De Oostenrijkse Centrale Vereniging van Expediteurs & Logistiek heeft vrijdag de noodklok geluid: de aangescherpte COVID-regelgeving van de regering Merkel dreigt de planningszekerheid van expediteurs en logistieke bedrijven drastisch te beperken en zou kunnen leiden tot massale bevoorradingsproblemen, bericht JouWatch.

In tegenstelling tot de vorige vrijstellingsverordening mogen degenen die in het vrachtvervoer werkzaam zijn en per vrachtwagen, trein, schip of vliegtuig goederen uit zogenaamde risicogebieden vervoeren, nu alleen nog met een negatieve test de grens naar Duitsland oversteken.

Tegen de achtergrond van de voortdurend veranderende pandemische situatie zou een dergelijke regelgeving de planning van de routes en het bijbehorende personeel extreem bemoeilijken en leiden tot eindeloze wachttijden aan de grens, met als gevolg dat er knelpunten ontstaan voor deels vitale goederen, waarschuwde de Oostenrijkse Centrale Vereniging voor Expeditie & Logistiek in een persmededeling op vrijdag.

De vereniging lobbyt daarom bij de Oostenrijkse bondsregering en de Oostenrijkse bondsminister Leonore Gewessler om samen met de Duitse regering en de EU zo snel mogelijk haalbare oplossingen te vinden. De goederenstroom tussen de landen moet in stand worden gehouden en er moet voldoende testcapaciteit beschikbaar worden gesteld. Bovendien zijn er in heel Europa bindende voorschriften nodig in overeenstemming met de Green Lanes Guideline van de Europese Commissie.

Voor de voorzitter van de Centrale Vereniging, Alexander Friesz, is het een kwestie van bescherming van de gezondheid en tegelijkertijd van leveringszekerheid: “Met alle nodige voorzichtigheid tegen het Coronavirus moeten we ook alles in het werk stellen om naast de gezondheidscrisis een leveringscrisis te voorkomen. Op dit moment kan niet worden uitgesloten dat de toeleveringsketens tot stilstand komen of zelfs instorten. De dagelijks terugkerende beelden van kilometerslange rijen vrachtauto’s in Dover lieten ons in december zien wat dat kan betekenen.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Europa stond op de rand van een totale ineenstorting van de stroomvoorziening vrijdag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in