In de ijzige lucht, waar verspreide sneeuwvlokken doorheen dwarrelen, hangt een scherpe brandlucht. De dag na de brand in een schuilkelder voor asielzoekers in de Karl-Hammerschmidt-Straße in Dornach zijn de sporen van de vlammen duidelijk zichtbaar: verkoolde, door roet geblakerde luiken hangen aan de ramen van de wooncontainers, binnenin heeft het bluswater plassen op de vloer gevormd, de resten van het meubilair staan in de kamers in wanorde.

De ingangen van het terrein worden bewaakt door de beveiliging, terwijl de medewerkers van het districtskantoor de faciliteit vrijmaken van de wooncontainers. Ondertussen onderzoekt de politie een van de bewoners op opzettelijke brandstichting. Het gaat om de 26-jarige Eritreër, die ‘s nachts met brandwonden naar een ziekenhuis werd gebracht, meldt de Süddeutsche Zeitung.

Rond 1.45 uur was het brandalarm in de accommodatie afgegaan en waren de bewoners gewaarschuwd; een bewoner bracht de politie op de hoogte. Toen de brandweerkorpsen van Dornach, Aschheim en Riem en de brandweer van de districtsbrandweer aankwamen, stonden er al zeven wooncontainers in brand. De brandweerkorpsen van Feldkirchen en Kirchheim zorgden ook voor ondersteuning.

In totaal waren zo’n honderd hulpverleners ‘s nachts ter plaatse. Verschillende teams hebben het vuur bestreden, maar de zeven containers zijn volledig uitgebrand. Twaalf anderen zijn zo zwaar beschadigd dat ze voorlopig niet kunnen worden gebruikt. Volgens de politie is het nog niet mogelijk om de omvang van de materiële schade in te schatten.

Volgens een woordvoerster van het districtskantoor zijn de 38 mannen die op het terrein in Dornach gehuisvest zijn, voorlopig in de loop van de nacht naar Unterhaching gebracht. In de opvang voor vluchtelingen daar, die vrijgehouden wordt voor Corona-contacten, was er nog capaciteit beschikbaar. Volgens het districtskantoor zullen de bewoners van de containers, die niet door de vlammen werden getroffen, binnenkort kunnen terugkeren.

Sommige vragen zijn nog open, onder andere hoe de verwoestende brand precies is ontstaan. Volgens de huidige stand van het onderzoek van de politie was de 26-jarige verdachte ten tijde van het misdrijf zwaar dronken; een onderzoek in het ziekenhuis bracht een alcoholgehalte in het bloed aan het licht van ongeveer drie promille. Hij was alleen in zijn kamer ten tijde van de misdaad en heeft daar waarschijnlijk de brand gesticht. Om welke reden kan de politie op dit moment niet zeggen. De man ligt momenteel nog in het ziekenhuis, maar zijn verwondingen zijn niet levensbedreigend. Volgens de politie wordt hij zo snel mogelijk voor de onderzoeksrechter gebracht.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


“Speciale evaluatie” van Duitse veiligheidsdienst geeft toe dat migranten massaal misdaden plegen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties