De eerste dag van president Joe Biden was misschien in meer dan één opzicht historisch: hij heeft misschien een record gevestigd voor het aantal banen dat door een Amerikaanse president op één dag is vernietigd.

Biden heeft, zoals beloofd, de vergunning voor de Keystone XL pijplijn ingetrokken. Daarmee vernietigde hij ongeveer 11.000 directe banen die door de aanleg van de pijpleiding hadden moeten worden geschapen, alsmede naar schatting 60.000 indirecte banen in secundaire, aanverwante bedrijfstakken.

Meer dan 1.000 werknemers die reeds ter plaatse zijn – voor het merendeel vakbondsleden – zullen als gevolg van het besluit worden ontslagen.

Senator Ted Cruz (R-TX) confronteerde de voorgedragen minister van Transport tijdens Buttigieg’s bevestigingszitting over de Keystone XL-beslissing donderdagochtend. Als het de regering menens was met de infrastructuur, vroeg Cruz waarom een infrastructuurproject met “goede, betalende banen bij de vakbonden” was gesneuveld.

Toen Buttigieg zei dat het idee was dat er “netto” banen zouden worden gecreëerd in meer klimaatvriendelijke industrieën, antwoordde Cruz dat dat een schrale troost was voor de ontslagen Keystone XL-werknemers: “Dus voor die werknemers is het antwoord dat iemand anders een baan krijgt?”

De Association of Oil Pipe Lines klaagde, evenals de United Association of Union Plumbers and Pipefitters – hoewel de vakbond misschien alleen zichzelf iets te verwijten heeft: Het steunde Biden in augustus nadat hij in mei had beloofd de pijplijn te stoppen.

Biden heeft woensdag ook de bouw van de grensmuur aan de grens tussen de V.S. en Mexico stopgezet. Hoewel de prognoses voor banen daar enigszins onduidelijk zijn, werd in een analyse uit 2017 (door een tegenstander van de muur) geschat dat de muur, indien volledig gebouwd, 10.500 banen zou opleveren.

Bovendien kondigde de regering-Biden donderdag aan dat zij de olie- en gasvergunningen op federaal land woensdag had opgeschort. Het is onduidelijk hoeveel banen dat gaat kosten – maar de vooruitzichten zijn niet goed.

De meeste presidenten beloven banen te scheppen. Biden heeft in zijn eerste 24 uur maar liefst 70.000 banen om zeep geholpen, maar de juiste cijfers zouden hoger kunnen liggen.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Soldaten draaiden hun rug naar de oplichter Joe Biden toen hij naar het Capitool reed

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties