Elke vrijdag stromen tientallen moslimmannen en -vrouwen binnen in een moskee in een onopvallend gebouw van vier verdiepingen in Beppu, een mekka van warme bronnen op Kyushu, het meest zuidelijke van de grote Japanse eilanden. Velen zijn studenten die in de buurt studeren aan de Ritsumeikan Asia-Pacific University (apu) en part-time werken in de hotels rond de stad. Anderen zijn gekomen om de vissersboten en scheepswerven te bemannen die de verouderende en krimpende plaatselijke bevolking niet meer volledig kan bemannen, bericht The Economist.

De gelederen van de gelovigen zijn de laatste jaren gegroeid, omdat de regering heeft getracht meer buitenlandse werknemers en studenten aan te trekken. Het aantal moslims dat in Japan woont, is weliswaar klein, maar is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld, van 110.000 in 2010 tot 230.000 eind 2019 (inclusief maar liefst 50.000 Japanse bekeerlingen), aldus Tanada Hirofumi van de Waseda Universiteit. Het land telt meer dan 110 moskeeën. Dat is een welkome verandering, merkt Muhammad Tahir Abbas Khan op, een professor aan de apu en het hoofd van de Beppu Muslim Association (bma). In 2001, toen hij voor het eerst uit Pakistan kwam als afgestudeerde student, waren er slechts 24 moskeeën in het land en geen enkele op Kyushu.

Hoewel moslims nu meer mogelijkheden hebben om te bidden, hebben ze nog steeds moeite om een laatste rustplaats te vinden. Zo’n 99% van de Japanners wordt gecremeerd, een praktijk die de Islam verbiedt. De centrale overheid heeft geen systeem om tegemoet te komen aan de behoeften van buitenlanders met andere gewoonten, gedeeltelijk omdat buitenlandse werknemers eerder als bezoekers dan als permanente migranten worden beschouwd. De meeste prefecturen, waaronder Oita, waar Beppu ligt, hebben geen moslimbegraafplaatsen. De bma heeft jarenlang geprobeerd er een aan te leggen in Hiji, een verzameling gehuchten in de heuvels voorbij Beppu, maar plaatselijke weerstand heeft het project tegengehouden.

Het geschil over de begraafplaats is een proxy geworden voor een breder debat over de plaats van buitenlanders in de Japanse samenleving. Sommige Japanners hebben hun nieuwe buren omarmd, met onbekende gewoonten en al. “Omdat ze nu Japanners zijn, moeten we beginnen te begrijpen wie ze zijn en wat hun cultuur is,” vindt Kawabe Yumiko, een gemeenteraadslid dat de begraafplaats steunt. “Een kleine stad kan internationaal en divers zijn.” Anderen zijn het daar niet mee eens. “Als ze de Japanse nationaliteit hebben, moeten ze de Japanse gebruiken volgen en de lichamen cremeren,” zegt Eto Kiyotaka, een ander raadslid, die een petitie tegen de begraafplaats is begonnen.

Het idee om lichamen te begraven wordt door velen in Hiji als onrein ervaren. “Het is niet iets concreets, alleen een gevoel,” zegt meneer Eto. “We zullen niet in staat zijn om het water met gemak te drinken.”

Mevrouw Kawabe vraagt zich op haar beurt af of haar landgenoten zich wel zorgen maken over het water. Wetenschappelijk bewijs over de veiligheid van begrafenissen wordt genegeerd. Haar steun voor de begraafplaats leidde tot een stroom boze telefoontjes en brieven. “Ze zeggen tegen me: ‘Je bent Japans, waarom sta je aan de kant van de moslims?'” De lokale bevolking maakt zich zorgen over een toestroom van bezoekers en het vooruitzicht dat er een islamitische school wordt geopend. “Veel mensen zijn bang,” verzucht ze.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Aartsbisschop onthult: “Er is een plan om Europa te islamiseren met immigranten”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in