Van 1 januari tot 30 november vorig jaar vonden alleen al in Stockholm maar liefst 30 explosies en 32 pogingen tot explosies plaats. Dit is een nieuw record voor de hoofdstad, meldt Mitt i.

Het is een extreme vorm van dreiging en zorgt voor een enorme onveiligheid in de gebieden waar het plaatsvindt. Daarom geven we hoge prioriteit aan die onderzoeken“, zegt Stephan Kiernan, hoofd van de onderzoeksafdeling van de politie in Stockholm-Noord.

Kiernan vindt dat het aantal criminele groepen niet afneemt, maar dat de markt afneemt. Hij merkt ook op dat de pandemie het moeilijker maakt om drugs en wapens in Zweden in te voeren.

De belangrijkste reden dat bomaanslagen moeilijk te onderzoeken zijn, is dat het meeste bewijsmateriaal tijdens de explosies wordt vernietigd.

Plaatsvervangend hoofd regiopolitie: “Ik ben niet tevreden”

Tussen 1 januari en 18 december vorig jaar nam de politie in totaal 370 kilo explosieven, 29 handgranaten, bijna 300 pistolen en revolvers en ongeveer 70 automatische wapens in beslag. Maar desondanks werd er in de loop van het jaar een recordaantal bomaanslagen gepleegd.

Plaatsvervangend korpschef regiopolitie is niet tevreden met wat er met het politiewerk is bereikt. Hij wijst ook op een paradox waarbij de inspanningen van de politie tegen criminele activiteiten leiden tot een toename van geweld.

Ik ben niet blij dat er zoveel explosies zijn geweest. Ik ben echter blij met de wurggreep die we hebben op deze netwerken. […] Het is erg rommelig geworden in deze criminele omgeving. Als we geld en drugs in beslag nemen, is er geldgebrek en interne schulden, dat leidt tot dreigementen en bomaanslagen“.

Dat is hetzelfde dat Karlsson eind december vorig jaar ook al zei:

Geweld veroorzaakt door politie-ingrijpen.
Door de inspanningen van de politie tegen de criminele kringen neemt het geweld toe“, zegt plaatsvervangend hoofd van de regionale politie Robert Karlsson.
Het is chaotisch geworden in het criminele milieu. Als we geld en drugs in beslag nemen, komen ze geld tekort en kunnen ze hun onderlinge schulden niet betalen. Het veroorzaakt bedreigingen en aanslagen. Aan deze druk zijn ze niet gewend. Daarom veroorzaakt het geweld en onrust in het criminele milieu“, zegt Robert Karlsson tegen de krant en vervolgt:
De politie heeft acht leiders uit de bendegemeenschap gearresteerd. Het veroorzaakt een interne machtsstrijd, veel van het geweld komt voort uit dergelijke interne strijd“.

Karlsson benadrukt het belang van lange straffen om de criminelen van de straat te krijgen.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Irakees onthoofdt 17-jarig Zweeds meisje – Bewaart haar hoofd als trofee in een koffer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in