De muilkorf hebben we al een tijd – nu is er ook de Corona-trainingshalsband: een grote wereldwijde onderneming vereist dat zijn werknemers in de toekomst een apparaat om hun nek dragen dat controleert of de afstandsregels worden nageleefd. Als medewerkers te dicht bij elkaar staan, gaat er een luid alarm af.

Het alarmgeluid schijnt 85 decibel te bereiken – ongeveer het volume van een grasmaaier. Het gaat onmiddellijk af als de drager te dicht bij een collega komt.

Proef in Frankrijk

Het bedrijf in kwestie is Essity, een fabrikant van hygiëneproducten. Bekende merken van het bedrijf zijn onder meer Tork en Tena. Essity heeft haar hoofdkantoor in Stockholm, maar heeft verschillende fabrieken over de hele wereld – onder meer in Duitsland en Oostenrijk. De halsband regel zal aanvankelijk ongeveer 2.500 werknemers in Frankrijk treffen: bij wijze van proef. Daarna zou het concept elders in de Europese fabrieken van Essity kunnen worden ingevoerd.

Massaal protest

In Frankrijk is er echter al sterke oppositie. De vakbond “Confédération française démocratique du travail” (CFDT) vergelijkt het apparaat met anti-blafhalsbanden voor honden en bekritiseert het als stresserend en infantiliserend voor de werknemers.

Een woordvoerder van Essity vertelde het Franse persagentschap dat het slechts om een test ging en dat het alarmsysteem “voor de eigen veiligheid van de werknemers” was. Naar verluidt zullen de apparaten in de kantine, de toiletten en de ziekenboeg worden gedeactiveerd. Ook waren de sensoren niet gepersonaliseerd en konden zij de werknemers niet lokaliseren, zo werd opgemerkt.

In de Franse fabriek zijn ze niet overtuigd: De “aanval op de persoonlijke vrijheid” wordt niet aanvaard: De werknemers dreigden zelf al dat de halsbanden hetzelfde lot zouden ondergaan als de wegwerphygiëneproducten die Essity verkoopt. En ook Christine Duguet, vakbondsafgevaardigde bij de CFDT, waarschuwde dat de banden in de prullenbak zouden belanden of in de kast zouden worden achtergelaten. Ze noemde het concept onzin.

Lees hier alles over Corona.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Rechtbank in Peru: COVID-19 uitvinding van een “wereldwijde criminele elite”

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties