar is de EU-dictatuur op tegen, want die wil de blanke bevolking vervangen.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


China eerste wereldmacht: de pandemie geeft Peking vleugels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in