Op zondag kwamen mensen, onder wie de voormalige Tsjechische president Václav Klaus, bijeen op het oude stadsplein van Praag om te protesteren tegen de door de regering ingevoerde coronamaatregelen.

De politie schat dat er zo’n 2.500 tot 3.000 mensen waren. Velen van hen droegen geen gezichtsmaskers en voldeden ook niet aan de fysieke afstandsregels. De politie verklaarde echter dat de bijeenkomst vreedzaam was, meldt RMX.

De demonstratie genaamd Open Czechia kwam tot stand door het initiatief dat streeft naar de opening van restaurants. De menigte riep dat de regering moest aftreden. Deelnemers aan het protest droegen Tsjechische vlaggen en spandoeken met slogans “Stop de COVID-tirannie. Laten we stoppen met het totalitarisme in de naam van COVID!”, “We zijn geen schapen”, “Terug naar school op maandag!” en “Stop de Coronaterreur”.

Sommige demonstranten kwamen ook met kleine kinderen.

Degenen die een toespraak hielden voor de demonstranten riepen op tot het onmiddellijk opheffen van alle overheidsmaatregelen en het heropenen van de economie.

“De chaotische coronavirusmaatregelen van de regering werken niet en zullen nooit werken. Integendeel, ze schaden dit land, ons, u, de hele natie,” zei ondernemer Jiří Janeček, een voormalig politicus en parlementslid voor de Burger Democraten (ODS).

“Laten we heel Tsjechië voor 23 januari volledig openen, laten we ons eigen leven leiden en degenen die het nodig hebben en willen beschermen. Laten we binnen 14 dagen in de normale wereld wakker worden!” voegde hij eraan toe.

Voormalig president Václav Klaus, die de demonstranten kwam steunen, zei dat “de eenrichtingsbevelen van de regering moeten ophouden”.

“We willen de regering duidelijk en ondubbelzinnig laten weten dat het genoeg is geweest. Het is genoeg geweest met alle verboden en bevelen die ons leven fundamenteel schaden”, zei Klaus.

“Er is geen mirakelvaccin. Vaccinatie mag niet verplicht zijn”, vervolgde de voormalige president, en voegde eraan toe dat hij zich zelf niet zou laten vaccineren, wat hem het applaus van de menigte opleverde.

 

Aan het begin van de demonstratie sprak zanger en luide tegenstander van het coronavirus Daniel Landa op het podium en riep de aanwezigen op om op een geweldloze manier te protesteren.

“We zijn een kracht, maar we zijn niet gewelddadig. We zijn een vreedzame bijeenkomst. Dat is heel belangrijk”, zei hij.

Een van de organisatoren van de demonstratie en de voorzitter van de Vrijheidspartij (Svobodní), Libor Vondráček, zei dat er twee doelen van de bijeenkomst zijn. Op de lange termijn is het de “opening van de Tsjechische Republiek”, op de korte termijn is het aan de regering om te gaan communiceren met de mensen die door de huidige maatregelen worden getroffen en een echte dialoog met hen te voeren.

De organisatoren van het protest verklaarden dat de overheid de huidige situatie niet verbetert, maar verergert. Ze willen zich niet blijven houden aan de maatregelen die volgens hen niet alleen niet werken, maar ook een “pandemie van armoede, werkloosheid en falende bedrijven” veroorzaken.

Aan het begin van het twee uur durende evenement schatte de politie het aantal demonstranten op ongeveer 2.000. Na afloop van de rally pasten ze hun schatting aan naar 2.500 tot 3.000 mensen, de politie registreerde geen noemenswaardige inbreuken op de openbare orde tijdens het evenement.

De hoofdorganisator van het evenement zal door de autoriteiten worden onderzocht vanwege het hoger dan toegestane aantal deelnemers aan het protest.

De demonstratie werd begeleid door 200 politieagenten van de oproer- en verkeerspolitie en leden van het anti-conflictteam.

Premier Andrej Babiš veroordeelde de demonstratie. Volgens hem kunnen de demonstranten niet zien wat er in de ziekenhuizen gebeurt.

“Ik vind dat al die mensen naar ziekenhuizen moeten gaan en daar als vrijwilligers moeten helpen”, zei hij tegen de Tsjechische televisie.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Tweede Kamer akkoord met indirect gedwongen vaccinaties

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
fred
fred
2 jaren geleden

overal hetzelfde met die omgekochte “lei(ij)ders.
gaan kijken in het ziekenhuis.haha ja en dan dezelfde taferelen als in alle andere landen:
geen volle ic,s ,geen C.patienten,en vrijwillegers worden geweigerd